ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

«Καζάνι» που βράζει η Αίγυπτος Σκηνές βίας ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές...


Χαώδης η κατάσταση στον αραβικό κόσμο, με επίκεντρο τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και στην Τυνησία. Σε παρόμοια γραμμή κινείται από χθες και η Υεμένη. Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την Τρίτη στην Αίγυπτο.
Στις φλόγες παραδόθηκε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σουέζ, στην ανατολική Αίγυπτο, μετά από ρίψη βομβών μολότοφ από διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για το θάνατο πολιτών σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν το τμήμα πριν διαδηλωτές το πυρπολήσουν. Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά σε άλλο αστυνομικό τμήμα και...
απαίτησαν την απελευθέρωση συγγενών τους και διαδηλωτών που συνελήφθησαν στις κινητοποιήσεις.
Οι κινητοποιήσεις, που έχουν βασικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1981, μαίνονται από την Τρίτη σε πολλές αιγυπτιακές πόλεις, περιλαμβανομένων του Καΐρου και του Σουέζ. Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την Τρίτη, δήλωσε χθες αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, από τους οποίους οι 40 έχουν κατηγορηθεί για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος από τον γενικό εισαγγελέα. Η παρουσία των δυνάμεων της τάξης ήταν έντονη χθες στο κέντρο του Καΐρου, ύστερα από ένα χωρίς προηγούμενο διήμερο διαδηλώσεων κατά του Μουμπάρακ, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και δεκάδες τραυματίσθηκαν. «Το Κίνημα της 6ης Απριλίου», το οποίο βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις, κάλεσε τους Αιγύπτιους να συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.
Οι δύο θάνατοι, το βράδυ της Τετάρτης στο Κάιρο, προκλήθηκαν, σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους, από αυτοκινητιστικό ατύχημα και όχι από τις μάχες μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.
Οι μάρτυρες αναφέρουν ότι στο Κάιρο αστυνομικοί με πολιτικά έσερναν από το πλήθος άτομα και τα ξυλοκοπούσαν με γκλομπ. Άλλους τους άρπαζαν βίαια και τους μετέφεραν σε φορτηγάκια προφανώς της Αστυνομίας. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάγκντι Ράντι δήλωσε ότι η αστυνομία επιδεικνύει τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», όταν αντιμετωπίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, αλλά επενέβη «σθεναρά» στο Σουέζ, αντιδρώντας σε βανδαλισμούς. Το πλήθος έκαψε λάστιχα και πετούσε πέτρες κατά των αστυνομικών σε πολλά σημεία στο κέντρο του Καΐρου, σκηνές πρωτοφανείς για τη χώρα, όπως εκτιμούν ξένοι παρατηρητές.

Επέστρεψε ο ΕλΜπαραντέι

Ο Αιγύπτιος διαφωνών, πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) και τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι δήλωσε ότι περιμένει μεγάλες διαδηλώσεις σήμερα Παρασκευή στην Αίγυπτο και ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. Απηύθυνε πάντως έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις, προσθέτοντας ότι είναι «έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο», στην περίπτωση που το ζητήσουν οι διαδηλωτές. Ο ΕλΜπαραντέι διέμενε τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, επέστρεψε χθες βράδυ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από τη Βιένη.                                                                                                                                                      ΠΗΓΗ:www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: