ΓΙΑ ΝΑ καταλήξει ένας διάλογος, απαιτείται η θετική συμβολή των μερών.
Οι Έλληνες και οι Τούρκοι συνομιλούν σε μια προσπάθεια αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό. Δεν υπάρχει φως στην άκρη της σκοτεινής σήραγγας.
του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
Γιατί; Επειδή η τουρκική πλευρά δεν έδωσε μέχρι σήμερα πειστικές αποδείξεις ότι πράγματι εννοεί και θέλει βιώσιμη λύση. Αμετακίνητος στόχος της είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτόν τον παραλογισμό κινείται η πολιτική της Τουρκίας, όπως εκφράζεται από τους εδώ εγκάθετούς της, είτε λέγονται Κιουτσιούκ ή Ντενκτάς είτε λέγονται Ταλάτ ή, προσεχώς, Έρογλου. Μεταξύ των ολέθριων λαθών, που η ηγεσία της ελληνικής πλευράς διαπράττει είναι η αφελέστατη εκτίμηση ότι ο Ταλάτ, π.χ. είναι πιο εφεκτικός στην αναζήτηση λύσης παρά ο Ντενκτάς ή ενδεχομένως ο Έρογλου.
Η πλευρά μας παραγνωρίζει πλήρως ότι, χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, οι εδώ υποτελείς της δεν μπορούν να αποφασίσουν ούτε για το άνοιγμα ενός οδοφράγματος. Συνεπώς, δεν πρέπει να εκπλήττουν όσα ευρήματα παρατηρούνται στη δημοσκόπηση, που έγινε στα κατεχόμενα και που η «Σ» δημοσίευσε προχθές Κυριακή και χθες. Ας προσεχθούν μερικά από αυτά: Οι Τ/κ απορρίπτουν ενιαίο κράτος και αποδέχονται τη διχοτόμηση και τη συνομοσπονδία.
Δεν δέχονται την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο. Επιμένουν στη διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων. Για το περιουσιακό, υποστηρίζουν ότι τον τελευταίο λόγο πρέπει να έχει ο σημερινός χρήστης. Η πλειοψηφία έχει αρνητική εικόνα για το Χριστόφια, ενώ είναι απαισιόδοξοι για την έκβαση των συνομιλιών.
Ίσως το πιο σημαντικό εύρημα είναι η εκτίμηση των Τ/κυπρίων ότι ο κατοχικός Ταλάτ είναι πιόνι και όργανο της Τουρκίας (87,9%) και ότι δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις χωρίς την πρότερη έγκρισή της. Αυτή η διαπίστωση κονιορτοποιεί τις αφελέστατες εκτιμήσεις Χριστόφια ότι με τη… χημεία του με τον κατοχικό Ταλάτ, με τις ιδεολογικές και συντροφικές τους ταυτίσεις θα μπορέσουν να λύσουν το Κυπριακό. Επίσης, συντρίβει την αδιέξοδη θέση Χριστόφια για λύση για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους. Οι Τούρκοι, ακόμα και ο Ταλάτ θεωρούν ως κωμική και ανεδαφική αυτήν την πολιτική Χριστόφια, που έχει πλήρως αποενοχοποιήσει την κατοχική Τουρκία, έχει αποδιεθνοποιήσει το Κυπριακό και το έχει περιορίσει σε μια απλή ενδοκυπριακή διαφορά. Τα χειρότερα: Οι Τ/κ δεν ενοχλούνται πια από τους έποικους, για τους οποίους έχουν θετική εικόνα, ενώ έχουν άκρως αρνητική εικόνα για τους Έλληνες (σχεδόν 70%).
Ο Χριστόφιας και ο Ταλάτ άρχισαν χθες τις λεγόμενες εντατικές συνομιλίες. Άδικος κόπος, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των πολιτών, ένθεν και ένθεν της γραμμής Αττίλα. Γιατί ο Πρόεδρος αποτυγχάνει στη διάσπαση του αδιεξόδου; Διότι απέναντί του δεν έχει τον Ταλάτ. Έχει την κατοχική Τουρκία, που με την επιπόλαια πολιτική του έβαλε στον πάγκο του απλού θεατή και παρατηρητή. Τι θα πράξει αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες; Πώς θα απαλλαγεί από μια διαδικασία, στην οποία τον εγκλώβισαν οι φίλοι του Βρετανοί για να εξυπηρετήσουν την Τουρκία; Διαβεβαίωνε πως ήξερε πώς θα λύσει το πρόβλημα και πώς να γωνιάσει την Τουρκία. Γιατί απέτυχε παταγωδώς; Ξέρει τι θα πράξει; Αμφιβάλλουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου