ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010
Η ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΧΑΡΑΥΓΙΤΕΣ
Δημοσιεύουμε την ομιλία του Μ. Κουζή, Προέδρου της ΠΟΦΕΝ, η οποία και συγκέντρωσε την οργή του καθεστώτος Χριστόφια και των κολαούζων του. Την ομιλία την εξασφαλίσαμε από τον ίδιο, ο οποίος και δηλώνει παρών στο πλευρό του Christofias-Watch και της αντικατοχικής αντικαθεστωτικής μας προσπάθειας.
Τα έμμισθα καθεστωτικά φερέφωνα της χρυσοχαραυγίτικης φυλλάδας θέλησαν να σιγάσουν τη φωνή του Μ. Κουζή, ο οποίος όμως, ούτε ανέχεται, ούτε κάμπτεται από τους εκβιασμούς και τις απειλές του ΑΚΕΛ.
Ομιλία απολογισμός Προέδρου της ΠΟΦΕΝ στο 36ο Τακτικό Συνέδριο
27 Δεκεμβρίου 2009
Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιότιμε Υπουργέ Παιδείας, έντιμε Πρόεδρε του ΟΝΕΚ, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες. Σας καλωσορίζω στο 36ο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων.
Με μεγάλη μου χαρά και βαθιά συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα σ' αυτό εδώ το βήμα. Πριν ένα χρόνο η σημερινή Γραμματεία της ΠΟΦΕΝ ανέλαβε τη δράση της Ομοσπονδίας. Είχαμε δύσκολο έργο να επιτελέσουμε καθώς οι προηγούμενες Γραμματείες της Ομοσπονδίας είχαν να επιδείξουν πλούσιο έργο ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά τόσο για μας αλλά και τόσο για τον φοιτητόκοσμο.
Η ΠΟΦΕΝ μου έδωσε την ευκαιρία να δω ιδίοις όμμασι πόσο γερά θεμέλια έχει το σύστημα της εκπαίδευσης στην Κύπρο. Είδα ανθρώπους να αγωνίζονται καθημερινά από διάφορα πόστα και θέσεις για μια καλύτερη εκπαίδευση. Γνώρισα ανθρώπους με όραμα, βασικό συστατικό για την πρόοδο και την ευημερία του κράτους. Ανθρώπους που εργάζονται με μόνο γνώμονα και μόνο τους συμφέρον την ευχαρίστηση που παίρνουν δράττοντας τους καρπούς των κόπων τους, καρποί που μεταφράζονται σε νέους, εκπαιδευμένους με αρετές και γνώσεις. Ο Πλούταρχος κάποτε είχε πει «Όπως το έδαφος, όσο και αν είναι γόνιμο, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου. Δίχως την εκπαίδευση αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς.»
Αυτόν τον ένα χρόνο δράσης μας απαιτήσαμε για τους φοιτητές, επαινέσαμε τα καλά και προτείναμε λύσεις στα προβλήματα. Είδαμε χρόνια αιτήματα μας να πραγματοποιούνται αλλά δεν εφησυχάσαμε. Επαινέσαμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο όπου χρειάστηκε, όπως την εξαγγελία και εφαρμογή των στοχευόμενων μέτρων για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Αντιδράσαμε όπου υπήρξε εκμετάλλευση και κατάφορη αδικία απέναντι στον Κύπριο φοιτητή, όπως στην υπέρμετρη εμπορευματοποίηση της Παιδείας στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτή η Γραμματεία ξεκίνησε δυναμικά τη θητεία της κάνοντας παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή δείχνοντας την διαφωνία της στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και της θυματοποίησης της νέας γενιάς. Είχαμε συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας, το ΙΚΥ και τις φοιτητικές μέριμνες των Πανεπιστημίων Λευκωσίας, Κύπρου, Frederick, ΤΕΠΑΚ σχετικά με τα νέα μέτρα για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Εκφράσαμε την ευαρέσκεια μας για την εξαγγελία των μέτρων και συμβάλαμε στην ενημέρωση, την επίβλεψη και την εφαρμογή των μέτρων από τις μέριμνες. Συμμετείχαμε σε συνεδρίες του ΟΝΕΚ για την αναβάθμιση της φοιτητικής ταυτότητας όπου και κατατέθηκαν οι συνεδριακές αποφάσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με το θέμα. Έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων για να ενημερωθεί η Ομοσπονδία σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας τακτικών δρομολογίων λεωφορείων που θα εξυπηρετούν και τους φοιτητές, το οποίο μας βρίσκει σύμφωνους καθότι θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των περιοχών γύρω από τα πανεπιστήμια αλλά και του κυκλοφοριακού γενικότερα. Συναντηθήκαμε κατόπιν αιτήματος μας με λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας όπου ενημερωθήκαμε για τα μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης του ιού της Νέας Γρίπης Η1Ν1. Ενδιαφέρον για το φοιτητικό κίνημα είχε η συνάντηση με τις Κυπριακές Αερογραμμές όπου τέθηκε επί τάπητος το θέμα της μείωσης των αεροπορικών ναύλων για τους φοιτητές. Οι λειτουργοί του Κρατικού Αερομεταφορέα ήταν άκρως δεκτικοί και πλέον έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι η μείωση των αεροπορικών ναύλων είναι θέμα χρόνου και θα πρόκειται για τεράστια επιτυχία του φοιτητικού κινήματος αν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της εταιρίας. Μεγάλη επιτυχία είχε η εβδομάδα συναντήσεων της Ομοσπονδίας με τις Φοιτητικές Ενώσεις όπου και καταγράφηκαν τα προβλήματα και όπου είχαμε τη δυνατότητα δώσαμε λύσεις. Η δράση μας όμως δεν περιορίστηκε μόνο εγχώρια. Δώσαμε την παρουσία μας σε διεθνή συνέδρια και συναντήσεις προβάλλοντας το σύστημα Εκπαίδευσης της Χώρας μας, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και θέσεις με Ομοσπονδίες Φοιτητών άλλων Χωρών.
Για το τέλος άφησα αυτήν που θεωρώ τη μεγαλύτερη επιτυχία της Ομοσπονδίας. Διοργανώσαμε την μαζικότερη Αντικατοχική εκδήλωση των τελευταίων ετών δίνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως οι νέοι της Κύπρου και ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και βγαίνουν στους δρόμους για να φωνάξουν ενάντια στην παράνομη εισβολή και κατοχή της νήσου μας. Ήτανε μια εκδήλωση με παλμό, μια εκδήλωση όπου δεν υπήρξε η παραμικρή παρεκτροπή, μια εκδήλωση υπερκομματική αφού είδαμε νέους όλων των πολιτικών χώρων να ενώνουν την φωνή τους σε αντικατοχικά συνθήματα. Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλες τις παρατάξεις για το επίπεδο που είχαν καθώς όσοι «καλοθελητές» περίμεναν να γίνουν έκτροπα έπεσαν έξω.
Τα φοιτητικά προβλήματα όμως είναι θέμα διαβίωσης. Το Κυπριακό είναι θέμα επιβίωσης. Σήμερα, καλούμαστε όσο ποτέ άλλοτε να είμαστε ενωμένοι. Να είμαστε σαν γροθιά για να μπορέσουμε να καταφέρουμε αποφασιστικά βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ένα πρόβλημα που πρέπει να μπει ξανά στη σωστή του βάση. Μιλάμε για παράνομη Τουρκική εισβολή και κατοχή. Μιλάμε για καταπάτηση περιουσιών. Μιλάμε για την καταπάτηση των ανθρωπίνων μας δικαιωμάτων. Πρέπει και οφείλουμε να καταλάβουμε πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. Πρέπει και οφείλουμε να θυμόμαστε πως η Τουρκία κρατεί ευρωπαϊκό έδαφος, κρατεί ετσιθελικά έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει και οφείλουμε να θυμόμαστε τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας απέναντι στο λαό μας, πρέπει να θυμόμαστε τους αγνοούμενους, πρέπει να θυμόμαστε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίων της Τουρκίας.
Πριν να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό λύσεων θα έπρεπε οι πολιτικοί μας να λάβουν λαϊκή εντολή για το μοντέλο της λύσης που θέλουμε. Τρανό παράδειγμα η δημοσκόπηση προ δύο μηνών του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου όπου σε ερώτηση τι λύση θέλουμε ψήφισαν 9000 τηλεθεατές. Μόλις το 29% ψήφισε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Το 55% των συμμετεχόντων ψήφισε «άλλη λύση» και το 16% ψήφισε διχοτόμηση. Είναι ευκόλως κατανοητό πως πρώτα πρέπει να πιάσουν τον παλμό του κόσμου οι πολιτικοί και μετά να χαράξουν πολιτική.
Διακυβεύεται η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στο νησί σε περίπτωση που φέρουμε στο τραπέζι σχέδιο λύσης καταστροφικό για τον τόπο. Οποιαδήποτε ατυχή επαναφορά σχεδίου τύπου Ανάν θα σημαίνει και αυτόματα μαύρισμα του από τον λαό. Καταθέτει η πλευρά μας προτάσεις για σταθμισμένη ψήφο, εκ περιτροπής προεδρία, αποστρατικοποίηση της Κύπρου, παραμονή εποίκων. Και όλα αυτά με αντάλλαγμα τι ? Η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν κάνει καμία έκπτωση παρά μόνο συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του αδικημένου και να ζητά συνεχώς, χωρίς να δίνει. Δημιουργείται από πολιτικά κέντρα το ψευδοδίλλημα στον κόσμο ή λύση τώρα ή ποτέ! Εκπτώσεις δηλαδή όσο είναι καιρός. Έχω την εντύπωση πως υποτιμάται η νοημοσύνη και η παιδεία του Ελληνοκύπριου πολίτη. Ο Κύπριος πολίτης έχει την εκπαίδευση ούτως ώστε να μπορεί να κρίνει τι είναι καλό για τον τόπο. Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά αλλά το άναμμα μιας φλόγας.
Ευχαριστώ τα μέλη της Γραμματείας και τα μέλη των Φοιτητικών Ενώσεων για τη συνεργασία που είχαμε αυτόν τον ένα χρόνο. Εύχομαι να αντεπεξήλθαμε στις προσδοκίες σας. Να είστε καλά.
Μίλτος Κουζής, Πρόεδρος ΠΟΦΕΝ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου