ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Στην ..."αγκαλιά της λήθης" ο Ελευθερωτής των Ιωαννίνων Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος

Σχετική με το θέμα, τίμια στο περιεχόμενό της επιστολή αναγνώστη αλλά και η σημερινή επέτειος των "Ελευθερίων" έγιναν αφορμή για το σημερινό σημείωμα, που νομίζω πρέπει επιτέλους να συγκινήσει τις αρχές αυτής της πόλης, της όποιας πολιτικής προελεύσεως.
Αναρίθμητοι δρόμοι και πλατείες φέρουν τιμητικά για τους αείμνηστους, τα ονόματα ηρώων, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, σημαντικών τέλος πάντων συμπολιτών του παρελθόντος των Ιωαννίνων και της περιοχής.
Σ' αυτό το πνεύμα, το οποίο φυσικά δεν διανοούνταν καν ν' αμφισβητήσουν οι κατά καιρούς ...συμπαθείς φορείς των ..."διαχωριστικών γραμμών", η κάτω πλατεία όπου τα κτίρια του Δημαρχείου και της έδρας της θρυλικής VIII Μεραρχίας, έφερε μέχρι πριν λίγα έτη το όνομα του Στρατηλάτη, θριαμβευτού και της μάχης του Μπιζανίου, ελευθερωτού της πόλης Διαδόχου Κων/νου...
Δυστυχώς, τα προμνησθέντα πάθη -και δεν είναι της παρούσης η διεξοδική αναφορά ή ο καταλογισμός ευθυνών φυσικά- οδήγησαν σε ...διπλή μετονομασία της πλατείας, αρχικώς σε "πλατεία Δημοκρατίας" και ακολούθως στο πιο ...διαφωτιστικό "Ανδρέα Παπανδρέου", ζώντος μάλιστα του τότε πρωθυπουργού εάν δεν μας απατά η μνήμη μας...
Η προσβολή της ιστορικής μνήμης προφανής όσο και οι σκοπιμότητες που επέβαλλαν την εν λόγω απόφαση, υποτιμούν το πνευματικό εύρος των Ιωαννίνων και προκαλούν τον ...άκρατο γέλωτα των νοημόνων εκ των επισκεπτών της πόλης καθημερινώς...
Θεωρούμε ότι η άρση του ...παραλογισμού είναι επιβεβλημένη και η ανάγκη αποκατάστασης της σύνδεσης των σύγχρονων πράξεών μας με τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την διαδρομή των Ιωαννίνων εκ των ων ουκ άνευ, δεν χρειάζεται προς τούτο καμία επιχειρηματολογία...
Ας έχουν υπόψιν τους οι διαχειριστές των Δημοτικών μας πραγμάτων ότι οι αποφάσεις μας επί τέτοιων ζητημάτων διαμορφώνουν στην ουσία την ίδια την ηθική υπόσταση του τόπου και των ανθρώπων του στα μάτια των επερχόμενων γενεών κι αυτό είναι πολύ "βαρύ" για να το παραβλέψει κανείς...
Γ.Τ. ΤΖΙΑΦΑΣ

Φωτογραφίες από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων 1913

.
Με αφορμή την 97η επέτειο από την Απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό ζυγό, σας παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα με φωτογραφίες από την κατάληψη του Μπιζανίου και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
Οι σπάνιες φωτογραφίες είναι των γνωστών φωτογράφων
Romaides – Zeitz.

O Zeitz, συνέταιρος στα 1912-1913 του σημαντικού έλληνα φωτογράφου Αριστοτέλη Ρωμαϊδη ακολουθεί το διάδοχο Κωνσταντίνο και άλλους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς στη εκστρατεία της Ηπείρου και τραβά, πέρα των αναμνηστικών φωτογραφιών, και φωτογραφίες που απεικονίζουν τη φρίκη και την ένταση του πόλεμου.
(Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές από τις φωτογραφίες παρουσιάζονται σε παγκόσμια πρώτη στο διαδύκτιο).

Βοσκοί Ηπειρώτες με στρατιώτες του ελληνικού στρατού.
Χάνι Εμιν Αγά. Η βάση του ελληνικού γενικού στρατηγείου κατά την πολύμηνη πολιορκία των Ιωαννίνων.
.
Χάνι Εμιν Αγά. Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος με επιτελείς στη κεντρική είσοδο.
Διακρίνονται από αριστερά οι: Π. Καραπάνος διευθυντής επί των αυτοκίνητων του επιτελείου και οδηγός του διαδόχου, Λοχαγός Ι. Μεταξάς, διάδοχος Κωνσταντίνος, αντισυνταγματάρχης Β.Δούσμανης, λοχαγός Παπακωνσταντίνος και ο υποστράτηγος Π. Δαγκλής.
Χάνι Εμιν Αγά. Το επιτελείο.
Διακρίνονται από αριστερά οι: λοχαγός Κ. Πάλλης, λοχαγός Ι. Μεταξάς, ίλαρχος Στ. Σταϊκος, αντισυνταγματάρχης Β. Δούσμανης και ο λοχαγός Ξ. Στρατηγός.
.Χάνι Εμιν Αγά. Από αριστερά: πρίγκιπας Αλέξανδρος, υποστράτηγος Δαγκλής, άγνωστος, αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος, υποστράτηγος Αλ. Σούτζος, πρίγκηπας Χριστόφορος, αντισυνταγματάρχης Β. Δούσμανης, πρίγκηπας Ανδρέας, λοχαγός Ι. Μεταξάς και πρίγκηπας Γεώργιος.
Χάνι Εμιν Αγά. Εσωτερικό νοσοκομείου εκστρατείας.
Χάνι Εμιν Αγά. Κινητό νοσοκομείο εκστρατείας – ανάπαυλα για για ένα γράμμα.
Χάνι Εμιν Αγά. Πολεμικός ανταποκριτής ετοιμάζει την ανταπόκριση του ενώ αξιωματικοί προγευματίζουν.
Χάνι Εμιν Αγά. Σταθμός αυτοκίνητων.
«Τα τομαχικά της Κανέτας»
Επίσκεψη του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου (κέντρο) και του επιτελείου του στη Κανέτα. Ο διοικητής του πυροβολικού συνταγματάρχης Λ. Παρασκευόπουλος πρώτος δεξιά. Μπροστά πτώματα αλόγων.
Κανέτα. Επίσκεψη του αρχιστρατήγου και του επιτελείου του. Διακρίνονται από αριστερά οι: συνταγματάρχης Λ. Παρασκευόπουλος, αντισυνταγματάρχης Β. Δούσμανης, πρίγκηπας Αλέξανδρος, αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος, αγνωστος, Π. Καραπάνος (καθήμενος), άγνωστος, πρίγκηπας Ανδρέας και Χριστόφορος, άγνωστος, και πρίγκηπας Γεώργιος
Κανέτα. Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος παρακολουθεί το βομβαρδισμό του Μπιζανίου.
Η πριγκήπισσα Μαρία Βοναπάρτη (με γούνα) και ο πρίγκηπας Γεώργιος σε επίσκεψη τους στα πυροβόλα της Κανέτας.
Κανέτα. Στιγμιότυπα από την επίσκεψη των πριγκήπων.
«Η μάχη της Μανωλιάσας»
Ευζωνικό τάγμα εις τα υψώματα του Αγίου Νικολάου. Ανάπαυση μετά την μάχη.
Μπιζάνι. Η ανάγνωση της παράδοσης. Διακρίνεται η λευκή σημαία.
Μπιζάνι. Τα μικρά (στο βάθος) και τα μεγάλα οχυρά του Μπιζανίου.
Μπιζάνι. «Τουρκικό πυροβόλο καταστραφέν υπό ελληνικού πυροβόλου».
Κανέτα. Κοντά στα υπαίθρια μαγειρεία.
Κανέτα. «Έτοιμοι για την πανηγυρική είσοδο στα Γιάννενα».
Άγιος Ιωάννης Μπονιλάς. Τμήμα πεζικού του ελληνικού στρατού.
Διμοιρία πεζικού στη συνοικία Καλουτσανη των Ιωαννίνων.
Ιωάννινα. Πλατεία ομονοίας πίσω από το στρατηγείο. Πανηγυρική είσοδος στρατιωτικών οχημάτων.
Ιωάννινα. Κεντρική πλατεία. Η είσοδος του ελληνικού στρατού με επικεφαλής τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο. Προηγείται στρατιωτική πάντα.
Σύνταγμα ευζώνων παρελαύνει στη κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων μπροστά από τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και άλλους ανώτατους αξιωματικούς. Στο βάθος το ξενοδοχείο του Ισχαν εφέντη (μετέπειτα Αβέρωφ) και ο πύργος του ρολογιού στη παλιά του θέση.
Ιωάννινα. Αναμένοντας τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο για τη δοξολογία στη μητρόπολη.
Ιωάννινα. Άφιξη του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και της πριγκήπισσας Μαρίας στη μητρόπολη.
Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος μετά του επιτελείου του στο προαύλιο του μητροπολιτικού ναού των Ιωαννίνων. Προηγούνται οι μητροπολίτες Βελλάς & Κονίτσης Σπυρίδων Βλάχος (αριστερά) και Δρυϊνουπόλεως & Πωγωνιανής Βασίλειος Παπαχρήστου ή Χριστίδης( δεξιά)
Έξοδος του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου από το μητροπολιτικό ναό Ιωαννίνων μετά την δοξολογία.
Ιωάννινα. Λαός των Ιωαννίνων κατακλύζει την κεντρική πλατεία μετά την είσοδο του διαδόχου Κωνσταντίνου.
Ιωάννινα. Φετιχε τζαμί (Α). Ο διάδοχος Κωνσταντίνος μπροστά στον τάφο του Αλή πασά(Β) στο κάστρο των Ιωαννίνων.
Ιωάννινα. «Η πλατεία». Στο βάθος δεξιά, πίσω από τον εβραίο, διακρίνονται η πριγκήπισσα Μαρία και ο πρίγκηπας Γεώργιος.
Κάστρο Ιωαννίνων. Τούρκοι νεκροί και αιχμάλωτοι.
Ιωάννινα. Μεταφορά νεκρών (πίσω από το στρατηγείο)
Ιωάννινα. Νεκρός στρατιώτης στις όχθες της λίμνης.
Τούρκοι αιχμάλωτοι σε σημείο συγκεντρώσεως τους, μετά την συνθηκολόγηση που υπεγράφη με τον Οθωμανό διοικητή του φρουριακού συγκροτήματος των Ιωαννίνων.
Ιωάννινα. Τούρκοι αιχμάλωτοι σε τέμενος της πόλης.
Ιωάννινα. Κεντρική πλατεία. Τούρκοι αιχμάλωτοι.
Στρατιωτικό όχημα πάνω από γέφυρα βορείως των Ιωαννίνων. Μικροί Ηπειρώτες ψαρεύουν στα νερά του ποταμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: