Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Μ. Βρετανία η πρόθεση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει, προς το παρόν σε πιλοτική μορφή, το Human Prevalence Project.
Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει ότι όλοι οι Αφρικανοί που ζητούν άσυλο στη χώρα για πολιτικούς λόγους θα πρέπει να υποβάλλονται σε γενετικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως προέρχονται από αφρικανικές χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και συνεπώς ότι ισχύουν πράγματι οι αιτιάσεις που προβάλλουν για την παροχή ασύλου. Σύμφωνα με τη Βρετανική Υπηρεσία Συνόρων (UK Border Agency), η οποία εισηγήθηκε και επεξεργάστηκε την εισαγωγή του νέου αυτού μέτρου, ο γενετικός έλεγχος αποτελεί το πιο ασφαλές επιστημονικό κριτήριο για να ξεχωρίζει τους «αυθεντικούς» πολιτικούς πρόσφυγες, αυτούς δηλαδή που η ζωή τους κινδυνεύει αν παραμείνουν στον τόπο τους, όπως οι Σομαλοί, από τους «πλαστούς», αυτούς δηλαδή που προέρχονται από πιο «ήσυχες» και «ασφαλείς» χώρες, όπως η Κένυα. Τη ριζική αντίθεσή τους απέναντι στην εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς μεθόδου εξακρίβωσης της φυλετικής ταυτότητας εξέφρασαν αμέσως όχι μόνο, όπως θα περίμενε κανείς, οι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά ακόμη και η βρετανική επιστημονική κοινότητα, η οποία θεωρεί ότι η αξιοπιστία και τα συμφέροντά της βλάπτονται άμεσα από την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Οπως διευκρίνισαν αμέσως οι εκπρόσωποί της, μια τόσο πρόωρη και καιροσκοπική εφαρμογή των πενιχρών σήμερα γνώσεων της Γενετικής σε αυτό τον τομέα θα έθιγε και θα υποβίβαζε ανεπανόρθωτα στα μάτια της κοινής γνώμης το κύρος της επιστήμης που υπηρετούν.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι αν μπορούμε να προσδιορίσουμε επακριβώς τη γεωγραφική καταγωγή ενός ατόμου βασιζόμενοι αποκλειστικά στην ανάλυση των γονιδίων του και αν διαθέτουμε σήμερα επαρκείς επιστημονικές μεθόδους για να το κάνουμε. Σύμφωνα με τους γενετιστές, όλοι οι άνθρωποι, σε οποιαδήποτε φυλή κι αν ανήκουν, μοιάζουν πολύ μεταξύ τους από γενετική άποψη, μολονότι διαφέρουν εξωτερικά. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματι κάποιες μικρές γονιδιακές παραλλαγές στο ανθρώπινο γονιδίωμα, οι οποίες έχουν εντοπιστεί σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Βασιζόμενοι σε τέτοιες σπάνιες γονιδιακές διαφορές, οι ειδικοί ενδέχεται να μπορούν να καθορίσουν σε γενικές γραμμές τη γεωγραφική καταγωγή ενός ανθρώπου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολυμορφισμοί «μονού νουκλεοτιδίου» (SNP), είδος παραλλαγής στη χημική δομή ενός ανθρώπινου γονιδίου που αφορά ένα μόνο νουκλεοτίδιο. Τέτοιες μικρές διαφορές οι γενετιστές είναι πλέον σε θέση να τις μελετούν σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα, όπως έγινε σε σχετική έρευνα του 2008 που αφορούσε τη γενετική ποικιλότητα στη Γηραιά Ηπειρο. Στη σημαντική αυτή έρευνα οι επιστήμονες κατάφεραν να δείξουν ότι παρά τα υψηλά ποσοστά ανάμειξης των ανθρώπινων πληθυσμών, είναι σχετικά εύκολο να προσδιοριστεί η γεωγραφική καταγωγή των Ευρωπαίων σε περιοχές που εκτείνονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Ομως, για τη γενετική ποικιλότητα των αφρικανικών φυλών οι γενετιστές γνωρίζουν σήμερα ελάχιστα πράγματα και έχουν μια μάλλον αποσπασματική και επισφαλή εικόνα της κατανομής των γονιδιακών πολυμορφισμών που εμφανίζουν. Πράγματι, η περίπτωση των Αφρικανών είναι ιδιαίτερα σύνθετη και περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι τα σύνορα μεταξύ των αφρικανικών κρατών είναι συχνά επίπλαστα και σχεδόν κάθε οικογένεια έχει πίσω της ένα πλούσιο ιστορικό μετακινήσεων, με αποτέλεσμα η πολιτική ταυτότητα (υπηκοότητα) ενός Αφρικανού σπάνια να ταυτίζεται με την εθνική ταυτότητα (εθνικότητα), πόσω δε μάλλον με τη φυλετική ταυτότητα!
Η Βρετανική Υπηρεσία Συνόρων έσπευσε φυσικά να καθησυχάσει τους πάντες, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται απλώς για ένα «πιλοτικό πρόγραμμα», το οποίο επ' ουδενί δεν προτίθεται να υποκαταστήσει ή να καταργήσει τις «παραδοσιακές» μεθόδους αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου, όπως τη συνέντευξη ασυλίας και την ανάλυση του γλωσσικού ιδιώματος, αλλά «απλώς» να τις συμπληρώσει. Επίσης, ισχυρίζονται ότι η υποβολή σε γενετικό έλεγχο θα είναι εθελοντική και ότι η τελική απόφαση για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης ασυλίας δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από γονιδιακά κριτήρια. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου