ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΙΟΥΔΑΪΣΤΕΙ Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Παραμένει στα ύψη η ένταση στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ. Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστινίους να κηρύξουν νέα Ιντιφάντα για να αποτραπεί ο εξιουδαϊσμός της Ιερουσαλήμ.

«Πιστεύουμε ότι η Ιντιφάντα ενάντια στον κατακτητή είναι θεμελιώδης υποχρέωσή μας για να βάλουμε τέλος στην περιφρόνησή του απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και στους ιερούς τόπους του» αναφέρει η διοίκηση της Χαμάς σε ανακοίνωσή της.


Στην ίδια ανακοίνωση η Χαμάς καλεί τους Παλαιστίνιους να «εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την οργή τους και να εμποδίσουν τον κατακτητή να συνεχίσει τις προσπάθειες εξιουδαϊσμού της Ιερουσαλήμ και αλλοίωσης του αραβο-ισλαμικού χαρακτήρα της».



Αντιδρώντας στα ισραηλινά σχέδια επέκτασης του εποικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Παλαιστινιακή Αρχή αποσύρθηκε από τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και επανέλαβε την αξίωση για πλήρες πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού των Παλαιστινιακών Εδαφών ως προαπαιτούμενο για την έναρξη συνομιλιών με το Ισραήλ.

Παρά την οργή της, πάντως, η Παλαιστινιακή Αρχή μένει μακριά από το κάλεσμα σε ένοπλη αντίσταση, μη θέλοντας να χάσει τη διπλωματική και οικονομική στήριξη της Δύσης που τώρα απολαμβάνει.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε στο γραφείο του στη Ραμάλε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, από την οποία ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε το εβραϊκό Κράτος να σταματήσει τις δραστηριότητες εποικισμού.

Η κ. Αστον που βρίσκεται τη Ραμάλα κατά την πρώτη επίσκεψή της στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Η Χαμάς ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και έχει ελάχιστη παρουσία στη Δυτική Οχθη, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή με την οποία βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη από το 2007.

O Αραβικός Σύνδεσμος εκτίμησε ότι κάθε απόπειρα για συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων θα ήταν "άχρηστη" τη στιγμή που στην Ιερουσαλήμ γίνονται βίαια επεισόδια, αφότου το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την ανέγερση στον αραβικό τομέα της πόλης 1.600 σπιτιών για εβραίους εποίκους.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Τρίτης, καθώς οι δύο σύμμαχοι χώρες διέρχονται σοβαρή διπλωματική κρίση.

ΕΘΝΟΣ                                                                                                                                          ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: