ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Πως τα έπαιρνε το ΚΚΕ από την Κομιντέρν

To ΚΚΕ, σύμφωνα με τις αρχές του λενινισμού, λειτουργούσε με επαγγελματικά κομματικά στελέχη και ινστρούχτορες (οργανωτές) που όργωναν την Ελλάδα και ταξίδευαν ακόμα και στο εξωτερικό για κομματικούς λόγους. Ο Γ. Ιωαννίδης, σε βιογραφικό του σημείωμα αναφέρει ότι από το 1928, που προσελήφθη στο κόμμα ως επαγγελματικό στέλεχος σταμάτησε να εργάζεται ως κουρέας που ήταν το κανονικό του επάγγελμα. Είναι αυτονόητο ότι όλη αυτή η τεράστια και πολυσχιδής παράνομη οργάνωση με τον τεχνικό μηχανισμό και τα εκατοντάδες έμμισθα επαγγελματικά κομματικά στελέχη είχε ανάγκη και από ανάλογους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της, οι οποίοι κατά το μέγιστο μέρος προέρχονταν από την Κ.Δ. και την Σοβιετική Ένωση, αλλά και από εράνους μέσω της κομμουνιστικής οργάνωσης της Εργατικής Βοήθειας κ.λπ.
Για την οικονομική υποστήριξη του Κ.Κ.Ε. από την Κ.Δ. ο πρώην Γραμματέας του κόμματος Σταυρίδης (“Τα παρασκήνια του ΚΚΕ”, σελ. 306), γράφει:
Η (Ρωσική) Πρεσβεία διεβίβαζε την αλληλογραφία μας εις την Μόσχα και μας έφερνε από εκεί γράμματα, εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και χρήματα. Αλλ’όμως, προκειμένου περί χρημάτων, είχαμε χάσει τον λογαριασμόν. Μας ήτο γνωστόν ότι ο προϋπολογισμός της Κομιντέρν (Κ.Δ.) ανέγραφε ωρισμένον ποσόν, διά την επιχορήγησιν τρόπον τινά τον Κ.Κ.Ε. Πριν υπάρξει η Πρεσβεία, τα χρήματα αυτά διεβιβάζοντο εις Αθήνας μέσω Βιέννης διά προσώπων που ήρχοντο εκείθεν ή κατά την επάνοδον αντιπροσώπων τον Κ.Κ.Ε., εκ Μόσχας, όπως με τον Σαργολόγον που τα κατακράτησε, ή μέσω Γερμανίας διά τον (επιχειρηματίου) Πετσόπουλου κ.λπ
Ο Μάρκος Βαφειάδης (“Απομνημονεύματα”, σελ. 310) για τη μισθοδότηση στελεχών του Κ.Κ.Ε. από την Κ.Δ. αναφέρει:
Για τον Μαυρομάτη που πριν τη διχτατορία δούλευε μόνο στον «Ριζοσπάστη» σαν συντάχτης λέγονταν ότι είχε πλούσια οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη κι ότι απ’εκεί του στέλναν κάθε μήνα 5 χιλιάδες δραχμές μέσω της γυναίκας του. Αργότερα μάθαμε πως αυτός όταν ήτανε φοιτητής στη Γερμανία, δούλεψε σα γραφιάς στο ελληνικό τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων και απ’ εκεί του στέλνανε το ποσό κάθε μήνα, μέσω της Κωνσταντινούπολης. Ένας δεύτερος – αλλά πρώτος στην κομματική ιεραρχία – απ’ αυτούς τους πλουτοκράτες που έκανε χωριστή εντύπωση, ήτανε ο Ιωαννίδης, ο οποίος το ίδιο έπαιρνε 5 χιλιάδες δραχμές κάθε μήνα, μισθό κομματικό, όπως φαίνεται, πάλι μέσω Κωνσταντινούπολης που είναι η γυναίκα του απ’εκεί, όπως λέγανε, δήθεν ότι είχε περιουσία και της στέλνανε και αυτή τά στελνε στον άνδρα της (στην Ακροναυπλία).
Πάντως ο Βαφειάδης λησμόνησε ν’ αναφέρει με ποιο ποσό μισθοδοτούνταν ο ίδιος ως επαγγελματικό κομματικό στέλεχος περιφερόμενο σ’ ολόκληρη την Ελλάδα επί σειρά ετών.
Ακόμα και σήμερα και σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα οικονομικά του Κ.Κ.Ε. αποτελούσαν πάντοτε επτασφράγιστο μυστικό, όχι μόνον για τους τρίτους και τους μελετητές της ιστορίας, αλλά και για τους ηγέτες του Κόμματος.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Γρηγόρης Φαράκος (“Δεκέμβρης του 44″, σελ. 343) γράφει:
Για λόγους ιστορικούς, αντικειμενικούς, αλλά και για άλλους, που έχουν σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του Κ.Κ.Ε., τα οικονομικά του και η διαχείριση τους ήταν πάντοτε από τα κυριότερα στεγανά του Κόμματος. Ασχολούνταν μόνο ορισμένα άτομα, ενώ κι αυτά συνήθως δεν τα ήξεραν σε όλη τους την έκταση, γνώριζαν μερικές μόνο πλευρές τους
Επίσης ο Δημήτρης Λυμπερίου (“Η ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος”, σελ. 162), επισημαίνει:
To Κ.Κ.Ε. είχε επιπλέον την υποστήριξη των παραφυάδων της Κ.Δ. κομμουνιστικών οργανώσεων, όπως της Διεθνούς Υπεράσπισης της Εργασίας, της Διεθνούς Εργατικής Βοήθειας με επικεφαλής την Κόκκινη Συνδικαλιστική Διεθνή. Συγχρόνως συνεχιζόταν, με οικονομική κάλυψη της Κ.Δ., η εκπαίδευση κομμουνιστικών στελεχών του Κ.Κ.Ε. στις λενινιστικές σχολές της Μόσχας, η τελευταία αποστολή των οποίων έφτασε την Ελλάδα μέσω Παρισίων το φθινόπωρο του 1939.

Απ’ όλα τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει σαφώς ότι το Κ.Κ.Ε., στον αγώνα του, είχε ισχυρά διεθνή ερείσματα και ότι το αστικό κράτος αντιμετώπιζε ένα καλά οργανωμένο συνωμοτικό επαναστατικό κόμμα διευθυνόμενο παντοιοτρόπως από το Διεθνές Επαναστατικό Κέντρο της Κ.Δ. Πληρωνόντουσαν πολύ καλά οι προλετάριοι του ΚΚ/Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς όπως είναι η ονομασία του.                                                                                                                                         ΠΗΓΗ:blackblogofcommunism.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: