ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΟΗΕ προς Αλβανία: ‘Στο φως τα εγκλήματα του Κομμουνισμού’


Τίρανα. «Η Αλβανία πρέπει να διαλευκάνει όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της κομμουνιστικής δικτατορίας και να δώσει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα» δήλωσε ο Φιλίπ Άλστον εκπρόσωπος του ΟΗΕ, αρμόδιος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Άλστον που βρίσκεται επί αρκετές ημέρες στην Αλβανία, είχε μια σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της χώρας Μπαμίρ Τόπι, τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και άλλους πολιτικούς παράγοντες του γειτονικού κράτους.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και τον διαβεβαίωσε πως ο αγώνας που γίνεται για την διατήρηση και την εδραίωση των δημοκρατικών κανόνων είναι συνεπής και σοβαρός. Επεσήμανε ότι το αλβανικό κράτος εργάζεται αποτελεσματικά για την εφαρμογή των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη του στις ευρωατλαντικές δομές.

«Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι έναν σημαντικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας» κατέληξε ο αρχηγός του αλβανικού κράτους.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα στη συνάντηση που είχε με τον Άλστον τον διαβεβαίωσε πως η καταπολέμηση του εγκλήματος γίνεται με μηδενική ανοχή και αυτή αποτελεί βασική προτεραιότητα της αλβανικής κυβέρνησης.

Ο Μπερίσα συζήτησε την πρωτοβουλία της κυβέρνησής του για τη δημιουργία Ινστιτούτου για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού και τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας (task force) για τον εντοπισμό των λειψάνων των κομμουνιστικών εγκλημάτων στη χώρα.

Ο Άλστον στην εισήγησή του ευχαρίστησε τον αλβανό πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει στη διαφάνεια των εγκλημάτων της κομμουνιστικής δικτατορίας και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο έργο του.

Γιῶργος Ἐχέδωρος-

Δεν υπάρχουν σχόλια: