ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Κάτι ..ψήνεται στην Κύπρο


Τον τελευταίο καιρό κάτι σοβαρό συμβαίνει . ξεκινήσαμε με την κλοπή της σορού του τέως προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου από το νεκροταφείο της Δευτεράς. Ακολούθησαν η αφαίρεση της ελληνικής σημαίας από τον τάφο του τέως προέδρου και μπαράζ κλοπών καντηλιών, κυπριακών και ελληνικών σημαιών από δεκάδες τάφους σε διάφορα νεκροταφεία, ανάμεσα στους οποίους και αυτός τού πρώην προέδρου Σπύρου Κυπριανού. Την περασμένη Δευτέρα, στις 20.45, τη στιγμή που τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων άρχισαν να μεταδίδουν τα αθλητικά γεγονότα, ένα συμβάν συγκλόνιζε τη Μεγαλόνησο. Ενας από τους ισχυρότερους εκδότες και καναλάρχες της Κύπρου, ο 43χρονος Αντης (Αντρέας) Χατζηκωστής, γιος του κ. Κωστή Χατζηκωστή, δικηγόρου και ιδιοκτήτη του πανίσχυρου εκδοτικού συγκροτήματος «Δίας», που ελέγχει την κεντροδεξιά εφημερίδα «Σημερινή», τον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα», τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Πρώτο» και εκδίδει πολλά περιοδικά, έπεφτε νεκρός έξω από το σπίτι του, στην οδό Αγίας Ελένης στην Εγκωμη της περιοχής Λευκωσίας. Δύο άγνωστοι κρανοφόροι με κοντόκαννη καραμπίνα τον πυροβόλησαν δις, εξ επαφής, στο στήθος. Ο θάνατός του υπήρξε ακαριαίος.

Οπως λέγεται από το 1974 είχε να διαπραχθεί στο νησί πολιτική δολοφονία, αφού πριν από την τουρκική εισβολή είχαν προηγηθεί πλήθος πολιτικές δολοφονίες- αρχής γενομένης από αυτήν του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, το 1970, και την απόπειρα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αλλά και τις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από την ΕΟΚΑ Β Δ και την τουρκοκυπριακή «ΤΝΤ», αντίστοιχα. Στο μετέπειτα διάστημα όμως πολιτικές δολοφονίες μπορεί να μην επιχειρήθηκαν, διαπράχθηκαν όμως δολοφονίες για λόγους οικονομικούς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υπέστησαν δολοφονικές επιθέσεις επειδή χρωστούσαν. Και δεν είναι τυχαίο ότι και στην προκειμένη περίπτωση ένα από τα σενάρια που εξετάζει η Αστυνομία είναι αυτό των οικονομικών διαφορών. Η δολοφονία, όμως, σημαντικού εκδότη, σχετικά νέου στην ............ηλικία και παράγοντα της κυπριακής κεντρικής πολιτικής σκηνής, την ημέρα που άρχιζαν οι εντατικές συνομιλίες ανάμεσα στους κκ. Δ. Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ , σε περιοχή η οποία γειτνιάζει με τις καλά φρουρούμενες πρεσβείες των ΗΠΑ και τη Ρωσίας, ήταν φυσικό να θυμίζει στους Κυπρίους και στην πολιτική ηγεσία τους ημέρες αποσταθεροποίησης.

Το ερωτήματα που ανακύπτουν είναι σοβαρά, με πρώτο και κύριο αν τα γεγονότα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα συνδέονται μεταξύ τους.

Τ ο δεύτερο στη σειρά ερώτημα είναι αν η ρήξη που σημειώθηκε στο εσωτερικό μέτωπο της Κύπρου, παραμονές των εντατικών συνομιλιών των κκ. Χριστόφια και Ταλάτ, με τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους και, κυρίως, τους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό, έχει στόχο να καθυστερήσει την όποια λύση. Το τρίτο που γεννάται είναι αν σε όλα αυτά τα γεγονότα έχουν ανάμειξη ξένοι παράγοντες. Τέλος, εγείρεται και ένα ακόμη ερώτημα, αν τα επιχειρηματικά, εκδοτικά ή άλλα συμφέροντα αποπειρώνται να λύσουν με ακραίο τρόπο τις διαφορές τους. Τι συμβαίνει τελικά στην Κύπρο; Υπάρχει όντως εν εξελίξει σχέδιο αποσταθεροποίησης στο νησί;

Οι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβανομένης και της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΕΛ, δεν το αποκλείουν, παρά το γεγονός ότι η κυπριακή αστυνομία αναφέρει ότι τα προαναφερθέντα γεγονότα δεν συνδέονται μεταξύ τους. Το βέβαιο όμως είναι ότι ο Αντης Χατζηκωστής είχε προειδοποιηθεί από τις αρχές να λάβει μέτρα προστασίας από ενδεχόμενη επίθεση του υποκόσμου. Ο ίδιος φαίνεται πως αγνόησε τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας. Οδηγούσε ένα κόκκινο Smart, χωρίς συνοδεία. Πάντως, τόσο ο πρόεδρος του (κεντροδεξιού) Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ν. Αναστασιάδης όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μάριος Καρογιάν ήταν σαφείς όταν έλεγαν ότι «ζούμε σε ζούγκλα» και ότι «κάποιοι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τον τόπο, αλλά δεν θα τα καταφέρουν». Ποιοι όμως είναι αυτοί, δεν κατονομάζονται από κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: