ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ρημάζει η Ήπειρος. Κλείνουν επιχειρήσεις και η ανεργία καλπάζει, πληθαίνουν στην αγορά τα λουκέτα και οι νέοι μας μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά...


Των… ομματιών τους παίρνουν τελευταία όλο και περισσότεροι Ηπειρώτες νέοι, αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα οι ευκαιρίες για ένα μεροκάματο είναι πλέον ελάχιστες έως μηδαμινές! Μάλιστα άκρως απογοητευτικά είναι και τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ και τα οποία δείχνουν ότι μέσα σ’ ένα μήνα, μόνο στην Ήπειρο, σχεδόν 1.000 συνάνθρωποί μας έχασαν τη δουλειά τους!

Στο μεταξύ τα λουκέτα στην αγορά της Ηπείρου αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μειώνουν προσωπικό. Από την άλλη, με μεγάλη δυσκολία οι εργοδότες πληρώνουν τα ανελαστικά έξοδα (ενοίκια, ΔΕΗ, τηλέφωνα, Εφορίες, Ταμεία κ.α.), αλλά και τους εναπομείναντες υπαλλήλους. Μόνη λύση για να ξεπεράσουν τον… Γολγοθά της ανεργίας οι νέοι μας είναι, δυστυχώς, η «φυγή» στο εξωτερικό. Κι αν πριν μερικά χρόνια μετανάστευαν για...
 να κάνουν σπουδές, σήμερα φεύγουν αναζητώντας εργασία και όπως όλα δείχνουν θα… κουνήσουν οριστικά το μαντήλι στην πατρίδα.

«ΜΙΛΑΝΕ» ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία του περασμένου μήνα, τα οποία δείχνουν ότι στην περιοχή μας τον Δεκέμβριο οι άνεργοι ανήλθαν σε 21.354! Συγκριτικά με το Νοέμβριο, όταν οι άνεργοι ήταν 20.376, παρατηρείται μια αύξηση 978 ατόμων. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει, ότι κάθε ημέρα και επί ένα μήνα, έχαναν τη δουλειά τους 32 εργαζόμενοι!
Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος στην περιοχή μας, αρκεί να σκεφτεί ότι είναι σαν να κλείνουν κάθε μήνα στην Ήπειρο πέντε εργοστάσια μεγέθους γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», η οποία απασχολεί περίπου 200 άτομα.

ΣΥΝΕΧΗ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ
∆υσοίωνο προβλέπεται το 2011 και για το ελληνικό εµπόριο, καθώς οι πτωχεύσεις και η συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων έχουν λάβει διαστάσεις… επιδημίας.
Με μία βόλτα, ακόμη και σε κεντρικά σημεία των Ιωαννίνων, βλέπει κανείς πολλά λουκέτα και άδεια καταστήματα. Τα τελευταία στοιχεία από τα Επιμελητήρια δείχνουν ότι στην περιοχή μας μία επιχείρηση ανοίγει και δυο κλείνουν!
Από την άλλη πλευρά οι έμποροι προβλέπουν ότι οι απολύσεις μέσα στο 2011 θα αυξάνονται συνεχώς, αφού πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σταδιακά σε μειώσεις προσωπικού. Το αρνητικό κλίμα φαίνεται και από το γεγονός ότι, σύμφωνα με μετρήσεις, έξι στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν επιδείνωση της κερδοφορίας τους και περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών τους.

ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΕΞΩ!
Μ’ αυτές τις προϋποθέσεις είναι εύλογο οι νέοι μας, μην βρίσκοντας άλλη λύση να εγκαταλείπουν την Ελλάδα και να ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό. Βέβαια, το πόσο εύκολο είναι να βρουν δουλειά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Κι αυτό γιατί η κατάσταση κι εκεί δεν είναι τόσο εύκολη, όσο αρχικά φαίνεται. Τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι η αγορά εργασίας για τους νέους στην Ε.Ε. εξακολουθεί να παρουσιάζει ανησυχητικές εξελίξεις, γιατί η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα. «Ότι κι αν είναι σίγουρα θα είναι καλύτερα από την Ελλάδα», είναι η αφοπλιστική απάντηση νέων, επιστημόνων κυρίως, που βλέπουν ότι τα όνειρα τους δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα στην Ελλάδα.

ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΜΕΤΡΑ!
Μέσα σ’ αυτό στο κλίμα αβεβαιότητας, λόγω και της συνεχούς επιδείνωσης της επιχειρηματικότητας η Κυβέρνηση παραμένει απλός θεατής! Παράγοντες της αγοράς εδώ και καιρό έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για τα προβλήματα που θα υπάρξουν στην αγορά, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων, εκκλήσεις που όμως δεν φαίνεται έως τώρα να συγκινούν τους κυβερνώντες. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κίνητρα σε επιχειρήσεις για άμεσες προσλήψεις, θα μπορούσαν κάπως να βάλουν «φρένο» στην ξέφρενη πορεία που έχει πάρει η ανεργία στην χώρα μας. Αλλά βλέπετε εδώ και 15 μήνες όλο συζητούν περί νέου Αναπτυξιακού Νόμου και τα… βιολιά στον τόπο. Όσο αυτός να μπει μπροστά (μόλις προχθές γινόταν συζήτηση στη Βουλή) και να λειτουργήσουν νέες επιχειρήσεις που θα εξασφαλίζουν κάποιες θέσεις εργασίας θα περάσει τουλάχιστον ένας ακόμη χρόνος.
Αν άμεσα λοιπόν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της αγοράς και των νοικοκυριών, οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ ότι στο τέλος του 2011 οι άνεργοι θα φτάσουν στην χώρα μας το 1.150.000, θα επιβεβαιωθούν, δυστυχώς, πανηγυρικά.

ΠΕΡΙ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ…
Αντιμέτωποι με μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αφού σύμφωνα με το χθεσινό «Βήμα», έρχεται «καταιγίδα» ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας τους επόμενους μήνες.
Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «συμφωνούν» με το προσωπικό τους μείωση μισθών, με αντάλλαγμα τη διατήρηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας.                                            ΠΗΓΗ:www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: