Οι μετανάστες συμβιώνουν αρμονικά με τους Ηπειρώτες
Αποτελούν "απειλή" οι μετανάστες για τους Ηπειρώτες; Είναι ένα ερώτημα που επιδέχεται διάφορες απαντήσεις.Πάντως σε πανελλαδική έρευνα (αυτό σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή μας) της Kάπα Research με την ερώτηση, «τι αποτελεί η παρουσία των μεταναστών στη χώρα», το...
...51,6% των Ελλήνων απαντά «απειλή», το 30,6% «ευκαιρία» ενώ ένα 17,8% δεν εκφράζει άποψη.Το 79,3% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι μετανάστες που ζουν στη χώρα είναι «πάρα πολλοί», το 18,6% «αρκετοί, αλλά όχι πάρα πολλοί» και το 1,6% «όχι και τόσοι πολλοί».Εκτιμώντας την επίδραση της παρουσίας μεταναστών στην Ελλάδα, το 57,5% των Ελλήνων πιστεύουν ότι «οι μετανάστες συμπιέζουν τους μισθούς και αυξάνουν την ανεργία των Ελλήνων» ενώ το 34,3% πιστεύει ότι «συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Στην Ήπειρο βρίσκονται πολλοί μετανάστες, κυρίως από την Αλβανία, όχι, όμως, ο κύριος όγκος τους. Ωστόσο οι Ηπειρώτες τους έχουν αποδεχτεί, τους έχουν ενσωματώσει και γι' αυτό η συμβίωσή τους είναι αρμονική.Βάσει πορισμάτων του ερευνητικού προγράμματος που διεξήχθη στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων και τα οποία επεξεργάστηκαν οι πανεπιστημιακοί Βύρων Κοτζαμάνης και Δημήτρης Σταθάκης, ο κύριος όγκος των μεταναστών βρίσκεται συγκεντρωμένος στην ανατολική Στερεά Ελλάδα (Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα) και στο βορειοανατολικό και νότιο τμήμα της Πελοποννήσου.
4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ…
Οι δύο επιστήμονες, καθηγητής ο πρώτος, διδάσκων ο δεύτερος, αμφότεροι στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διακρίνουν τους μετανάστες σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: Στους προερχόμενους από τις ανεπτυγμένες χώρες, στους προερχόμενους από τις βαλκανικές χώρες, στους προερχόμενους από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και σε όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον Τρίτο Κόσμο.Όπως υποστηρίζουν - τα στοιχεία τους ισχύουν και για την περιοχή μας - στο βιβλίο «Διάλογοι για τον σχεδιασμό του χώρου και την ανάπτυξη» (Κριτική - 2008), καθεμία από τις τέσσερις ομάδες χωρών προέλευσης των αλλοδαπών έχει διαφοροποιημένες μεταναστευτικές ιστορίες, ρόλους και δημογραφική δομή.
ΟΙ… ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ
Η πληθυσμιακή πυραμίδα των μεταναστών είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και διαφέρει αισθητά από εκείνη των Ελλήνων. Οπως γράφουν, «σε αντίθεση με την πυραμίδα των Ελλήνων (πληθυσμός ώριμος με σαφείς τάσεις γήρανσης, συρρίκνωση της βάσης και ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα μέχρι τα 65 έτη), οι πυραμίδες των αλλοδαπών, με εξαίρεση εκείνων που προέρχονται από τις ανεπτυγμένες χώρες, είναι εξαιρετικά νεανικές και αυτό αποτυπώνεται και στη μέση ηλικία τους τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο».Για την εργασιακή διασπορά των μεταναστών και τη θέση τους στην παραγωγική διαδικασία δεν έχουν γίνει ακόμα πολλές έρευνες. Οι αλλοδαποί αποτελούν το 13% των μισθωτών, ενώ εμφανίζουν πολύ χαμηλά ποσοστά μεταξύ των εργοδοτών (2,3%) και των λοιπών αυτοαπασχολούμενων (3,4%). Οι περισσότεροι μετανάστες, όμως, απασχολούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών ή έργου.
ΑΛΛΑΓΕΣ…
Ο μηχανολόγος, περιβαλλοντολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός θεωρεί ότι η παρουσία των μεταναστών στον τόπο μας, έχει προκαλέσει σημαντικές πολεοδομικές και χωροταξικές επιδράσεις, καθώς η αθρόα προσέλευση μεταναστών προκαλεί ανακατατάξεις στον αστικό ιστό. Για την ακρίβεια, θεωρεί ότι εξαιτίας μιας αλυσιδωτής αντίδρασης οι πόλεις μεγαλώνουν, χωρίς να αυξάνεται ο Ελληνικός πληθυσμός και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν οι μετανάστες.
Υ.Γ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΦΑΖΟΥΝ ΣΑΝ Τ'ΑΡΝΙΑ ΤΙΣ ΒΙΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΚΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου