ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Υπόθεση Αγνίδη. Μία ακόμη δικαίωση από το Στρασβούργο για τις ελληνικές περιουσίες στην Πόλη

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κληρονομικά δικαιώματα των Ελλήνων επί των περιουσιών τους που βρίσκονται στην επικράτειά της.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο δικαίωσε την Αικατερίνη Αγνίδη και την κόρη της Ευρυδίκη, κρίνοντας ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 1 του Α’ Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και αφορά στην προστασία της ιδιοκτησίας και το σεβασμό του δικαιώματος στην περιουσία.

Με την απόφασή του την Τρίτη το διακστήριο απλώς δικαίωσε την κα. Αγνίδη στην προσφυγή της και επιφυλάσσεται για την τελική απόφαση προς διευθέτηση της υπόθεσης.

«Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι το κληρονομικό δικαίωμα Ελλήνων πολιτών σε ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη και ενισχύεται η βάση για την θετική έκβαση και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων διεκδίκησης ακίνητης περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη» δήλωσε σχετικά με την υπόθεση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Δελαβέκουρας.

Η υπόθεση Αγνίδη κατά της Τουρκίας αφορά την αμφισβήτηση του κληρονομικού δικαιώματος των προσφευγουσών επί ακινήτων στην Τουρκία, λόγω της ελληνικής υπηκοότητας του δικαιούχου τους, κατ’ επίκληση της αρχής της αμοιβαιότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μάλιστα έγινε 50 χρόνια μετά το θάνατο του κληρονομουμένου και ενόσω για μισό αιώνα η οικογένεια πλήρωνε φόρο ακίνητης περιουσίας στο τουρκικό κράτος, σχολίασε ο εκπρόσωπος.

Η απόφαση εντάσσεται στην πάγια, πλέον, νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το δικαίωμα στην περιουσία των Ελλήνων επί ακίνητης περιουσίας στην Τουρκία. Προηγήθηκαν οι αποφάσεις στις υποθέσεις: Αποστολίδης και λοιποί κατά Τουρκίας (27 Μαρτίου 2007), Νατζριάν και Ντεριάν κατά Τουρκίας (8 Ιανουαρίου 2008) και αδελφοί Φωκά κατά Τουρκίας (29 Σεπτεμβρίου 2009).

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: