ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

"Όποιος φοράει μπούργκα δεν θα μπορεί να αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα


Ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας UMP, Xavier Bertrand και ο Γενικός Γραμματέας της γαλλικής προεδρίας Claude Guéant κατέθεσαν πρόταση νόμου με την οποία ζητάνε να μπει σαν κριτήριο άρνησης για την παραχώρηση της γαλλικής υπηκοότητας η μπούργκ και το νικάμπ.

Κατά την κατάθεση της πρόταση στην πόλη της Νίκαιας την προηγούμενη Κυριακή ο Xavier Bertrand είπε: «Με αυτόν τον νόμο θέλω να καταστήσω κάτι απόλυτα σαφές. Οποιοσδήποτε φοράει μπούργκα δεν θα μπορεί να αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα επειδή όποιος θέλει να γίνει Γάλλος θα πρέπει να ενσωματωθεί στη χώρα πράγμα που με τη μπούργκα δεν μπορεί να γίνει».

Η πλειοψηφία από τις 1900 όμως γυναίκες που φοράνε το νικάμπ, το ολόσωμο πέπλο, στη Γαλλία έχουν αποκτήσει ήδη τη γαλλική υπηκοότητα σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές είναι μετανάστριες δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Όπως ήταν αναμενόμενο το άκουσμα της πρότασης προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Ο Daniel Cohn-Bendit από τους ευρωπαίους Οικολόγους έθεσε το ερώτημα: «Είναι αυτοί οι άνθρωποι που καταθέσαν την πρόταση τόσο έξυπνοι; Πως μπορείς να στερήσεις ή να πάρεις πίσω από κάποιον την υπηκοότητα με μοναδικό κριτήριο την ενδυμασία του»;

«Δεν μπορεί να αποτελέσει το μόνο κριτήριο για την υπηκοότητα απλά είναι και αυτό ένα μέτρο που πρέπει να παρθεί για την απαγόρευση της μπούργκας και του νικάμπ.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του UMP, Frederic Lefebvre, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε πρόταση για κατάργηση των δικαιωμάτων όσων φοράνε νικάμπ σε οφέλη κοινωνικής ασφάλισης, οικογενειακά οφέλη, αλλά και σε οφέλη στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το θέμα θα συζητηθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο όπου και θα αποφασιστεί η ψήφιση ή όχι των επίμαχων και αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων.

Liberation

Πηγή: Foreign Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: