ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Λαυρεντιάδης: Ο άνθρωπος του Μεγάλου Αδελφού

Οι γαλαζοπράσινες επενδύσεις στα ΜΜΕ

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-01-08-00-07-15-2010010818525

Είναι κυρίαρχος στο χώρο του φαρμάκου. Έγινε ήδη και πρόεδρος τράπεζας. Έχει αρκετά «πυρομαχικά» κεφαλαίων για να προχωρήσει σε πολλά, μεγάλα deal σε όποιο επιχειρηματικό τομέα υπόσχεται αποδόσεις. Γιατί, λοιπόν, ένας επιχειρηματίας με αυτές τις δυνατότητες αναλώνει τα κεφάλαιά του σε ένα κλάδο με τεράστια οικονομικά προβλήματα, όπως ο κλάδος των ΜΜΕ;

Το αίνιγμα με το ονοματεπώνυμο «Λαυρέντης Λαυρεντιάδης» ελάχιστοι στην ελληνική αγορά θα μπορούσαν να ισχυρισθούν ότι το έχουν αποκρυπτογραφήσει πλήρως:

- Σε μια περίοδο ιστορικών ανακατατάξεων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, όπου ακόμη και ιστορικά συγκροτήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, ο μεγαλοεπιχειρηματίας δείχνει να εξελίσσεται σε Μεγάλο Αδελφό των ΜΜΕ, επεκτείνοντας συνεχώς την επιρροή του σε εφημερίδες και μέσα, χωρίς… πολιτικές διακρίσεις, ανατρέποντας τα παραδοσιακά στερεότυπα του «κεντροαριστερού» ή «κεντροδεξιού» μεγαλοεπιχειρηματία των media.

- Ελέγχοντας τον αχανή, πλέον, όμιλο της Alapis και έχοντας επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες σε αρκετούς ακόμη κλάδους υψηλής απόδοσης, ο κ. Λαυρεντιάδης είναι βέβαιο ότι δεν περιμένει από τις συμμετοχές του σε ΜΜΕ να αποκομίσει οικονομικά οφέλη. Άλλωστε, η κερδοφορία στον Τύπο και ΜΜΕ αυτή την εποχή είναι σπανιότερο φαινόμενο και από την… αμεροληψία.

- Όσοι επιλέγουν την πολιτική/κομματική προσέγγιση στο φαινόμενο, δυσκολεύονται να προχωρήσουν την ανάλυσή τους, καθώς ο κ. Λαυρεντιάδης εκτινάχθηκε μεν στα ύψη του επιχειρηματικού στερεώματος επί διακυβέρνησης Καραμανλή, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσει τις δραστηριότητές του και να εξαγοράζει μανιωδώς ΜΜΕ στη νέα εποχή της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Ο «χρωματισμός» των εξαγορών του στα ΜΜΕ είναι «γαλάζιος», όσο και «πράσινος».

- Με τις συμμετοχές που έχει αποκτήσει, ο κ. Λαυρεντιάδης ελέγχει ή επηρεάζει μέσα και εφημερίδες με τρόπο που τον καθιστά κυρίαρχο του παιχνιδιού των media στην Ελλάδα, μέσα από το οποίο παίζεται ως γνωστόν σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό παιχνίδι.

- Ο κ. Λαυρεντιάδης έγινε τις τελευταίες ημέρες ισχυρός μέτοχος μειοψηφίας στην Χ.Κ. Τεγόπουλος («Ελευθεροτυπία»), ενώ ελέγχει σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό και στην Πήγασος (Έθνος, Μέγκα). Μειοψηφική συμμετοχή διατηρεί όμως και στον ΣΚΑΪ, ενώ ο κατάλογος των συμμετοχών του είναι πραγματικά ατέλειωτος: από τη «σοβαρή» αγγλόφωνη «Athens News», ως την «light», «Espresso», ή την ημερήσια «City Press» και την εβδομαδιαία οικονομική, «Ισοτιμία».

Το ερώτημα, ασφαλώς, είναι πού ακριβώς κατατείνουν αυτές οι επιχειρηματικές κινήσεις Λαυρεντιάδη. Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει αποκτήσει επιρροή στον Τύπο και τα ΜΜΕ, την οποία θα ζήλευαν ακόμη και ιστορικές προσωπικότητες του κλάδου.

Προς το παρόν, ο κ. Λαυρεντιάδης αποφεύγει συστηματικά τη δημόσια έκθεση, αποφεύγει να εκφράζεται πολιτικά ή να ταυτίζεται με πολιτικά πρόσωπα και καταστάσεις, παρότι η θέση του στα media θα μπορούσε να του δίνει ήδη το ρόλο του «απόλυτου ρυθμιστή» της δημόσιας ζωής.

Το μόνο βέβαιο είναι, ότι ο κ. Λαυρεντιάδης έκανε υψηλή πολιτική δύο φορές: όταν έκλεισε το μεγάλο deal για την πώληση της Νεοχημικής στην αμερικανική Carlyle, από την οποία άρχισε την ξέφρενη άνοδό του στο επιχειρηματικό στερέωμα. Πιο πρόσφατα, ο κ. Λαυρεντιάδης προχώρησε σε μια κίνηση που αρμόζει μόνο σε επιχειρηματίες με εμβέλεια που φθάνει ως τα υψηλά διεθνή κέντρα αποφάσεων: χρηματοδότησε την ίδρυση Έδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που φέρει το όνομά του, στο διεθνούς φήμης think tank, «Center for Strategic and International Studies (CSIS)».
Με την κίνηση αυτή, ο κ. Λαυρεντιάδης απέσπασε το δημόσιο έπαινο ενός προσώπου, που θεωρείται στις ΗΠΑ σχεδόν εξίσου σημαντικός στη δημόσια ζωή με τον Χένρι Κίσιγκερ: του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσικι, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Κάρτερ.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά;

Οι επόμενες κινήσεις του κ. Λαυρεντιάδη στην επιχειρηματική και την πολιτική σκακιέρα θα το δείξουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: