ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Τους φτύνουν κι αυτοί μαζεύουν ψιχάλες τα ευρώ

180710-eurorain
Eίναι αδιόρθωτοι οι πολιτικοί μας. Δεν πρόκειται ν' αλλάξει η αρπακτική νοοτροπία τους. Το είχαμε επισημάνει από την στήλη αυτή, όταν ανακοινώθηκαν οι περικοπές στους μισθούς τους, όπως όριζε το περίφημο πλέον «μνημόνιο» για την σωτηρία της οικονομίας, μνημόσυνο για το κοινωνικό κράτος και τις εργασιακές σχέσεις. Είχαμε γράψει τότε ότι θα συστήσουν τόσες εξεταστικές επιτροπές, πλάι στις μόνιμες, που τελικά θα πληρωθούν κατά πολύ παραπάνω από τα μειωμένα έσοδά τους. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος», ανεβάζει αυτές τις έκτατες αμοιβές στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Πολλαπλασιάζουν με αστείες δικαιολογίες τις συνεδριάσεις, για είναι περισσότερες και να πληρώνονται περισσότερα. Συστήνουν επιτροπές που δεν έχουν νόημα και πρακτική ουσία, έτσι για να βρίσκονται σε συνεδριάσεις.
Και όλα αυτά υπέρ της διαφάνειας ισχυρίζονται, αυτοί που με τόση αδιαφάνεια τσεπώνουν τα εκατομμύρια ευρώ. Αν μου βρείτε έναν βουλευτή, από αυτούς που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τα άδικα μέτρα, να καταγγέλλει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, θα του κάνουμε άγαλμα. Μπορεί να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά όλοι τους υποκλίνονται μπροστά στην υπερέχουσα ιδεολογία της μάσας. Τις επιχορηγήσεις των κομμάτων τις είχαν περιορίσει στα 37 εκατομμύρια ευρώ. Έλα όμως που τους φάνηκαν λίγα. Έτσι την Τετάρτη, στα μουλωχτά και χωρίς κανένας να το πάρει είδηση, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Τζάκρη και του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Σαχινίδη, που ανεβάζει τις επιχορηγήσεις στα 48 εκατομμύρια ευρώ. Αλήθεια οι διακηρύξεις του ΚΚΕ και οι κινητοποιήσεις του υπέρ των δικαίων του λαού τι έγιναν; Κανείς από τους 300 δεν βρέθηκε να διαμαρτυρηθεί γι' αυτή την συνολική 17,7 εκατομμυρίων ευρώ αύξηση στις αμοιβές των βουλευτών και τις επιχορηγήσεις των κομμάτων. Είμαστε ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που πληρώνουμε αδρά τους ενόχους για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Τους ψηφίζουμε με γυρισμένη την πλάτη
Την αγανάκτησή του ο λαός την δείχνει, δυστυχώς, μόνον στις δημοσκοπήσεις. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο είδαν το φως της δημοσιότητας δύο νέες δημοσκοπήσεις: η μία της «Καπα Research» για λογαριασμό του «Βήματος» και η άλλη η τακτική δημοσκόπηση της «Public Issue» για λογαριασμό του «ΣΚΑΪ» και της «Καθημερινής». Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι η αποστροφή του κόσμου προς τα δύο κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Όμως στην πρόθεση ψήφου τα δύο αυτά κόμματα συνεχίζουν να υπερέχουν συντριπτικά έναντι των υπολοίπων. Κερδισμένη να βγαίνει η αποχή. Στην πρώτη δημοσκόπηση φθάνει το 40,1% και στην δεύτερη το 35,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση για το «ποια κυβέρνηση θεωρείτε ικανή;» (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ), το 65% απάντησε καμιά από τις δύο (δημοσκόπηση της Public Issue), ενώ στην ίδια δημοσκόπηση το 79% δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση (όπως και το 88% από την ΝΔ). Παρ' όλα αυτά στην πρόθεση ψήφου (μετά από αναγωγή που κάνει η εταιρεία) ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν το 68% των προτιμήσεων, ποσοστό που σίγουρα θα ξεπεράσει το φράγμα του 75% την ημέρα των εκλογών. Στην δημοσκόπηση της Κάπα Research υπάρχει ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο: το 64,1% δηλώνει ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για την δημιουργία ενός νέου κόμματος. Επίσης, διαφωνεί το 82,9% με την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Δηλαδή οι πολίτες από την μια δέχονται ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν αποτύχει ( στην άλλη δημοσκόπηση αυξάνονται συνεχώς οι αρνητικές γνώμες γι' αυτά) και από την άλλη φαίνονται να μην θέλουν ν' αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

  


Δηλαδή, με τις προτιμήσεις τους δείχνουν να τελματώνουν οι ίδιοι την πολιτική ζωή. Ίσως αυτά έχοντας υπ' όψη της η Ντόρα Μπακογιάννη δεν προχώρησε σε δημιουργία κόμματος, αλλά στην δημιουργία ομίλου πολιτικού προβληματισμού. Με άλλα λόγια δεν πιστοποίησε τον πολιτικό θάνατό της με επίσημη κηδεία, αλλά με μια σεμνή τελετή. Τα ίδια περιμένουν και τους ανανεωτές της αριστεράς, που θα περιοριστούν στο μοίρασμα του αδύνατου ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι μάλλον η επόμενη Βουλή θα στερηθεί της παρουσίας εκπροσώπων αυτού του συγκεκριμένου χώρου με την θολή ιδεολογία.

Έρχεται ο μαύρος Σεπτέμβρης

Δειλά, είναι η αλήθεια, ακούστηκαν οι πρώτες θριαμβολογίες ότι η οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται και να παίρνουμε τα εύσημα από τις Βρυξέλλες. Πίσω όμως από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι κι αυτό οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και τα ενεργούμενά τους πολιτικοί, που έχουν αποδεχθεί το «μνημόνιο» το αγνοούν επιδεικτικά. Η συνεχής αύξηση εμμέσων και αμέσων φόρων σε συνδυασμό με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έχει φέρει σε απόγνωση την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Ο πληθωρισμός σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεπεράσει το 6%, με κύρια αιτία τις αυξήσεις φόρων που ακολουθούνται από τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι τα λαϊκά εισοδήματα θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο και ομάδες που έμεναν μακριά, τώρα θα υπαχθούν μέσα στα όρια της φτώχειας. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επιμένουν να μην δώσουν καθόλου αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ μια αύξηση της τάξης του 1- 1,5% που ζητά η ΓΣΕΕ θα είναι η ασπιρίνη στην θεραπεία του πλευρίτη της φτώχειας. Αλλά δεν είναι μόνον η απώλεια των εισοδημάτων. Από την άλλη ο δράκος της ανεργίας καταπίνει ακόμα περισσότερους. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις) Γ. Καββαθάς το 2009 χάθηκαν 100. 000 θέσεις εργασίας, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 άλλες 60. 000 (κατά 15% έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις διακοπής λειτουργίας). Δηλαδή, αναλογικά, οι θέσεις της εργασίας που θα χαθούν ολόκληρο το 2010 θα είναι αυξημένες κατά 20%.
Σ' αυτή την απώλεια θέσεων εργασίας πρέπει να προσθέσουμε τις συμβάσεις εκτάκτων που δεν πρόκειται να ανανεωθούν, τις θέσεις που θα χαθούν από την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και τις συνενώσεις των δήμων, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» καθώς και την κατάργηση ή συγχώνευση διαφόρων οργανισμών του δημοσίου. Ίσως δεν είναι και τόσο τυχαίο ότι ανακόπτεται το μεταναστευτικό ρεύμα, όχι βεβαίως εξ αιτίας των μέτρων. Περισσότερο αποθαρρύνει την έλευση μεταναστών το διαγραφόμενο σκοτεινό μέλλον. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που όντως θα έδινε μια ανάσα, δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί. Η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη έχει διαβεβαιώσει ότι θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο και θα ισχύσει από την αρχή του 2011. Όμως μέχρι που να περάσει από την αρμόδια επιτροπή, να εισαχθεί μετά προς συζήτηση στην ολομέλεια και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, είναι αμφίβολο αν θα έχει ψηφιστεί στις αρχές του 2011. Αλλά κι αν ακόμη προλάβουν να το ψηφίσει η Βουλή, μέχρι ν' αρχίσει να αποδίδει και να παρουσιαστούν οι επενδυτές, θα μας βρει γεμάτο το 2012 και βλέπουμε. Και για να μιλήσουμε για άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης, θα μας βρει το 2015 και βάλε.
Το μνημόνιο, που έχει καθορίσει την κυβερνητική πολιτική προβλέπει βασικό στόχο την μείωση του ελλείμματος και την σωτηρία των τραπεζών, που σε τελευταία ανάλυση, αν δεν γίνουν μοχλός ανάπτυξης, καλύτερα να μας λείψουν. Στην ουσία δεν υπάρχει κανένα λογικό πρόγραμμα σωτηρίας για την ελληνική οικονομία. Αυτό που πρώτα διασφαλίζεται είναι η είσπραξη των δανεικών, μην τυχόν και χάσει το ΔΝΤ και οι περί αυτό τρεφόμενοι τοκογλύφοι.
Θάνος-Κώστας Καλοσκοπίτης                                                                                 ΠΗΓΗ:elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: