ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

[Ας μιλήσουμε επιτέλους!] Δοκιμάζοντας τις κοινωνικές αντοχές...

  • Το κρίσιμο σημείο είναι ότι η κοινή γνώμη ακόμα δεν έχει νιώσει σε όλη της την έκταση τη δημοσιονομική επιδρομή που έρχεται.. Όταν μετά από κάποιους μήνες οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις συνειδητοποιηθούν από όσους θα επιβαρυνθούν περισσότερο, τότε η εικόνα -πολύ πιθανόν- θα αλλάξει...
Η δημοσιοποίηση των βασικών σημείων του φορολογικού νομοσχεδίου δεν μας έπεισε ότι πρόκειται για μια ουσιαστική προσπάθεια αποκατάστασης της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης του συστήματος.
Και βεβαίως μικρή σημασία έχει το αν πειστήκαμε εμείς. Αν όμως δεν πειστούν ούτε οι πολίτες ότι όλοι συμμετέχουν στη σωτηρία της πατρίδας, περίπου ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν, η κυβέρνηση θα...αντιμετωπίσει σύντομα μεγάλα πολιτικά προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες γνωρίζουν με λεπτομέρειες ποιοι κόβουν αποδείξεις και ποιοι όχι. Άλλωστε όλοι συμμετέχουν στην υπόθεση αυτή. Ωστόσο σε όλες τις καταστάσεις υπάρχουν και όρια ανοχής. Αυτή τη στιγμή πάντως η κατάσταση στο μέτωπο αυτό τείνει να βρεθεί εκτός ορίων, λόγω των υπερβολών από κάποιους.
Το κρίσιμο όμως σημείο εδώ είναι ότι η κοινή γνώμη ακόμα δεν έχει νιώσει σε όλη της την έκταση τη δημοσιονομική επιδρομή που έρχεται. Όταν λοιπόν μετά από κάποιους μήνες οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις συνειδητοποιηθούν από όσους θα επιβαρυνθούν περισσότερο, τότε η εικόνα θα αλλάξει. Δεν γνωρίζουμε τι θα μπορούσε τότε να κάνει τους πολίτες να «κατεβαίνουν στους δρόμους». Θα μπορούσε να είναι και μια ασήμαντη αφορμή.
Ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει επίσης να κάνει την κυβέρνηση ιδιαίτερα προσεκτική σχετίζεται με τη διαπίστωση ότι η θεαματική αύξηση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, θα καταστήσει όλους τους πολίτες εξαιρετικά ευαίσθητους. Έτσι θα φθάνουν πολύ πιο εύκολα σε σημείο «βρασμού» με τα φορολογικά θέματα και όλοι θα έχουν την τάση να θεωρούν εαυτούς περισσότερο θιγομένους από άλλες κατηγορίες.
Άλλωστε θα εξελίσσονται ταυτόχρονα και τα υπόλοιπα μέτρα, που ξεκινούν από τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, μέχρι τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, χειροτερεύοντας συνολικά το κοινωνικό περιβάλλον.
Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να έδειξε αποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων για το δέον γενέσθαι, τώρα όμως πρέπει να δείξει και πολιτική ευφυΐα ώστε η χώρα να αποφύγει τις επικίνδυνες κοινωνικές αναταράξεις. Διότι σε τελευταία ανάλυση εκεί θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος της ανάταξης της οικονομίας συνολικά.                                                                                                                       ΠΗΓΗ:ourgreecetoday.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: