ΒΓΑΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΙΤΕΙΑ
Η Ελλάδα στις συμπληγάδες του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ταξίδι της αγωνίας του πρωθυπουργού σε Παρίσι-Ουάσιγκτον.
Το τελευταίο χαρτί Παπανδρέου μετά την παγερή στάση της Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντάται το απόγευμα στα Ηλύσια Πεδία με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σε μία ύστατη προσπάθεια να εξαντλήσει την “ώρα της Ευρώπης” πριν από την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.
της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντάται το απόγευμα στα Ηλύσια Πεδία με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, έχοντας απόλυτη συναίσθηση ότι οι πολιτικές πιέσεις που δέχεται η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν της επιτρέπουν να αναλάβει την “ιστορική ευθύνη” για την οποία είχε μιλήσει πριν ξεκινήσει το αγωνιώδες ταξίδι του στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Εχοντας εξαγγείλει μέτρα λιτότητας, τα οποία υπερβαίνουν τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να λύσει το επείγον πρόβλημα του επόμενου ελληνικού δανεισμού, ύψους 25 δισ. ευρώ, έχοντας απέναντί του την απουσία μηχανισμών κοινής δράσης στην ευρωζώνη, τον θυμό των γερμανών φορολογούμενων και τη δυσπιστία στα όρια της αποδοκιμασίας μεγάλου μέρους του γερμανικού πολιτικού κόσμου.
Λίγες ώρες πριν από την απογοητευτική συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, το κέντρο της Αθήνας είχε πάρει φωτιά από τον ψεκασμό με χημικά μιας εμβληματικής προσωπικότητας της Αριστεράς και του αντικατοχικού αγώνα, του Μανώλη Γλέζου, από τον προπηλακισμό του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου και από τις συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς.
Η καγκελάριος Μέρκελ δεν έδειξε να συγκινείται από την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσαν τα μέτρα-σοκ, υπαγορευμένα εξολοκλήρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την Κομισιόν. Προσέφερε πολιτική αλληλεγγύη, συμμαχία κατά των κερδοσκόπων, υποστήριξη του ελληνικού προγράμματος για τη δημοσιονομική ανάκαμψη και την υπόσχεση ότι... θα έρθει στα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι.
Μπορεί δημοσίως ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι δεν ζητάμε οικονομική στήριξη, αλλά μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είχε ξεκάθαρα διαμηνύσει ότι “τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ. Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η συνάντηση που θα έχει με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την προσεχή Τρίτη στον Λευκό Οίκο λαμβάνει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Όχι μόνο επειδή η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχουν αρχίσει έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή της Goldman Sachs και άλλων επενδυτικών εταιρειών στην ελληνική δημοσιονομική κρίση. Ούτε αποκλειστικά επειδή το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει αρχίσει έλεγχο σε τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες hedge funds (Greenlight Capital, SAC Capitol Advisors, Paulson & Company και Soros Fund Management), για να διαπιστώσει αν έγιναν συντονισμένες ενέργειες για στοιχήματα κατά του ευρώ. Αλλά πρωτίστως για τον λόγο ότι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η παροχή εγγυήσεων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED) προκειμένου η Ελλάδα να δανειστεί χωρίς εξοντωτικούς όρους.
Τελευταίο χαρτί ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΕΕ
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, αναδεικνύει την ευρωπαϊκή αγωνία για τον κίνδυνο διάσωσης μιας χώρας της ευρωζώνης από ένα κέντρο αμερικανικής επιρροής. Θα ήταν πραγματική καταστροφή της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θα ήταν η απόλυτη κατάρρευση της ενιαίας νομισματικής πολιτικής. Θα ήταν το τέλος της φιλοδοξίας της Γερμανίας να ηγηθεί της ευρωζώνης ως του δυνάμει ισχυρότερου οικονομικού πόλου παγκοσμίως.
Η αξιοποίηση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού είναι, ενδεχομένως, το τελευταίο χαρτί του Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να εξασφαλίσει έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπως τονίζουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές.
Δεν ήταν τυχαία η επισήμανση των “Ουάσιγκτον Τάιμς”, σε πρόσφατο άρθρο, ότι η νομισματική κρίση στην Ε.Ε. ξεφεύγει από τα όρια μιας οικονομικής κρίσης, καθώς αντιπροσωπεύει το επικείμενο τέλος ενός γεωπολιτικού εγχειρήματος, το οποίο ήταν εξαρχής καταδικασμένο. Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, το κοινό νόμισμα ηττήθηκε αναπόφευκτα, καθώς δεν υπάρχουν κοινές εθνικές οικονομικές πολιτικές στο πλαίσιο της Ε.Ε., ενώ τα όργανά της δεν μπορούν ή δεν είναι ικανά να τις ελέγξουν.
Δεν ήταν τυχαία ούτε η αναζήτηση των επόμενων στόχων των κερδοσκόπων από τη “Νιου Γιορκ Τάιμς”, που έγραψαν ότι “χρηματιστές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν αρχίσει να υπολογίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η αύξηση του χρέους άλλων ευρωπαϊκών κρατών και τα πιθανά κέρδη που μπορεί να αποκομίσουν από αυτήν”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι χώρες που έχουν τραβήξει την προσοχή τους είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό η Ιρλανδία. Επισημάνθηκε ακόμη στην ίδια αμερικανική εφημερίδα ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη απειλεί να πλήξει την οικονομική και πολιτική ισορροπία δυνάμεων, με τη Γερμανία και τη Γαλλία, που προβάλλονται ως οι πιθανοί σωτήρες, να καταλήξουν να καθορίζουν τη δημοσιονομική πολιτική των άλλων χωρών. Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο αυτές χώρες εμφανίζουν αργούς ρυθμούς ανάπτυξης και ελλείμματα προϋπολογισμού 6,3% και 7,5% αντίστοιχα, ενώ οι πολίτες τους δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συνεισφέρουν οικονομικά στη διάσωση άλλων χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου