Διαβάζουμε στο Ριζοσπάστη της Παρασκευής:
γράφει ο Reporto
«Αυτό, βεβαίως, και δε σημαίνει ότι όλοι οι καπιταλιστές που είτε μειώνουν την παραγωγή τους λόγω κρίσης είτε κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, όλοι καταστρέφονται και οικονομικά ως άτομα. Κάποιοι, βεβαίως, μπορεί και να καταστρέφονται. Κυρίως όμως αυτό που πραγματοποιείται είναι μια νέα συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, εξαγορές και συγχωνεύσεις, που οδηγούν σε μείωση του εργατικού δυναμικού.»
Φυσικά κανείς δε μας εξηγεί γιατί κάποιοι «κακοί» μπορεί και να καταστρέφονται.
Η ουσία όμως δε βρίσκεται εκεί…
Το πράγμα έχει και συνέχεια αφού αυτό που επιχειρεί ο Ριζοσπάστης δια της μεθόδου του «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει» είναι να εκχωρήσει συγχωροχάρτι στην τυποεκδοτική.
Και μετά από μια βαθυστόχαστη ανάλυση με την οποία ίσως και να μη διαφωνούμε, διαβάζουμε τα εξής:
«Στον κλάδο του Τύπου ανήκει και η «Τυποεκδοτική», μια επιχείρηση με την ιδιαιτερότητα ότι ο ιδιοκτήτης της δεν είναι κάποιος ή μια ομάδα καπιταλιστών, αλλά το ΚΚΕ. Δηλαδή, η ύπαρξή της εξυπηρετεί την ανάγκη το ΚΚΕ να μην εξαρτάται τυπογραφικά από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.»
Και ρωτάμε:
Αν οι λοιπές καπιταλιστικές επιχειρήσεις είχαν την πρόθεση να εξαρτήσουν τυπογραφικά το ΚΚΕ, το απλούστερο δε θα ήταν να μην δίνουν (τυπογραφικά πάντα) δουλειές στην τυποεκδοτική???
Νομίζουμε ναι.
Σύντροφοι του ΚΚΕ μήπως χάριν του βασιλικού ξεχάσατε τη γλάστρα???
Δηλαδή μήπως ξεχάσαμε τον πρωταρχικό - κατά Μαρξ - κανόνα του καπιταλισμού που είναι το κέρδος???
Σε απλά ελληνικά:
Χέστηκαν οι καπιταλιστές για την τυπογραφική εξάρτηση του ΚΚΕ. Φτηνά την πήρατε τη δουλειά… σε σας θα έρθουν.
Και συνεχίζει ο Ριζοσπάστης:
«Η επέκταση της «Τυποεκδοτικής» και σε τυπογραφικές εργασίες, εκτός των αναγκών του ΚΚΕ, δε στόχευε στο καπιταλιστικό κέρδος, αλλά στην ανάγκη κάλυψης των μεγάλων εξόδων που συνεπάγονται τα σύγχρονα μέσα εκτύπωσης εφημερίδας, διαφωτιστικού, υλικού κ.λπ. Αυτό το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι εντός και εκτός «Τυποεκδοτικής», παρά τη μόνιμη εδώ και δεκαετίες επιχείρηση διαστρέβλωσης και συκοφαντίας.» Το ερώτημά μας είναι απλό.
Αυτό το διαφωτιστικό υλικό τι το κάνατε??? Ξεσηκώσατε μήπως την εργατική τάξη που μέσα σ ένα δεκαπενθήμερο έχασε κατακτήσεις εξήντα ολόκληρων χρόνων??? Ή μήπως τελικά συμβιβαστήκατε με παρελάσεις εκτόνωσης, ανώδυνες για το πολιτικό σύστημα και τις επιλογές του??? Πολλά τα λεφτά ρε παιδιά για να οδηγήσετε μια ολόκληρη σε πρακτικές εκτόνωσης και ανέξοδου (φανφαρόνικου κατά τα λοιπά ) συμβιβασμού. Αλλά συνεχίζει ο Ριζοσπάστης «Οι επιθέσεις που δέχτηκε και δέχεται η «Τυποεκδοτική» δεν είναι μόνο οι συνήθεις επιθέσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της καπιταλιστικής αγοράς. Είναι «εμπορικές» επιθέσεις, με σκοπό την οικονομική και ιδεολογικοπολιτική αποδυνάμωση του ΚΚΕ, τη χειραγώγησή του.» Εμπορικές επιθέσεις βλέπει λοιπόν το διαφωτιστικό team του Ριζοσπάστη. Αλλά εμείς οι αφελείς ρωτάμε: Οι εμπορικές επιθέσεις κατά κανόνα δεν πραγματοποιούνται με περικοπή των εμπορικών συμφωνιών??? Ή μήπως τώρα που πενηνταρίσαμε θα τρελαθούμε επειδή κάποιοι έτσι αποφάσισαν???
Συνεχίζει όμως ακάθεκτο ο Ριζοσπάστης:
«Η αστική τάξη θα ήθελε το ΚΚΕ να μην μπορεί να εκδίδει καθημερινά τη δική του εφημερίδα, τα άλλα διαφωτιστικά προπαγανδιστικά του υλικά, να μην μπορεί να εκδίδει βιβλία, θεωρητικά, πολιτικά, λογοτεχνικά, ή θεωρητικά περιοδικά, για τη διάδοση της πολιτικής του, της ιδεολογίας του, της μαρξιστικής λενινιστικής θεωρίας στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα.» Κι εμείς συμφωνούμε. Ναι θα το ήθελε.
Με την προϋπόθεση όμως πως όλα τούτα θα οδηγούσαν στον ξεσηκωμό του λαού και όχι στο συμβιβασμό του σε ανέξοδες παρελάσεις.
Διότι αν πρόκειται για παρελάσεις… η αστική τάξη με μεγάλη χαρά να χρηματοδοτήσει τις εκδόσεις των οργανωτών.
Πως είπατε???
Τι θα πει ξεσηκωμός???
Κάτι σε Αργεντινή μήπως???
Ή μήπως προτιμάτε κάτι σε Ισημερινό???
Και παρακάτω:
«Αυτή είναι και η ποιοτική διαφορά, συγκριτικά με τις άλλες επιχειρήσεις. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται για «σοσιαλιστική νησίδα». Αντικειμενικά, δρα σε συνθήκες καπιταλισμού. Υπόκειται στους νόμους του και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον ανταγωνισμό των άλλων επιχειρήσεων, αλλά την πίεση σε σημείο στραγγαλισμού ολόκληρης της αστικής τάξης.» Κι αφού είναι έτσι βρε παιδιά για πείτε μας με τι εκπτώσεις αναλαμβάνει η τυποεκδοτική τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής και με τι ποσοστά κέρδους πουλά η Σ.Ε τα βιβλία των εκδόσεών της???
Και ακόμα παρακάτω:
«Με τη διαφορά ότι η ύπαρξη π.χ. του ΔΟΛ για πολιτικούς και οικονομικούς, στενά επιχειρηματικούς λόγους, είναι όπλο για τη σωτηρία του καπιταλισμού, ενώ η λειτουργία και ύπαρξη της «Τυποεκδοτικής», στις ίδιες συνθήκες, με ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, αφού δρα στα πλαίσια του καπιταλισμού και με τους νόμους του, αλλά με σκοπό να μπορεί να δρα το ΚΚΕ, είναι σε όφελος των άμεσων και γενικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, του λαού και όχι για την αύξηση του κεφαλαίου, με σκοπό την εκμετάλλευση και τη διαιώνιση του καπιταλισμού ως τρόπου παραγωγής.» Έρμε Μαρξ… τι μπαρούφες έλεγες όταν μιλούσες για υπεραξία…
Σου διέφυγε προφανώς ότι η παραγωγή υπεραξίας βρίσκεται σε άνεση συνάρτηση με το ονοματεπώνυμο και τις πολιτικές καταβολές του εργοδότη.
Κάποιοι σύγχρονοι κομμουνιστές εργοδότες και δη συνδικαλιστές σε διόρθωσαν όμως αφού το βράδυ μάχονται υπέρ των λαθρομεταναστών και το πρωί τους απασχολούν στη δούλεψή τους για 300 ευρώ το μήνα (κομμουνιστές γαρ οι εργοδότες... Και ευαίσθητοι... Και φιλάνθρωποι...).
Και το αποκορύφωμα:
«Επομένως, το άλλοθι των καπιταλιστών, ότι δηλαδή τα ίδια κάνει και η «Τυποεκδοτική», είναι κάλπικο. Είναι ένα ακόμη μέσο χειραγώγησης και υποταγής των εργαζομένων στο σύστημα. Κάλπικη είναι και κάθε προσπάθεια να δημιουργήσει σύγχυση στους εργαζόμενους για τις θέσεις του ΚΚΕ, σε σχέση με τις απολύσεις, την ανεργία, να το συκοφαντήσει για δήθεν διάσταση λόγων και πράξεων. Πρώτα απ' όλα, το ΚΚΕ υποστηρίζει και διεκδικεί (έχει καταθέσει και πρόταση νόμου στη Βουλή που την απέρριψαν τα αστικά κόμματα), την κάλυψη όλων των ανέργων, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση, με μηνιαίο επίδομα 1.120 ευρώ για όλη την περίοδο της ανεργίας τους.» Κάλπικο λοιπόν το άλλοθι… έτσι λέτε???
Δηλαδή βρε παιδιά αν οι απολύσεις είχαν απαγορευτεί με νόμο, η τυποεκδοτική θα απέλυε όσους έχει ήδη απολύσει ή θα πειθαρχούσε στον καπιταλιστικό νόμο και δε θα απέλυε???
Αν όχι, αν δηλαδή δε τους απέλυε, αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να τους πληρώνει…
Αν ναι... τότε γιατί τους απέλυσε???
Αν ναι, αν δηλαδή παρά την νομοθετική απαγόρευση θα τους απέλυε λόγω αδυναμίας να καταβάλει τους μισθούς τους, τότε θα απειθαρχούσε στη νομοθετική απαγόρευση δηλαδή θα τους είχε απολύσει???
Φαύλος κύκλος…. Όταν η αλήθεια δε μας βολεύει τόσο το χειρότερο γι αυτήν. Ή αλλιώς…
Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε???
Και μια χαζή απορία:
Το σωματείο εργαζομένων στον τύπο τι κάνει αλήθεια???
Ο ταξικός προσανατολισμός του δεν καθορίζεται από τα προβλήματα των εργατών αλλά από την πολιτική ταυτότητα των εργοδοτών τους???
Μάλλον κάπως αλλιώς τα λέει η ιστορία του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος.
Νομίζω??? ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου