ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΗ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια επί σεναρίων διακινούνται στο παρασκήνιο για τη “βαθιά ατζέντα” των συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε πληροφορίες, κατά τις οποίες οι δύο κυβερνήσεις θα συζητήσουν ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Της Αγγελικής Σπανού Οι πληροφορίες αφορούν κοιτάσματα σε περιοχές στις οποίες δεν αμφισβητούνται τα όρια της υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Πεταλωτής περιορίστηκε να αναφέρει πως ό,τι συζητηθεί θα δημοσιοποιηθεί και, απευθυνόμενος στην κριτική που ασκείται από την πλευρά της ΝΔ, είπε ότι “εμείς δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με κουμπαριές”, παραπέμποντας στην κουμπαριά Καραμανλή - Ερντογάν. Η οικονομική κρίση θα είναι το φόντο της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο οποίος θα συνοδεύεται από περίπου 100 επιχειρηματίες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία τουρκικής τράπεζας επενδύσεων, για ελληνοτουρκικές συμπράξεις στον τομέα του τουρισμού, της ενέργειας και των κατασκευών, που θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμους σε έλληνες και τούρκους επιχειρηματίες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Δεν είναι τυχαία η συμμετοχή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την επόμενη εβδομάδα στο αραβικό οικονομικό φόρουμ στη Βηρυτό.

Και στο βάθος το Κυπριακό 
Διπλωματικές πηγές εκφράζουν ανησυχίες για ένα νέο Νταβός. Υπαινίσσονται, δηλαδή, ότι οι εθνικές ευαισθησίες (ως προς το Κυπριακό και το Αιγαίο) θα μπουν στο ράφι, προκειμένου να αποθεωθεί η διπλωματία της ατμόσφαιρας μέσω της υπογραφής δεκάδων συμφωνιών χαμηλής πολιτικής. Οι ίδιες πηγές, που απηχούν και απόψεις που κυριαρχούν στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, εκφράζουν φόβους ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει την οικονομική αδυναμία της Ελλάδας, για να επιβάλει όρους “συνομοσπονδιοποίησης” σε όλα τα επίπεδα των διμερών σχέσεων. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν καλλιεργεί προσδοκίες, δεν αποκαλύπτει πολλά για την ουσιαστική ατζέντα των συνομιλιών Ερντογάν-Παπανδρέου, αλλά δεν δείχνει και να ανησυχεί ότι κάτι θα πάει στραβά και θα υποστεί η κυβέρνηση πολιτικό κόστος από όσα θα πει ή θα κάνει ο κ. Ερντογάν. Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται, υπό άκρα εχεμύθεια, συνεχείς συσκέψεις για την προετοιμασία της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, πρέσβης Π. Αποστολίδης, ο οποίος ηγείται από ελληνικής πλευράς των διερευνητικών συνομιλιών για το Αιγαίο.

 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ                                                                                                                                          ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: