ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΟΧΟ ΤΟ "ΟΛΟΝ" ΠΑΣΟΚ



Ισχυροποίησε την κυβέρνησή του με τον ανασχηματισμό που έκανε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. 

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Επαναφέροντας σε υπουργικούς θώκους στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, η Μιλένα Αποστολάκη κ.ά., ο Γ. Παπανδρέου συσπειρώνει πολύ καλύτερα «το όλον ΠΑΣΟΚ».
Μέσω της υπουργοποίησης καθιστά συνενόχους για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική που υπαγορεύει το ΔΝΤ πολλούς από τους ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος που μέχρι τώρα την επέκριναν. 
Η απαστράπτουσα ευτυχία στο πρόσωπο του Χρ. Παπουτσή εξαιτίας της υπουργοποίησής του, όπως την αποτύπωσαν οι κάμερες, υποδηλώνει την επιτυχία της επιλογής του πρωθυπουργού. Δεν βελτιώθηκε η στρατηγική εξόδου από την οικονομική κρίση μέσω του ανασχηματισμού. Αυτό άλλωστε δεν απασχολεί τον Γ. Παπανδρέου. Το έχει εναποθέσει ολοκληρωτικά στο ΔΝΤ. Μέλημά του είναι να θωρακίσει την κυβέρνηση ώστε να βγάλει τον χρόνο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις περί κλεισίματος δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και απολύσεων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο διάστημα αυτό - κάτι που ίσως προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.


Κατά του Μνημονίου εξακολουθεί να είναι φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι τώρα πια θα σιωπούν εκείνα τα στελέχη που αντάλλαξαν τις μέχρι πρότινος επικρίσεις τους κατά του Μνημονίου με υπουργικούς θώκους. Δεν πρέπει να υποτιμήσει όμως κανείς τις επιπτώσεις που θα έχει στη μαχητικότητα της αντίστασης του κόσμου του ΠΑΣΟΚ η σταδιακή εξαφάνιση πρωτοκλασάτων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που θα εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους προς το απεχθές και πάνω απ’ όλα καταστροφικό για την ελληνική οικονομία, Μνημόνιο.

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που διαφωνεί με το Μνημόνιο θα ήθελε να βρει τρόπο να εκφράσει και στις εκλογές του Νοεμβρίου την αντίθεσή του προς την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Θεωρητικά, για πρώτη φορά υπήρχε όντως αυτή η δυνατότητα λόγω της παρουσίας στην πολιτική σκηνή των πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκαν να συναινέσουν στο Μνημόνιο -της Σοφίας Σακοράφα, του Γιάννη Δημαρά, του Βασίλη Οικονόμου- συν τον Αλέξη Μητρόπουλο, προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που έχει κάνει δουλειά όση κανένας άλλος κατά του Μνημονίου.

Η στάση της Αριστεράς κάθε άλλο παρά διευκόλυνε την εκλογική έκφραση της ενδοΠΑΣΟΚικής αντίθεσης στο Μνημόνιο. Το ΚΚΕ αδιαφορεί πλήρως για την ενθάρρυνση της αριστερής σοσιαλιστικής διαφωνίας, αν αυτή δεν συνεπάγεται προσχώρηση στους κόλπους του όσων σοσιαλιστών διαφωνούν.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, βυθισμένοι στις διαλυτικές εσωτερικές τους αντιθέσεις, διέπραξαν εγκληματικά πολιτικά λάθη που αντικειμενικά υπονόμευσαν και έφθειραν εκ των προτέρων την εκλογική δυναμική συνεργασίας διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ κατά του Μνημονίου με τμήμα έστω της Αριστεράς.

Ανύπαρκτη σχεδόν η ΝΔ στον προεκλογικό στίβο μέχρι στιγμής. Είναι κι αυτή εγκλωβισμένη στο υπαρξιακό πρόβλημα της νέας ηγεσίας της. Πώς θα μπορέσει δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς να ελέγξει οργανωτικά το κόμμα του, να τοποθετήσει ανθρώπους της εμπιστοσύνης του στις θέσεις - κλειδιά και κατόπιν να αρχίσει να αναστηλώνει σταδιακά την εκλογική επιρροή της ΝΔ που τώρα έχει καταποντιστεί. Εχει μακρύ δρόμο να διανύσει ακόμα η ΝΔ μέχρι να γίνει και πάλι αξιόλογος διεκδικητής της εξουσίας. Πόσο χρόνο θα χρειαστεί, άγνωστο. Σίγουρα, όμως, αποκλείεται να κερδίσει τις εκλογές του Νοέμβρη. Νίκη προεξοφλεί η κυβέρνηση στις εκλογές αυτές. Από τεχνοκρατική σκοπιά δεν έχει άδικο, όπως αναλύσαμε παραπάνω. Το κοινωνικό πεδίο όμως είναι υπονομευμένο και σε τέτοιες καταστάσεις οι δύο μήνες που απομένουν ως τις εκλογές είναι πολλοί για να προδικάσει κανείς από τώρα το αποτέλεσμα ακόμη και αυτοδιοικητικών εκλογών που αφήνουν αδιάφορο τον κόσμο. Ελάχιστη σημασία θα έχει όμως το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι. Αυτή τη φορά η πολιτική μάχη θα δοθεί -αν δοθεί!- στους δρόμους της Αθήνας και όχι στις κάλπες.

Καθώς όλη η χώρα βουλιάζει όλο και βαθύτερα στην οικονομική μιζέρια υπό το καθεστώς υποτέλειας στο ΔΝΤ, σχεδόν κανένας δεν ενδιαφέρεται αν θα κερδίσει ο Καμίνης ή ο Κικίλιας.                     ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: