του Ελευθέριου Β.
Καλή η προσπάθεια «ενσωμάτωσης» του Ισλάμ στην Δυτική κουλτούρα αλλά έχουμε κάποια δεδομένα. Εμείς σήμερα είμαστε έλληνες που μιλάμε ένα ιδίωμα των ελληνικών που μας χωρίζει 3000 χρόνια από τα ελληνικά στα οποία γράφτηκε η «αρχαία γνώση». Αλλά αυτό με λίγη προσπάθεια μπορεί να ξεπεραστεί και να γίνουμε κοινωνοί αυτής της «αρχαίας γνώσης» κατευθείαν από το πρωτότυπο με λίγη εξάσκηση και ας μας χωρίζουν όλες αυτές οι χιλιετίες.
Στις εκκλησίες μας μπορείς να ακούσεις αυτούσια την γλώσσα στην οποία γραφόταν αυτή η «αρχαία γνώση». Στα μοναστήρια μας υπήρξαν ιστορικά μεγάλες βιβλιοθήκες και αντιγραφικά εργαστήρια που ήταν ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της γνώσης. Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι υπήρχαν επαφές των ρωμιών προγόνων μας κατ’ ευθείαν με τους δυτικοευρωπαίους. Υπάρχουν ιστορικά δύο βασιλείς της Αγγλίας με καταγωγή από την Νορβηγία που υπηρέτησαν στην βαράγκια φρουρά του βασιλέα μας. Είναι γνωστό ότι το σύμβολο του καθολικισμού το εκκλησιαστικό όργανο με βοήθεια από την Κωνσταντινούπολη προς τον Καρλομάγνο στήθηκε. Είναι γνωστό ότι τον τελευταίο βασιλέα μας βενετσιάνικα καράβια τον μετέφεραν από τον Μιστρά στην Κωνσταντινούπολη.
Είναι γνωστό ότι ο Τζουστινιάνη (ενετός στρατηγός) έπεσε μαχόμενος ενάντια στους τούρκους στα τείχη της Πόλης στο πλάι του τελευταίου βασιλέα μας. Είναι γνωστό ότι στην Πόλη υπήρχαν παροικίες Ενετών και Γενοβέζων αιώνες πριν την άλωση. Όλα αυτά είναι εντελώς τεκμηριωμένα. Ακόμα πρόσφατα ανακαλύφθηκε αυτοκρατορική σφραγίδα βυζαντινού χειρογράφου σε μοναστήρι της Γερμανίας. Είναι γνωστή και τεκμηριωμένη η αλληλεπίδραση όσον αφορά την μεταφορά της αρχαίας γνώσης από τους πραγματικούς κληρονόμους και φορείς της στην Δυτική Ευρώπη. Αυτοί δεν ήταν οι ευγενείς άραβες αλλά οι ρωμιοί.
Όσο και αν η σημερινή αίσθηση του πολιτικά ορθού λέει ότι πρέπει να τους αναγνωρίσουμε κάποιο ρόλο ώστε να βρουν κάποιο χώρο στο μελλοντικό παγκόσμιο πολιτισμό. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Αγνοούμε το προφανές που λέει ότι στην Ιταλία ξεκίνησε η αναγέννηση και οι ρωμιοί για μεγάλο μέρος του μεσαίωνα κατείχαν και πολιτικά μεγάλος μέρος της Ιταλίας. Είναι αδύνατο να μην υπήρχε πνευματική όσμωση στην Ιταλία την στιγμή που ακόμα υπάρχουν περιοχές που σώζονται τα γρεκάνικα που είναι ελληνικά που ο κάθε ένας μπορεί να τα καταλάβει. Ήταν κοινός ιστορικός χώρος όπου οι ζυμώσεις ήταν επόμενο να φέρουν την αναγέννηση. Αν ήταν διαφορετικά η Αναγέννηση θα συντελούνταν κάπου αλλού αλλά απλούστατα δεν έγινε.
Στους άραβες υπήρξε απλά ένα ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και την γεωμετρία σαν εργαλείο της αστρολογίας αλλά τίποτα περισσότερο. Με την επέλαση του Ισλάμ έσβησε αυτή η γνώση διότι θεωρούνταν από τους ισλαμιστές κατά κάποιο τρόπο ως παγανισμός η προσπάθεια πρόβλεψης των μελλούμενων με την κίνηση των άστρων. Αλλά όλα αυτά δείχνουν ότι έχουμε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ιστορική θεώρηση βασιζόμενοι στις τωρινές ιδέες ή ιδεοληψίες και αγνοώντας τα γεγονότα. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.-
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/i_05.html#ixzz0bllWbiyt
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου