ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ...ΔΡΟΥΤΣΑΣ???

ΣΩΘΗΚΑΜΕ...

Καθώς έχουν αρχίσει οι προεργασίες για τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, η Αγκυρα σπεύδει να προκαταλάβει την ελληνική κοινή γνώμη για τις καλές προθέσεις της, προπαγανδίζοντας τη μείωση των εξοπλισμών των δύο χώρων.

Ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, κ. Μπαγίς, από τις Βρυξέλλες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια με άρθρο του στη «Χέραλντ Τρίμπιουν» καλεί την Ελλάδα «να μην ανταγωνιστεί την Τουρκία σε όρους εξοπλιστικών δαπανών». Δηλώνει ακόμα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει «μέτρα αμοιβαιότητας»(;) αν η Αθήνα παγώσει ή μειώσει τις αγορές όπλων.

της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Σε μια άλλη ανάγνωση των λεγομένων αυτών, η Αγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πλήρως τη δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, «συμπάσχοντας και αυτή» στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμητικά στρατό της Τουρκίας, τις τρέχουσες παραγγελίες της σε εξοπλισμούς, αλλά και τις εμπλοκές των ενόπλων δυνάμεών της όχι μόνο στο Κουρδικό αλλά και στο Αφγανιστάν, είναι μάλλον αφελές να πιστέψει κανείς ότι θα μειώσει το δυναμικό της για λόγους συμπαράστασης προς την Ελλάδα.

Γι' αυτό άλλωστε και περιορίζει τη θεαματική αυτή πρόταση σε μείωση των εξοπλισμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και, με άλλα λόγια, καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τους εξοπλισμούς της απέναντι στην Τουρκία. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται μόνον γιατί κινείται παραβατικά η Τουρκία απέναντί της και με δεδομένο ότι η Τουρκία μπορεί κάλλιστα να μεταφέρει δυνάμεις και μέσα απέναντι στην Ελλάδα από το σύνολο της επικράτειάς της, είναι μάλλον σαφές ότι η επιδιωκόμενη «αμοιβαιότητα» έχει αναλογία σαφώς σε βάρος της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης, μπροστά στις «εκπτώσεις» από πολλά πράγματα που επιβάλλει η οικονομική κρίση, εκτιμά, μάλλον επιφανειακά, ότι μείωση στρατιωτικών δαπανών θα επιφέρει «αυξήσεις» στους φορολογικά μαστιζόμενους πολίτες... ξεχνώντας τη μαύρη τρύπα του ατέρμονος ελληνικού δανεισμού.

Υπάρχει και μια τρίτη ανάγνωση. Η καλλιέργεια στην κοινή γνώμη προσδοκιών για «μείωση των εξοπλισμών» στις δύο χώρες και επομένως η δημιουργία αισθήματος «ανακούφισης» στους Ελληνες πολίτες ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα στον προϋπολογισμό είναι το χρυσωμένο χάπι για λογής λογής μέτρα των δύο χώρων στο Αιγαίο, που θα μειώσουν την ένταση και θα εξοικονομήσουν χρήματα.

Τα «μέτρα» όμως αυτά μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνα για τμήματα της εθνικής κυριαρχίας και ελληνικά νησιωτικά εδάφη που μπορεί να βρεθούν εγκλωβισμένα σ' ένα μέλλον αβέβαιο και με σίγουρο μαρασμό. Και κάτι τέτοιο δεν αντισταθμίζεται με καμία αποπληρωμή δανείου...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: