ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Η διαπλοκή θα πεθάνει με το πόρισμα για την Ζήμενς. Από τα …γέλια



Διαπόμπευση ολόκληρου του πολιτικού κόσμου και προσβολή της νοημοσύνης της κοινής γνώμης αποτελεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens, καθώς το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μτεαπολίτευσης επιχειρείται να φορτωθεί σε “καμένα πολιτικά χαρτιά” χωρίς καν να υπάρχουν αποδείξεις και με τα όποια αδικήματα να έχουν παραγραφεί προ πολλού.
Την ιδια στιγμή το ταμείο του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε στο επίκεντρο με την υπόθεση Τσουκάτου, αλλά κατα ταμεία των άλλων κομμάτων της εποχής του 2% και 8% παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, παρά το γεγονός ότι στελέχη της Siemens έχουν οµολογήσει ότι µοίραζαν πακτωλούς χρηµάτων σε σε πρώην υπουργούς και σε κρατικούς αξιωµατούχους. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, σε γραπτή ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι «η Επιτροπή δεν έχει αρµοδιότητα να προβεί στον έλεγχο των οικονοµικών των κοµµάτων ή των ταµείων τους».
Συνολικά οι προτεινόμενοι είναι 14 πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αλλά δεν είναι δεδομένο, ότι αυτοί θα βρίσκονται και στην πρόταση για προκαταρκτική, καθώς θα προηγηθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος.
Τα πολιτικά πρόσωπα που παραπέμπονται είναι οι εξής:

Κώστας Σημίτης, Ευάγγελος Μαλέσιος Τάσος Μαντέλης, Άκης Τσαχατζόπουλος, Χρ. Βερελής, Γιάννος Παπαντωνίου, Νικ. Χριστοδουλάκης, Μιχ. Λιαπής, Γ. Αλογοσκούφης, Γιώργος Βουλγαράκης, Βύρων Πολύδωρας, Προκ. Παυλόπουλος, Γιάννης Παπαθανασίου και Χρίστος. Μαρκογιαννάκης.
Κώστας Σημίτης

Στον πρώην Πρωθυπουργό, η Νέα Δημοκρατία αποδίδει ευθύνες για την, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, απόφαση να ανατεθεί το έργο της ολυμπιακής ασφάλειας μέσω περιορισμένου καταλόγου τριών μόνον εταιρειών. 
Ως προεδρεύοντα της Διυπουργικής Επιτροπής, του αποδίδεται και η απόφαση να περιληφθεί του υποσύστημα ΤΕΤΡΑ, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του κόστους του έργου και είσοδο της Siemens στο διαγωνισμό. Επίσης, η ΝΔ αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον πρώην Πρωθυπουργό ως προς τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ, που οδήγησε σε παραίτηση του τότε υπουργού Xάρη Καστανίδη, που είχε προτείνει τη συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής ελέγχου των προμηθειών, και την αντικατάστασή του από τον Τάσο Μαντέλη, ο οποίος και παραδέχθηκε τη λήψη ποσών ύψους 450.000 μάρκων από τη Siemens. Ζητείται επίσης περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών του Θεόδωρου Τσουκάτου ότι έλαβε ένα εκατομμύρια μάρκα ως χρηματοδότηση προς το ΠΑΣΟΚ
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ζητείται διερεύνηση της συμμετοχής του ως μέλους του Δ.Σ. του ΟΤΕ την περίοδο 2000-2002, στη διαμόρφωση και εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ και του καταλογίζεται ευθύνη για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εγερθεί κατά της Siemens αγωγή από το ελληνικό δημόσιο για ζημίες που έχει υποστεί από την ανάθεση και την εξέλιξη της σύμβασης του C4I, ούτε βέβαια έχει επιδιωχθεί επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο.
Ευάγγελο Μαλέσιος
Η ΝΔ ζητεί να διερευνηθεί ο χαρακτήρας της συμμετοχής του και η ενδεχόμενη ευθύνη του, καθώς συμμετείχε ως υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως, στη Διυπουργική Επιτροπή που αποφάσισε την προμήθεια του C4I και τη διεξαγωγή του σχετικού διαγωνισμού από το Υπ. Εθνικής άμυνας και όχι από το Δημοσίας Τάξεως. 


Αναστάσιος Μαντέλης.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΠΑΣΟΚ ζητείται η περαιτέρω έρευνα για τον κ. Μαντέλη διότι ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ενέκρινε τις “Προγραμματικές Συμφωνίες 8002″ και απεδέχθη τα τιμήματα που του υπέβαλε ο ΟΤΕ χωρίς να ελέγξει τις τιμές της αγοράς διακινδυνεύοντας το δημόσιο συμφέρον. Το ΠΑΣΟΚ συνδέει την ολιγωρία του υπουργού με την κατάθεση των ποσών των 450.000 ευρώ από τη Siemens που βρέθηκαν σε λογαριασμό του. 
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας για τον Τάσο Μαντέλη αναφέρεται ότι ως έμπιστος του κ. Σημίτη, και ως πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ που είχε προχωρήσει στις πρώτες αναθέσεις ψηφιακών παροχών το 1987-88 στη Siemens- Intracom, ήταν εκείνος που έκανε τις τελικές εγκρίσεις των αποφάσεων των ΔΕΚΟ για την ανάθεση προμηθειών χωρίς τη διασφάλιση στοιχειωδών όρων διαφάνειας και “μήτρα του σκανδάλου στον ΟΤΕ και στον ΟΣΕ”. Αναφέρεται και η χορηγία συνολικά 450.000 μάρκων που πήρε από τη Siemens, αφού όπως απεδείχθη ήταν αυτός που κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο Ρόκος.
Γιάννος Παπαντωνίου
Το ΠΑΣΟΚ του καταλογίζει ότι δεν παρακολούθησε την λειτουργία του ΟΤΕ και δεν έλεγξε την πορεία των προγραμματικών συμφωνιών.
Η ΝΔ για τον κ. Παπαντωνίου, αναφορικά με ενδεχόμενες ευθύνες για το C4 I, αναφέρει ότι ήταν αυτός που συμμετείχε στην διυπουργική του Ιουλίου 2002 που αποφάσισε το διαγωνισμό και ότι τελικά διαπιστώθηκε ζημία του Δημοσίου.

Ακης Τσοχατζόπουλος
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι δεν παρακολούθησε τις πληρωμές του έργου ΕΡΜΗΣ και παραδέχθηκε με αυτόν τον τρόπο την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του. Επίσης σημειώνεται ότι προκύπτουν ερωτήματα από την κατάθεση Σίκατσεκ για παράδοση 10 εκ. ευρώ ως προμήθεια για την σύμβαση των πυραύλων PATRIOT.

    Η ΝΔ για τις ευθύνες του κ. Α. Τσοχατζόπουλου ως υπουργού Ανάπτυξης αναφέρει ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξέλιξης των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΣΕ μαζί με τους κ.κ. Βερελή και Χριστοδουλάκη, εξέθεσαν το Δημόσιο σε κίνδυνο σπουδαίας ζημιάς υπογράφοντας το Μάιο του 2002 επιστολή προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την οποία αναγνωρίζουν τις δυσκολίες στην εκτέλεση των προγραμματικών συμφωνιών και εκφράζουν την υποστήριξη στη διευθέτηση του προβλήματος με την κατάλληλη άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου ως μετόχου του ΟΣΕ. 

    Ελέγχεται επίσης για τη μη είσπραξη ποινικών ρητρών, και ενδεχομένως για την καταδίκη του Δημοσίου στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων.

    Για τις ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά προγράμματα «Πάτριοτ» και «Ερμής» οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρονται σε ύποπτα εμβάσματα στους στενούς συνεργάτες του Αντ. Καντά και Π.Νικολαΐδη.
Νίκος Χριστοδουλάκης
Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την παραμέληση του καθήκοντος εποπτείας στον ΟΤΕ και δεν προέβη σε έλεγχο για την πορεία της Προγραμματικής συμφωνίας 8002.
Από πλευράς ΝΔ αποδίδονται ευθύνες όπως και για τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο και Βερελή στο θέμα των ναυπηγείων και την ιδιωτικοποίησή τους στη γερμανική HDV, αλλά και στις συμφωνίες για το τροχαίο υλικό.

Χρήστος Βερελής
Το ΠΑΣΟΚ κρίνει ότι παρέλειψε να ασκήσει την εποπτεία και δεν αντέδρασε, όταν Διευθυντές του ΟΤΕ πρότειναν στην τότε Διοίκηση να μην γίνει κοστολογικός έλεγχος το 2000 λόγω σταθερότητας των τιμών, κατά παράβαση της “Προγραμματικής Συμφωνίας 8002″, ενώ αναφορικά με τον ΟΣΕ του αποδίδει ότι παρέλειψε να δώσει εντολή να ξεκινήσουν επαναδιαπραγματεύσεις για το ύψος των ποινικών ρητρών πέραν του 7,5%, αφού υπήρχαν καθυστερήσεις πάνω από 150 ημέρες, όπως προβλεπόταν στις προγραμματικές συμφωνίες. 
Η ΝΔ προτείνει την ανάγκη διερεύνησης πράξεων ή παραλείψεων με τους Νικ.Χριστοδουλάκη και Ακη Τσοχατζόπουλο σχετικά με τη διαχείριση του κεφαλαίου των ναυπηγείων, ενώ επισημαίνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά και Αν.Νεράντζης διεφώνησαν με την πρόταση αυτή, όπως και ο κ. Π.Καμμένος που κατέθεσε δικό του κείμενο αξιολόγησης, ενώ ο κ. Γ.Αποστολάκος, συμφώνησε στον περαιτέρω έλεγχο, αλλά με επιφυλάξεις.
Γιάννης Παπαθανασίου
Στο κεφάλαιο “συγκάλυψη ευθυνών” το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι αν και από τις 13.03.2009 έκανε αποδεκτή τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η οποία υπεδείκνυε την διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει – μεταξύ άλλων – και στην έκπτωση της SIEMENS από συμβάσεις που είχε συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου δεν προέβη σε καμία περαιτέρω ενέργεια.
Μιχάλης Λιάπης
Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι παραβίασε το καθήκον ελέγχου νομιμότητας στον Οργανισμό, δηλαδή το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ελέγξει αν μία ενέργεια της Διοίκησης της ΔΕΚΟ εμπίπτει στα όρια του νόμου ενώ για τις ευθύνες του πρώην υπουργού σχετικά με τον ΟΣΕ, αναφέρεται ότι αν και είχε ενημερωθεί από τον τότε πρόεδρο του ΟΣΕ ότι οι προμηθευτές δεν δεχόταν να πληρώσουν ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις υλοποίησης των προγραμματικών συμβάσεων ούτε και να παραδώσουν ισοδύναμο υλικό ο ίδιος αδράνησε με συνέπεια τη συνέχιση των εκκρεμοτήτων στην υλοποίηση των συμβάσεων εις βάρος των συμφερόντων του ΟΣΕ. Επίσης, του αποδίδονται  ευθύνες και για τον προαστικό, αλλά και για τη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού, γιατί κρίθηκε ότι καθυστέρησε στην κήρυξη της εταιρείας ως έκπτωτης για το έργο της προμήθειας φορητών συστημάτων πληροφόρησης των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων.

Γιώργος Βουλγαράκης
Ζητείται σύμφωνα με το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ η διερεύνηση ευθυνών του, ως υπουργού Δημ. Τάξεως από το Μάρτιο του 2004 μέχρι το Φεβρουάριο του 2006, για “πλημμελή άσκηση της εξουσίας του” ως προς τη σύμβαση του C4I, και συγκεκριμένα τη μη έκπτωση της κοινοπραξίας SAIC – Siemens. Στον κ. Βουλγαράκη αποδίδεται ευθύνη για την απόφαση επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης για το σύστημα, αν και ήδη είχε αποδειχθεί δυσλειτουργικό.
Βύρωνας Πολύδωρας
Ζητείται περαιτέρω διερεύνηση για την απόφαση που έλαβε ως υπουργός τότε Δημ. Τάξεως, το Μάρτιο του 2007, για την παραλαβή του C4I ανά υποσύστημα χωρίς να διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα, κάτι που επεσήμαιναν ως προϋπόθεση όχι μόνον οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Γιώργος Αλογοσκούφης
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι έχει τις ίδιες ευθύνες με τον κ. Λιάπη για την μη εποπτεία νομιμότητας και σκοπιμότητας των αποφάσεων των διοικήσεων του ΟΤΕ, ούτε άσκησε τον απαιτούμενο έλεγχο εφαρμογής των ρητρών των προγραμματικών συμφωνιών, καθώς επίσης και για το ότι  κατήργησε την ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στη θέση της θέσπισε διοικητική επιτροπή ελέγχου που εποπτεύετο από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όταν την ίδια περίοδο η Αρχή διερευνούσε μετά από γραπτή παραγγελία του τότε Προέδρου της Αρχής Γ. Ζορμπά, τις οικονομικές πτυχές του σκανδάλου της Siemens.

Προκόπης Παυλόπουλος
Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει ευθύνες για την απόφασή του ως υπουργού εσωτερικών να προχωρήσει, τον Οκτώβριο του 2008, σε παραλαβή υποσυστημάτων του C4I χωρίς η εταιρεία να έχει πραγματοποιήσει την προβλεπόμενη από τη σύμβαση εκπαίδευση των χειριστών.
Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Το ΠΑΣΟΚ του καταλογίζει σωρεία ανακριβειών και προσπάθεια παραπλάνησης της επιτροπής, ότι με τις πράξεις και παραλήψεις του οδήγησαν σε ισχυροποίηση της SAIC εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, και συγκεκριμένα ότι αν και το C4I δεν ήταν κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί δεν κινήθηκε η διαδικασία κήρυξης έκπτωτης της εταιρείας. Επίσης ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών παρέλαβε το 2009 υποσυστήματα του C4I, αποδεσμεύοντας δύο εγγυητικές επιστολές της SAIC αξίας άνω των έξι εκατομμύρια ευρώ.
Το ΚΚΕ στο πόρισμα του κάνει λόγο για διαχρονικές ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων και λέει “Nαι” στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής χωρίς ωστόσο να αναφέρει ονόματα. 

ΛΑΟΣ: Ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, κάνοντας όμως λόγο για παταγώδη αποτυχία της επιτροπής, αφού δεν μπόρεσε να εντοπίσει τις διαδρομές του μαύρου χρήματος. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης μάλιστα μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στην προανακριτική επιτροπή αν “δε δεσμευτούν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων να ανοίξουν τα κομματικά τους ταμεία και οι λογαριασμοί όσων ήταν ταμίες”.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει τα δύο μεγάλα ονόματα για συγκάλυψη και επιφυλάσσεται για τα ονόματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων για τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.                          ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: