ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΝΩ Η ΑΓΟΡΑ ΑΣΦΥΚΤΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Αύξησαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Αιφνιδιασμός για χιλιάδες ασφαλισμένους που παρέλαβαν “φουσκωμένα” ειδοποιητήρια.

- Ακόμη ένα οικονομικό βάρος, σε μία περίοδο κατά την οποία βάλλονται από παντού, δέχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι διαπίστωσαν τις τελευταίες μέρες ότι, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, αυξάνονται και οι εισφορές προς τον οργανισμό ασφάλισής τους.
- Η αύξηση των εισφορών έρχεται σε εφαρμογή προεδρικού διατάγματος του 2007 που ζήτησε με δύο εγκυκλίους η νέα διοίκηση του οργανισμού. Την ίδια ώρα, οι ασφαλισμένοι δηλώνουν παντελή άγνοια για τη νέα οικονομική επιβάρυνση.


της ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ακόμη ένα χτύπημα "κάτω από τη ζώνη", σε μια περίοδο κατά την οποία βάλλονται από παντού, δέχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που ανακάλυψαν τις τελευταίες ημέρες ότι ανάμεσα σε όλα τα άλλα αυξάνονται και οι εισφορές προς τον Οργανισμό Ασφάλισής τους (ΟΑΕΕ).



Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) έχει γίνει από προχθές αποδέκτης καταιγισμού τηλεφωνημάτων από εξοργισμένους επαγγελματίες, που βλέπουν στα ειδοποιητήριά τους ποσά αυξημένα έως και 15%. “Αιφνιδιαζόμαστε συνεχώς για όλα”, σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος τόνισε ότι ουσιαστικά προστέθηκαν δύο νέα κλιμάκια στις εισφορές και έκανε γνωστό ότι έχουν ζητηθεί ήδη εξηγήσεις για τις εν λόγω αυξήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ΟΑΕΕ. “Πέρα από την αύξηση της φορολογίας, οι επαγγελματίες δέχονται άλλο ένα χτύπημα από την αιφνίδια αύξηση των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ”, υπογράμμισε.
Οι επαγγελματίες δεν προλαβαίνουν το τελευταίο διάστημα να μετρούν επιβαρύνσεις, βλέποντας παράλληλα το εισόδημά τους να περιορίζεται και την αγορά να ασθμαίνει.

ΟΑΕΕ: Προβλεπόμενες οι αυξήσεις
Σε επικοινωνία της “Μ” με τη Β’ Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη για το θέμα που αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, ο διευθυντής της Δημήτρης Κοσμούλης έσπευσε να τονίσει πως οι αυξήσεις δεν είναι καταρχήν αιφνιδιαστικές, αλλά προβλέπονται από τον νέο κανονισμό για τον ΟΑΕΕ, που ισχύει από το 2007. “Ο κανονισμός αυτός προβλέπει ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ κάθε τριετία θα ανεβαίνουν μια κλίμακα. Τώρα που συμπληρώθηκε η τριετία αυτή, έχουμε τις μαζικές ανακατατάξεις των ασφαλισμένων σε ανώτερη ασφαλιστική κλίμακα, όπως προβλέπεται από το νόμο”, εξήγησε ο κ. Κοσμούλης, για να σημειώσει πως οι διαφορές που βλέπουν οι ασφαλισμένοι ξεκινούν από 22 ευρώ και φτάνουν τα 50 ευρώ και πάντως δεν φτάνουν το καταγγελθέν 15%. “Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν μια αιφνιδιαστική αύξηση” πρόσθεσε, “αλλά κάτι γνωστό εδώ και τρία χρόνια”.

Οδεύουμε στην καταστροφή
Τον δρόμο της καταστροφής θα πάρει η αγορά αν στα πρόσφατα οικονομικά μέτρα δεν έρθει να προστεθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο, που θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία. “Οι επαγγελματίες δεν έχουν αντίρρηση να συμβάλουν με το δικό τους μερίδιο στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, αλλά με τον στραγγαλισμό της αγοράς μέσω της αύξησης του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στον καπνό, το αλκοόλ και τα καύσιμα, η χώρα δεν θα πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα”, σημείωσε ο κ. Ζορπίδης, τονίζοντας πως ο επαγγελματίας δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, είναι μαζεμένος, σκέφτεται να μειώσει το προσωπικό του και δεν προχωρά σε επενδύσεις.
“Αν κάποιοι κατέστρεψαν τη χώρα, να τους καταδικάσουν και να τους βάλουν φυλακή. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Δεν φταίμε εμείς”, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η αύξηση της ανεργίας θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, ενώ μετέφερε την απορία του πώς θα έχουμε περισσότερα φορολογικά έσοδα χωρίς κατανάλωση και χωρίς επενδύσεις.
“Στο τέλος όλοι θα χάσουν, και χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν, αν δεν υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας”. Ο κ. Ζορπίδης εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στη μείωση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καλώντας την κυβέρνηση να βρει χρήματα από την πάταξη του παρεμπορίου και της παραοικονομίας.
“Οι καταναλωτές είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, και τα μέτρα που περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων οδηγούν την αγορά σε έναν αργό θάνατο”.

Πώς προέκυψε το “φέσι” στις εισφορές

Με την εγκύκλιο 119 της 11ης Δεκεμβρίου 2009 ο νέος διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών Κωνσταντίνος Παπαθανασίου υπενθυμίζει στα στελέχη του οργανισμού ότι από τη 1 Ιανουαρίου 2010 όσοι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια ασφάλισης θα μεταταχθούν στην αμέσως ανώτερη υποχρεωτική κλίμακα, γεγονός που σημαίνει σημαντική επιβάρυνση των εισφορών τους.
Η υποχρέωση είχε προκύψει τρία χρόνια νωρίτερα, με το Προεδρικό Διάταγμα 5 του 2007, που ερχόταν σε αντικατάσταση του ΠΔ 258/05 και καθόριζε 14 ασφαλιστικές κατηγορίες, εκ των οποίων οι δέκα υποχρεωτικές και οι τέσσερις προαιρετικές.
Το ύφος της εγκυκλίου υποδηλώνει το επείγον τού χαρακτήρα της, καθώς ο διοικητής κ. Παπαθανασίου επισημαίνει (με έντονα γράμματα) ότι ανακατατάξεις για τους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν 36 μήνες ασφάλισης στην ίδια ή ανώτερη κατηγορία που είχαν καταταγεί προαιρετικά θα πραγματοποιούνται στις αρχές κάθε έτους και ζητά να λάβουν γνώση όλοι οι υπάλληλοι των μονάδων.
Η εγκύκλιος προκάλεσε καταιγισμό ερωτημάτων από περιφερειακά τμήματα του οργανισμού, επειδή προκαλούσε μαζικές ανακατατάξεις των ασφαλισμένων σε ανώτερη κατηγορία, λόγω της παρέλευσης της τριετίας, υποχρεώνοντας τη διοίκηση να επανέλθει με την εγκύκλιο 8, τη 1 Φεβρουαρίου 2010, υπενθυμίζοντας (κάτι που προφανώς ήταν απαραίτητο) στους υπαλλήλους, τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 5/07, οι οποίες θα έπρεπε να εφαρμοστούν άμεσα.
Η διοίκηση του οργανισμού παραθέτει μάλιστα σειρά παραδειγμάτων για τον καθορισμό των εισφορών, ζητώντας από τους υπαλλήλους να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά, προκειμένου να διορθωθούν λάθη και να υπάρχει ενιαίος καθορισμός ασφαλίστρων από όλα τα περιφερειακά τμήματα.
Οι ασφαλισμένοι φυσικά δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει με το νέο έτος σε ό,τι αφορά το ύψος των εισφορών τους, καθώς δεν υπήρξαν ποτέ αποδέκτες της εγκυκλίου, ενώ ζητούμενο παραμένει αν ποτέ ενημερώθηκαν εγγράφως ή έστω προφορικά από στελέχη του οργανισμού για τις νέες υποχρεώσεις τους.                                                                        ellinikoforum.blogspot.com/2010/03/blog-post_12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: