ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΡΖΕΡΟΥΜ - «ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» ΚΑΙ ΤΟ «ΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ» ...

Ο Γ. Παπανδρέου δεν πτοείται με τίποτα όσες προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και αν γίνουν!
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου από το βήμα της Συνόδου των τούρκων πρέσβεων με θέμα: «Η Τουρκική οπτική για την παγκόσμια και περιφερειακή τάξη, μια διπλωματία με όραμα» δήλωσε ευθέως ότι η Τουρκία δεν δέχεται το δίλημμα: Κύπρος ή Ευρωπαϊκή Ένωση, παραγνωρίζοντας το ουσιώδες ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος της Ε.Ε., στην οποία θέλει να ενταχθεί!

Ο Γ. Παπανδρέου, παρά τη δήλωση αυτή, που ερμηνεύει εξαίρετα τον κατά τα άλλα ηγεμονικό και προκλητικό τίτλο της Συνόδου, όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά και επιμένει να επισκεφθεί το Ερζερούμ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόνος άλλος ξένος ομιλητής στην Τουρκική Σύνοδο θα είναι το ανδρίκελο των ΗΠΑ, ο Αφγανός Πρόεδρος!
Ο λόγος της επιμονής του Γ. Παπανδρέου να επισκεφθεί, πάση θυσία το Ερζερούμ, λένε οι κακές γλώσσες, έχει οσμή υδρογονανθράκων και αφορά το Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, αν όχι κυρίως την τελευταία.
Αναλυτές μιλάνε για αρκετά προωθημένες ελληνοτουρκικές συζητήσεις που αφορούν τη Συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο-φυσικό αέριο) στο Αιγαίο αλλά και υπό μια μορφή και στην περιοχή περί το Καστελλόριζο (τουλάχιστον!).
Προξενεί όχι μόνο εντύπωση αλλά και θλίψη το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα μετά τις ανακαλύψεις τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου – Ισραήλ και τις αποκαλύψεις για αντίστοιχα μεγάλα κοιτάσματα στο τετράγωνο Ηπεριωτική Ελλάδα –Κρήτη-Κύπρος-Αίγυπτος η Ελλάδα (βλ. σχετικό άρθρο της ISKRA εδω) δεν ανακινεί το θέμα της κύρωσης από την Τουρκία της Συμφωνίας για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που συνιστά και ευρωπαϊκό δίκαιο!
Σημειώνουμε για άλλη μια φορά πως αν η Άγκυρα αποδέχετο το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα είχαν σχεδόν αυτόματα επιλυθεί τα πιο θεμελιώδη ελληνοτουρκικά προβλήματα!
Γιατί, όμως, η Αθήνα δεν πράττει το αυτονόητο;
Τι την εμποδίζει;                                                                                                                                         ΠΗΓΗ:www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: