ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Σκληρή επιστολή ΙΟΒΕ στον Παπανδρέου

Για δεύτερη φορά στα 40 χρόνια της λειτουργίας του το ΙΟΒΕ απευθύνει ανοιχτή επιστολή σε Πρωθυπουργό.  Η πρώτη είχε σταλεί πριν από 30 χρόνια στον Κ. Καραμανλή και είχε προκαλέσει τριγμούς.
Με τη σημερινή επιστολή περιγράφονται όλα τα δυσμενή χαρακτηριστικά της Ελληνικής Οικονομίας, και το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει στον Παπανδρέου, ότι «οι οικονομικές κρίσεις οδηγούν είτε στην καταστροφή,  είτε στην αναζωογόνηση και την ανάταξη.»
Υπογραμμίζει μάλιστα με νόημα ότι «στην καταστροφή οδηγούν όταν υπάρχει αδράνεια και εμμονή σε δογματικές αντιλήψεις».
Το ΙΟΒΕ στέκεται στην ανάγκη προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας, σε θέματα δημοσιονομικά, και ανταγωνιστικότητας.  Αποτυχία στους δύο αυτούς τομείς οδηγεί μετά βεβαιότητας σε βαθιά ύφεση και μεγάλη ανεργία. 
Στην συνέχεια το ΙΟΒΕ αναφέρει μια σειρά από αίτια που πρέπει να αρθούν και μέτρα που πρέπει να ληφθούν. 
Έτσι για παράδειγμα θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η διόγκωση του αριθμού και των αμοιβών στο δημόσιο τομέα όταν μάλιστα δεν έχουν αντίκρισμα στην ποιότητα και την ποσότητα των υπηρεσιών όπου παρέχουν.  Αναφέρει ακόμα την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή όπως τέλος και την υπέρμετρη αύξηση των δαπανών για συντάξεις χωρίς στην αντίστοιχη αύξηση συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.
Κλειστά επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν, φορτηγά, βυτιοφόρα, υποχρεωτική παρουσία δικηγόρων σε συμβόλαια, κ.ο.κ.
Ακόμα το άνοιγμα κλειστών αγορών  και η καταπολέμηση της γραφειοκρατικής παρεμπόδισης εισόδου επιχειρήσεων στην οικονομική δραστηριότητα. 
Το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν , όπως υπογραμμίζει τώρα και όχι αργότερα. 
Τέλος εμμέσως αλλά σαφέστατα καλεί τον πρωθυπουργό να έχει μια συνεχή και συστηματική αποδεσμευμένη από προεκλογικές υποσχέσεις και δογματικές αντιλήψεις συμπεριφορά, εννοώντας βεβαίως ότι η συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου είναι βεβαίως τέτοια. 
Ακόμη στο στόχαστρο ου ΙΟΒΕ βρίσκονται τα νομοθετήματα αλλά και οι πολιτικές πρακτικές της κας Κατσέλη την οποία περιγράφει χωρίς να κατονομάζει το ΙΟΒΕ το οποίο μιλάει «για ρυθμίσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις που δημιουργούν κινδύνους σε ευαίσθητους τομείς της κοινωνίας»
Το πιο εντυπωσιακό όμως σημείο της ανοιχτής επιστολής είναι η παράγραφος που ομιλεί για τον ρόλο που έχει η ηγεσία, δηλαδή ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου και όπου καλείται,  εμμέσως αλλά σαφέστατα να σταματήσει τις αμφιταλαντεύσεις και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων.  Ακόμα όπως λέει και αν αυτές οφείλονται σε διαδικασίες διαβούλευσης. 
Είναι βέβαιο ότι η επιστολή αυτή του ΙΟΒΕ θα λάβει μεγάλη δημοσιότητα και θα ενοχλήσει βαθύτατα τον Γιώργο Παπανδρέου παρ’ ότι η τεκμηρίωσή της είναι εξαιρετικά σοβαρή. 
Σημαντικό στοιχείο που προτάσσει η επιστολή είναι ότι οι εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες στην οικονομία, περιέχουν κινδύνους αποσταθεροποίησης όχι μόνο οικονομικής αλλά και πολιτικής με κίνδυνο η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε κοινωνική κρίση, αφού όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, τα χρήματα τα οποία στερείται το κράτος λόγω των τεραστίων δαπανών από τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια μειώνουν τις δυνατότητες του για άσκηση κοινωνικής πολιτικής και απόδοση κοινωνικού μισθού πλήττοντας έτσι ευθέως τα χαμηλά εισοδήματα.

H Aνοιχτή Επιστολή του ΙΟΒΕ προς τον Πρωθυπουργό :
http://www.iobe.gr/index.asp?a_id=87&news_id=897

Δεν υπάρχουν σχόλια: