ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΒΑΡΑΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ... ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ "ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ" ΤΟ ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΙΝΟΥΝ

Θέμα Κουβέλη άνοιξε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλειονότητα της Γραμματείας ζητεί την αποπομπή του στελέχους του ΣΥΝ από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Θυελλώδης αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν χθες κατά του κ. Φ. Κουβέλη 23 μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - προέρχονται από όλες τις συνιστώσες της πολιτικής συμμαχίας εκτός ΣΥΝ και ΚΕΔΑ- ζητώντας την αποπομπή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.



της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΜΠΙΤΣΙΚΑ

Στο πλάι του κ. Κουβέλη βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή βουλευτές και στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ που μιλούν για διασπαστικές κινήσεις και ευθεία επίθεση στον ΣΥΝ, ενώ η ηγεσία της Κουμουνδούρου εντάσσει το «κείμενο των 23» στο πλαίσιο «διχαστικών λογικών περί ξεκαθαρίσματος» που πλήττουν το ενωτικό εγχείρημα. Την ίδια ώρα προετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, δημόσια παρέμβαση ο κ. Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να δώσει συνέντευξη Τύπου κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του Συμφώνου Σταθερότητας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε περιθώρια συναίνεσης.



Οι εξελίξεις λαμβάνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας για την πολιτική συμμαχία και τις σχέσεις με τον ΣΥΝ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των 23 μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων είναι ο κ. Μ. Γλέζος («Ενεργοί Πολίτες»), ο κ. Ι. Μπανιάς (ΑΚΟΑ), ο συντονιστής της Γραμματείας κ. Α. Νταβανέλος (ΔΕΑ), ο συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γ. Σαπουνάς, ο πανεπιστημιακός κ. Αλ. Ρήγος (ανέντακτος), ο κ. Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) κ.ά. Με κοινό κείμενό τους κατηγορούν τον κ. Κουβέλη επειδή ασκεί «συστηματικά δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα προβάλλει λογικές “συναίνεσης” και “εθνικής ενότητας" που εξόφθαλμα υπηρετούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης». Αφορμή είναι οι δηλώσεις του υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κ. Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και οι απόψεις περί συγκλίσεων, υπό προϋποθέσεις, με το ΠαΣοΚ, τις οποίες εξέφρασε μετά το δείπνο του κ. Λ. Κύρκου, στο οποίο συμμετείχε. Το κείμενο δεν υπέγραψαν διαφωνώντας με την κίνηση αυτή τρία μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: ο κ. Δ. Τσακνιάς (ανέντακτος), ο κ. Ι. Θεωνάς (ΚΕΔΑ) και η κυρία Μαρία Φραγκιαδάκη (ανέντακτη).

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του ΣΥΝ σχολίασαν αρνητικά την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι «εμείς δεν υιοθετούμε λογικές ξεκαθαρίσματος, που αποδυναμώνουν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και της ενωτικής δράσης της Αριστεράς». Αιχμηρή αλλά επιχειρώντας να μη ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά ήταν η δήλωση του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ κ. Δ. Βίτσα, ο οποίος θύμισε ότι η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε προ ημερών ομόφωνη απόφαση τόσο σε σχέση με τη στάση του σχήματος απέναντι στην κυβερνητική πολιτική όσο και με τα σενάρια «εθνικής συνεννόησης».

Ε ντονότατη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχους της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ κ. Θ. Λεβέντη, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους υπογράφοντες το κείμενο δήλωσε: «Ελεος, σύντροφοι! Το να απαιτείτε τον αποκεφαλισμό του κοσμήματος της Αριστεράς και της πολιτικής ζωής, του κατ΄ εξοχήν κοινοβουλευτικού, του Φώτη του Κουβέλη, δείχνει ότι “μωραίνει Κύριος...”».

Η συλλογή υπογραφών από τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κ. Στ. Μπαγεώργο, αποτελεί «μια προκλητική ενέργεια κατά του ΣΥΝ». Οπως τόνισε, «είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην άνευ όρων αντιπαράθεση την οποία επιδιώκουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Να ξέρουν ότι βαδίζουν σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Θα ήταν προτιμότερο να δηλώσουν ευθέως ότι επιθυμούν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης έσπευσε να κάνει δήλωση στήριξης του κ. Κουβέλη το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κ. Ι. Μπαλάφας, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακοίνωση των μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ «ευθεία επίθεση ενάντια στον ΣΥΝ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: