Σε μαζική αποχώρηση- με κίνδυνο κατάρρευσης του ήδη ελλειμματικού ασφαλιστικού τους ταμείου- προχωρούν χιλιάδες γυναίκες στο Δημόσιο εν όψει του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο, με το οποίο αυξάνονται κατά 5 έως και 17 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για περίπου 140.000 γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο..
....τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Αρκεί να αναφερθεί πως αν αποχωρήσουν 50.000 γυναίκες, δηλαδή οι μισές από όσες έχουν το δικαίωμα, το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα εκτιναχθεί από τα 700 εκατομμύρια ευρώ στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ!
Με το προωθούμενο σχέδιο νόμου, 140.000 γυναίκες υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που προσλήφθηκαν μετά το 1987 θα επιβαρυνθούν με 5 έως 17 χρόνια δουλειάς, αφού το 2013, που θα αρχίσει η επιχείρηση εξίσωσης των ορίων, δεν θα έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι γυναίκες που θα έβγαιναν στη σύνταξη το 2013, θα υποχρεωθούν να παραμείνουν πέντε χρόνια επιπλέον στην υπηρεσία τους, όσες έβγαιναν το 2014 θα επιβαρυνθούν με έξι χρόνια, και ούτω καθεξής (ένα επιπλέον έτος για κάθε εργάσιμο έτος), έως ότου επιτευχθεί η εξίσωση των ορίων ηλικίας τους με εκείνα των ανδρών συναδέλφων τους.
Το οικονομικό επιτελείο μελετά το ενδεχόμενο για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, να κατεβάσει τα όρια ηλικίας των ανδρών, αντί να ανεβάσει αυτά των γυναικών.
Απεργίες η ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ προετοιμάζεται για τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις εν όψει των επικείμενων αλλαγών στα όρια ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, αλλά και τις αλλαγές στο μέτωπο της φορολόγησης των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ανώτατη δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση κάνει λόγο για επίθεση εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιαίτερα των γυναικών.
Κατά την ΑΔΕΔΥ, τυχόν υλοποίηση αυτών των σεναρίων, που εκτός των άλλων έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναγκαστική έξοδο από την εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο και θα οδηγήσουν σε διάλυση τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και τις Δημόσιες Υπηρεσίες.
Επιπλέον- προσθέτει η ΑΔΕΔΥ- θα επιβαρύνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες στο Δημόσιο με πρόσθετα χρόνια παραμονής στην υπηρεσία και θα φαλκιδεύσουν τον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αφού με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) το ασφαλιστικό σύστημα στο Δημόσιο από κοινωνικό μετατρέπεται σε επαγγελματικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου