Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 04/01/2010 17:34 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Θεσσαλονίκη- Κινητοποιήσεις των Αιγύπτιων αλιεργατών στη Μηχανιώνα
Πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο και το λιμεναρχείο Νέας Μηχανιώνας πραγματοποίησαν χτες δεκάδες Αιγύπτιοι αλιεργάτες, που εργάζονται στο στόλο μέσης αλιείας της περιοχής, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές, βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και κανονική ασφάλιση στο ΙΚΑ αντί για τον ΟΓΑ.
Οι αλλοδαποί αλιεργάτες, που δεν μπήκαν στα ψαροκάικα και εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, υποστηρίζουν ότι, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, οι πλοιοκτήτες δεν καταβάλλουν κανονικά τις αμοιβές τους. Επισημαίνουν δε, ότι με την αλλαγή στο ασφαλιστικό τους καθεστώς (ασφάλιση στον ΟΓΑ αντί για το ΙΚΑ, όπως παλαιότερα) έχουν απωλέσει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Από την πλευρά τους, οι πλοιοκτήτες ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι οι αλιεργάτες έχουν επιλέξει να λαμβάνουν ως...
αμοιβή ποσοστά επί της παραγωγής και των εσόδων, αντί να αμείβονται με βάση την προβλεπόμενη σύμβαση εργασίας (που προβλέπει μισθό 760 ευρώ, με ασφαλιστικές εισφορές 150-180 ευρώ προς τον ΟΓΑ).
"Ολοι εργάζονται με μερίδια και το έχουν ζητήσει οι ίδιοι. Στις καλές εποχές, αυτό τους συνέφερε περισσότερο από το μισθό της σύμβασης. Μας προσβάλει να μας χαρακτηρίζουν κλέφτες, όταν τους δίνουμε περισσότερα από τη σύμβαση και τουλάχιστον τα ίδια με αυτά που παίρνουν οι Ελληνες συνάδελφοί τους", υποστήριξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), Δημήτρης Ταουλτζής.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η κινητοποίηση είναι υποκινούμενη από μικρή ομάδα ατόμων, τα οποία -ακόμη και με απειλές- συμπαρασύρουν τους άλλους. Πρόσθεσε ότι, "αν μετά του Αη-Γιαννιού [σ.σ. οι αλιείς δεν εργάζονται αυτές τις ημέρες λόγω εορτών] οι Αιγύπτιοι δεν ανέβουν στα ψαροκάικα, θα βγάλουμε τα σκάφη με πλήρωμα εμάς τους ίδιους αλλά και άλλους Ελληνες και αλλοδαπούς αλιεργάτες".
Υπενθυμίζεται ότι, παλαιότερα, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες έρχονταν κάθε χρόνο στη χώρα μας για οκτώ μήνες (από Οκτώβριο ως Μάιο) και εργάζονταν βάσει της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μετάκληση εποχικών εργατών, η οποία χρονολογείται από τη δεκαετία του '80. Πλέον, πολλοί από αυτούς απέκτησαν «πράσινη κάρτα» και μένουν μόνιμα στη Νέα Μηχανιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου