ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Δεν θα ψηφίσει Παπούλια ο ΣΥΝ

Από Factorx 

Να μην στηρίξει τον Κάρολο Παπούλια και να αναζητήσει υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανάμεσα σε ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς αποφάσισε o ΣΥΝ, παρά τις διαφωνίες της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Επίσης, είπε «όχι» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ αναζητά άνοιγμα προς τους Οικολόγους – Πράσινους.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την Πέμπτη, δεν ελήφθη απόφαση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το θέμα του συνεδρίου πρέπει να συζητηθεί κατ’ αρχήν σε περιφερειακές συσκέψεις του κόμματος και να ληφθεί απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου σε συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας επικράτησαν υψηλοί τόνοι με τον Αλέξη Τσίπρα να διαφωνει με την Ανανεωτική Πτέρυγα, που έχει ταχθεί υπέρ της υποστήριξης του Κάρολου Παπούλια. Τελικά, επικράτησε κατά πλειοψηφία η άποψη να αναζητηθεί ιστορική προσωπικότητα της Αριστεράς.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου αποφασίστηκε η δημιουργία ενός διακριτού αυτοδιοικητικού πόλου που θα ενεργοποιήσει και θα εμπνεύσει τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΝ θα πάρει πρωτοβουλία για συνάντηση και συζήτηση με τους Οικολόγους Πράσινους.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τόσο στις μεγάλες πόλεις, όσο και με μια γενική πολιτική συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση.
Αναφερόμενος στα προβλήματα μεταξύ ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε προβληματισμό, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι δυνατή η «ρευστοποίηση» του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, δήλωσε ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι η αποσυσπείρωση του κόμματος.
Από την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε τις θέσεις της, με τις οποίες προτείνει:
« 1. Να σταματήσει αμέσως η πορεία διάχυσης και διάλυσης του ΣΥΝ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Να επανεξεταστούν όσα μέτρα (π.χ. ενιαίο υποχρεωτικό μητρώο μελών) τροφοδοτούν αυτή την αρνητική δυναμική.
» 2. Αμεσες διαδικασίες ανασύνταξης και ενίσχυσης του ΣΥΝ ως στρατηγικής επιλογής ‘μακράς πνοής’. Επαναβεβαίωση των ιδρυτικών φυσιογνωμικών του χαρακτηριστικών (δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό, ευρωπαϊκός προσανατολισμός, οικολογική εγρήγορση, εσωκομματική δημοκρατία). Ενίσχυση της αυτόνομης πολιτικής παρουσίας και δράσης του ΣΥΝ.
» 3. Επανασχεδιασμός και νέα πολιτική συμφωνία για την πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, με παράλληλο άνοιγμα στον οικολογικό και τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο.
» 4. Διεκδίκηση ισχυρής αιρετής περιφέρειας και ισχυρών, σε πόρους και αρμοδιότητες, δήμων. Αποκεντρωμένη ευέλικτη εκλογική τακτική στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς κεντρικές κομματικές συμφωνίες, με στόχο την ισχυροποίηση της παρουσίας μας στο θεσμό. Ειδικό άνοιγμα για κοινή παρουσία με τους Οικολόγους Πράσινους.
» 5. Εμβάθυνση της πολιτικής μας για ‘αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση’. Αξιοποίηση, βελτίωση και εξειδίκευση του προγράμματος που εγκρίθηκε το Φεβρουάριο από το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: