ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Τρέχει δεξιά, τρέχει αριστερά, τον δουλεύουν ψηλό γαζί, του δίνουν διαταγές, γυρνάει πίσω και σαν καλός δούλος που είναι τις εφαρμόζει επάνω μας…


  • Στο Παρίσι, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο εξωτερικό, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν και θα συμμετάσχει σε ημερίδα του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας με θέμα «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός».

    Την Παρασκευή θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου αναμένεται να συναντήσει τον Τ.Ερντογάν, και εν συνεχεία θα επισκεφθεί την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Σκανδιναβίας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων με ομολόγους του για τη δημιουργία κοινής οικονομικής διακυβέρνησης και την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα.

    Η συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκλήθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν.

    Όσον αφορά στην επίσκεψη στο Παρίσι, προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Σύμφωνα με το ΒήμαOnline, κατά την παραμονή στο Παρίσι ο Γ.Παπανδρέου θα έχει συζητήσεις για την προσέλκυση γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, παράλληλα με την εξελισσόμενη πολιτική συζήτηση για το ευρωομόλογο.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα θέσει ευθέως το ζήτημα της εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα και το μέλλον του ευρώ κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην ημερίδα «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός» αλλά και στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν την Πέμπτη.

    Φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να θέσει το ζήτημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων μέσω εκδόσεως ομολόγων σε μια περίοδο όπου η γαλλική κυβέρνηση και συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, εφόσον ξεπεραστούν νομικά, γραφειοκρατικά και διαρθρωτικά προβλήματα.

    Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που σκοπεύει να επιστρατεύσει η ελληνική κυβέρνηση στη συζήτηση αυτή είναι ότι σε μια περίοδο όπου υπάρχει γενική στενότητα πόρων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων η λύση των ομολόγων και μέσω αυτής η αναθέρμανση της ανάπτυξης είναι μία από τις λίγες, αν όχι η μοναδική, δυνατότητες διεξόδου από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν εισέλθει οι οικονομίες λόγω των χρηματοπιστωτικών πιέσεων και της ασφυξίας που έχει προκληθεί.

    Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης αφορά τον τομέα των μεταφορών και των εξοπλισμών όπου, σύμφωνα με τις αρχικές επαφές, θα μπορούσαν να υπάρξουν προϋποθέσεις συνεργασίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, στην οποία επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και απειλούνται με λουκέτο.

    Το γαλλικό ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί τόσο στο πλαίσιο διμερών επαφών «χαμηλού επιπέδου» όσο και σε επίπεδο συνομιλιών και επαφών μεταξύ παραγόντων των δύο κυβερνήσεων.                ΠΗΓΗ:pontikopagida.blogspot.com

  • Δεν υπάρχουν σχόλια: