ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ...

Ο συνασπισμός του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέτυχε σημαντική νίκη στις περιφερειακές εκλογές, αποσπώντας τέσσερις περιφέρειες από την αντιπολίτευση, ενώ η Λέγκα του Βορρά αναδείχθηκε σε ισχυρό παράγοντα της κεντροδεξιάς συμμαχίας του με δύο περιφέρειες, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών της 28ης και 29ης Μαρτίου.


Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση κέρδισε επτά περιφέρειες, από ...
έντεκα που κατείχε και έχασε τον εύπορο βιομηχανικό βορρά.

Ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι, ο οποίος διανύει την τρίτη θητεία του που λήγει το 2013, κατάφερε να κερδίσει έξι συνολικά περιφέρειες και απέφυγε την ήττα παρά τη χαμηλή προσέλευση στις κάλπες. Η κεντροδεξιά πήρε επίσης τον έλεγχο της περιφέρειας Λάτσιο, όπου ανήκει η πρωτεύουσα Ρώμη, ξεπερνώντας ένα γραφειοκρατικό σφάλμα στην εγγραφή των υποψηφίων της.

Στη Ρώμη, υπερίσχυσε η συνδικαλίστρια της δεξιάς Ρενάτα Πολβερίνι με 51,1% έναντι 48,3% της πρώην Ευρωπαίας επιτρόπου Έμα Μπονίνο.

Η Λέγκα του Βορρά κέρδισε τη βόρεια περιφέρεια Βένετο κι έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στην περιοχή, ενώ προηγείται της κεντροαριστεράς και στην περιφέρεια Πιεμόντε και μείωσε τη διαφορά με το Λαό της Ελευθερίας (PDL), το κόμμα του Μπερλουσκόνι, στη Λομβαρδία, τη βιομηχανική "καρδιά" της Ιταλίας.

"Ο λαός θέλει τον αποκεντρωτισμό και θα του τον δώσουμε γρήγορα", δήλωσε ο ηγέτης της Λέγκας Ουμπέρτο Μπόσι, υποσχόμενος ότι θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στις εύρωστες περιοχές του ιταλικού βορρά που τώρα ελέγχει.

Με τον τέταρτο ηγέτη της μέσα σε δύο χρόνια, η κεντροαριστερά, η οποία συνετρίβη από τον Μπερλουσκόνι στις εθνικές εκλογές του 2008, κατάφερε να διατηρήσει τα προπύργιά της στην κεντρική Ιταλία και σε τμήματα του νότου.

Περίπου 41 εκατομμύρια Ιταλοί είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για 13 από τις 20 περιφέρειες.

Η προσέλευση, ωστόσο, ήταν πολύ χαμηλή με μόνο το 64% να ασκεί το εκλογικό δικαίωμά του έναντι του 72% που ψήφισε στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές το 2005. Σύμφωνα με αναλυτές, το μεγάλο ποσοστό αποχής φανερώνει μία απογοήτευση προς την πολιτική γενικώς και την αποτυχία των υποψηφίων να θίξουν φλέγοντα ζητήματα, όπως η ανεργία και η οικονομική κρίση.

Το κόμμα του Μπερλουσκόνι στο Λάτσιο και το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκεται ένας υψηλόβαθμος βοηθός του Ιταλού πρωθυπουργού, συνέβαλαν σαφώς στην αίσθηση απογοήτευσης.

e-net                                                                                                                                                   ΠΗΓΗ:peripatris.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: