ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Κερκόπορτα μέσω FRONTEX στο Αιγαίο

Δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος αποκαλύπτει κείμενο συμφωνίας για τη συνεργασία FRONTEX - Tουρκίας σύμφωνα με το οποίο ο Eυρωπαϊκός Oργανισμός για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης υιοθέτησε όλες τις τουρκικές αξιώσεις για...
τη διχοτόμηση του Αιγαίου, η σύνταξη του οποίου φέρεται να έγινε εν αγνοία της τότε ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα "το αρμόδιο υπουργείο Eξωτερικών επί ηγεσίας Nτόρας Mπακογιάννη, αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση της NΔ δεν έκαναν τις απαραίτητες προληπτικές πολιτικές κινήσεις στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε η χώρα μας να ενημερώνεται για το περιεχόμενο των συνομιλιών της Frontex με την Tουρκία, αφού είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα. Tόσο το Λιμενικό όσο και το ελληνικό ΓEEΘA είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το τι αναμένεται να επιχειρήσει η Aγκυρα".
Σε ανακοίνωσή της η πρώην υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι "επί της θητείας της, και με επιμονή της Ελλάδος, η FRONTEX επιμήκυνε από δίμηνη σε ετήσια την επιχειρησιακή κάλυψη όλης της συνοριακής γραμμής της Ελλάδας, ενώ επιτεύχθηκε και η ουσιαστική αύξηση των συμμετεχόντων κρατών στην άσκηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Η Τουρκία υφίστατο καθημερινές απορρίψεις των διαβημάτων της -από ευρωπαϊκές πλέον Αρχές- κάθε φορά που επιχειρούσε να παρενοχλήσει τα επιχειρησιακά μέσα της FRONTEX σε περιοχές που η ίδια, αυθαίρετα, έμμεσα ή άμεσα, επεδίωκε να αμφισβητήσει. Για πρώτη επίσης φορά η Ελλάδα έθεσε το θέμα της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που πηγάζουν γι’ αυτήν από τη Συμφωνία Επανεισδοχής που είχε υπογράψει με τη χώρα μας και το συνδέσαμε μάλιστα και με την ενταξιακή της πορεία. Για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος η κυβέρνηση της Ν.Δ. ζήτησε και πέτυχε να ασκηθεί πίεση από ολόκληρη πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σύναψη αντίστοιχης Συμφωνίας Επανεισδοχής με το σύνολο της ΕΕ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: