ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ξεφτύλισε τον Jeffrey o συνήγορος του Πολίτη.Η ιθαγένεια δεν είναι ατομικό δικαίωμα.Τέλος!

Υπέρ της ανάγκης βοήθειας σε μετανάστες που νομίμως ή παρανόμως έχουν μπει στην Ελλάδα, αλλά έχουν οπωσδήποτε νομιμοποιηθεί και έχουν συνάψει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, να αποκτήσουν κάποια στιγμή ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα, τάχθηκε στη Βουλή ο Συνήγορος του Πολίτη, καθηγητής Γιώργος Καμίνης, απέφυγε όμως να πάρει θέση στο προσχέδιο νόμου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
- Αν κληθώ, θα πω τις θέσεις μου, τόνισε μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Κλήθηκε για την έκθεση της ανεξάρτητης αρχής κατά το 2008, αλλά το θέμα της ιθαγένειας ετέθη από όλες τις πτέρυγες, αναφορικά με τις κυβερνητικές προθέσεις να δοθεί υπό προϋποθέσεις δυνατότητα στα παιδιά μεταναστών να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια και να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές.
Το θέμα ετέθη αρχικώς από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Η κα Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) ζήτησε να πληροφορηθεί τι ισχύει στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, ο δε Φώτης Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ) ρώτησε για το επίπεδο σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού σε σχέση με τα παιδιά των μεταναστών. 
Ο Άδωνης Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ) ρώτησε αν η ιθαγένεια είναι ατομικό δικαίωμα. Αν συνιστά δικαίωμα η ιθαγένεια και αν μπορεί να απαιτηθεί με βάση διεθνείς συνθήκες, ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης. Ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν σαφής ότι η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα, αλλά «μία από τις πράξεις κρατικής εξουσίας που έχει απόηχο κρατικής κυριαρχίας». Ταυτόχρονα, είπε........ ότι είναι μία διοικητική πράξη, στην έκδοση της οποίας ο πολίτης έχει δικαιώματα. Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι παρατηρείται μία εξαιρετική βραδυπορία στην απόδοση ιθαγενείας σε 150.000 Αλβανούς και Βορειοηπειρώτες τα τελευταία χρόνια, με 30.000 αιτήσεις να έχουν γίνει δεκτές, αλλά να παρατηρείται «έντονη προσωπική πελατειακή παρέμβαση», ακόμη και από βουλευτές για επιτάχυνση μεμονωμένων περιπτώσεων. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί επί χρόνια να υπάρχουν περιπτώσεις ανιθαγενών και να μην τους απονέμεται ιθαγένεια, αλλά είπε ότι δεν ορίζεται από πουθενά ότι θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη η απόρριψη μίας αίτησης. Ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι νομιμοποιούμενοι μετανάστες δεν θα πρέπει να εκφεύγουν της νομιμότητας. Το μείζον ζήτημα για τον ίδιο είναι η διαφάνεια στην απόδοση της ιθαγένειας , «γιατί άλλως έχεις πολίτες χωρίς πολιτικά δικαιώματα». Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για την ανάγκη διάκρισης μεταξύ της άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής απόδοσης ιθαγενείας, κρίνοντας ότι δεν νοείται «να κάνεις μεταναστευτική πολιτική με αθρόα απονομή ιθαγένειας», ενώ υπογράμμισε ότι η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να οδηγήσει από το σημερινό αναιτιολόγητο στην άλλη άκρη. Υπέρ του να μπει τάξη με τους μετανάστες, τάχθηκε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, αποκρούοντας «άναρθρες κραυγές και ακραίες θέσεις που προσβάλουν τη χώρα. Σε ερώτημα εξ άλλου που ετέθη από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη για το θέμα των εκατοντάδων προσαγωγών που σημειώθηκαν κατά το διήμερο για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου ο κ. Καμίνης απάντησε: «Από οποιαδήποτε κρατική αρχή παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας είναι απαράδεκτη. Όταν κάνεις από την άλλη 700-800 προσαγωγές και βγάζεις την επόμενη στιγμή αυτά τα άτομα έξω, τότε υπάρχει πρόβλημα. Η προσαγωγή προϋποθέτει εξατομικευμένες υπόνοιες. Θεωρώ πάντως σημαντικό ότι η χώρα δεν έχει ψηφίσει ένα νόμο για τις δημόσιες συναθροίσεις".

 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: