ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Το μαύρο φίδι της Συναλλαγής, που μας έφαγε

Το κίνημα του 1909 και το μαύρο φίδι της συναλλαγής
Το κίνημα του 1909 και το μαύρο φίδι της συναλλαγής
Διάβαζα ένα βιβλίο ιστορίας, από αυτά με τις ωραίες εικόνες. Μ’ αρέσουν τα βιβλία με εικόνες από μικρό παιδί. Κι εκεί στο βιβλίο, είδα την ωραία αυτή λαϊκή γκραβούρα, από το κίνημα στο Γουδί, το 1909. Ο στρατός, ο λαός και στη μέση η Ελλάδα σαν νέα και ωραία κοπέλλα με τη σημαία και το σπαθί.
Και στα πόδια της το μαύρο φίδι. Εχει και όνομα το φίδι. Συναλλαγή. Το γράφει πάνω του. Συναλλαγή το λέγαν και τότε το φίδι, συναλλαγή το λένε και τώρα. Και νόμισαν μάλιστα οι έλληνες παππούδες μας τότε ότι ξεμπέρδεψαν με το μαύρο φίδι της συναλλαγής. Κι ότι εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, θα ζούσαμε πλέον χωρίς τον φόβο του μαύρου φιδιού, να μας τρώει τα σωθικά. Μην ξεχνάμε πως το 1909 είμαστε ακόμη κάτω από τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο. Το αποτέλεσμα της πτώχευσης Τρικούπη και του “πολέμου” του 1897.
Στο βιβλίο που διάβαζα η εικόνα ήταν πανέμορφη. Εγχρωμη. Και μπορούσες να διακρίνεις καθαρά την λέξη ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ πάνω στο μαύρο φίδι. Ε, έφαγα τον τόπο στο διαδίκτυο, και τίποτε. Την βρήκα την εικόνα έγχρωμη, όχι πως δεν την βρήκα, αλλά ήταν παντού κομμένο το κάτω μέρος με το φίδι. Λες και πατούσε η ελλαδίτσα στο κενό, και το φίδι λες και είχε εξαφανιστεί.
Τελικά η μόνη που βρήκα να μου αρέσει κάπως είναι αυτή εδώ, της ανάρτησης.
Πάντως όπως αποδεικνύεται κι από τα σημερινά χάλια μας, ποτέ δεν ξεμπερδέψαμε με το μαύρο φίδι της Συναλλαγής. Κι ας φαίνεται η ελλαδίτσα στην γκραβούρα να το πατάει.
Γιατί δεν ξεμπερδέψαμε; Γιατί ποτέ δεν είχαμε λαϊκό έλεγχο στα πεπραγμένα των αρχόντων και δημογερόντων μας, και ποτέ δεν είχαμε λογοδοσία στον λαό, πριν και μετά την ανάληψη καθηκόντων, όπως προβλέπει η πατέντα της δημοκρατίας. Διότι άλλο να λες ότι έχεις δημοκρατία, και άλλο να έχεις πράγματι δημοκρατία.
Κι όσο δεν κάνουμε δημοκρατία, το μαύρο φίδι της Συναλλαγής θα θρέφεται. Θα τρώει τις σάρκες μας και το μέλλον μας. Με το μέλλον μας θρέφεται το μαύρο φίδι της συναλλαγής. Και μας βγάζει και την γλώσσα.
Θραξ Αναρμόδιος                                                                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: