ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Αυτός είναι ο Εθνικισμός μου

Εθνικισμός είναι η αγάπη και η προσήλωσις εις το Έθνος και όσα ανήκουν ή αναφέρονται σ'αυτό. Εθνικισμός είναι η συνεχής και επίμονος προσπάθεια προς πραγματοποίησιν του ανωτάτου ορίου των ιδεών ενός Έθνους και η τάσις της επιβολής της έννοίας αυτού εντός των ορίων του δια της αποκρούσεως επιβουλής προερχόμενης έξωθεν ή δια της συγχωνεύσεως εις Εν όλον των χωρισμένων μερών του αυτού Έθνους.

"Πηγή: Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του ΗΛΙΟΥ"
Πατριωτισμός
είναι η αγάπη προς την Πατρίδα, εις την γη που ζούμε, είτε σ'αυτήν διαβιώνει ένα Έθνος, είτε πολλά. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ Εθνικισμού και του Πατριωτισμού. Πατριώτης μπορεί να είναι ο κάτοικος μιας πολυεθνικής χώρας ή και ο κάτοικος μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής (Πελοποννήσου, Κρήτης, κλπ.). Πατριωτισμός σημαίνει αγάπη προς την πατρώα γη, ανεξαρτήτως του διαβιούντος εκεί Έθνους. Μπορεί δηλαδή ο Πατριωτισμός να είναι ευρύτερος ή στενώτερος κατά πλάτος του Εθνικισμού.

Εις την Ελλάδα όπου εις την αυτήν πατρίδα διαβιεί εν και μόνον Έθνος, το Ελληνικόν, αι έννοιαι του Εθνικισμού και του Πατριωτισμού ταυτίζονται.                                                                hellasknight.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: