ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Μαύρη εργασία για 2.500 μετανάστες στην Άρτα!


Πρόσφυγες που ζουν και κοιμούνται στο ύπαιθρο, σε αυτοσχέδιες σκηνές, εγκαταλελειμμένα σπίτια και αποθήκες, χωρίς νερό και ρεύμα, για τα οποία αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο, είναι η ζοφερή εικόνα που επαναλαμβάνεται στην Άρτα σε μικρές παραλλαγές. Ο δήμαρχος της Άρτας, Πάνος Οικονομίδης, καταγγέλλει στην εφημερίδα “Αυγή” υπάρχουν δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης των μεταναστών, ενώ η μαύρη εργασία αποτελεί κανόνα.Την εποχή της συγκομιδής του πορτοκαλιού, στην Άρτα συρρέουν περίπου 2.500-3.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, τη Βουλγαρία και το Πακιστάν, ενώ μόνιμα διαμένουν στην περιοχή περί τους 300 Αλβανούς μετανάστες. Πρωτοφανή ευαισθησία επέδειξαν οι τοπικοί φορείς, συστήνοντας τριμελή επιτροπή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους νομάδες-εργάτες, με τη συμμετοχή της νομαρχίας, του δήμου και επικεφαλής τον Ερυθρό Σταυρό.Το όργανο αυτό θα αναλαμβάνει την οργάνωση συσσιτίων, προσφορών ρούχων και τροφίμων και θα επιδιώκει την εξασφάλιση των προϋποθέσεων υγιεινής και ασφάλειας, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ει δυνατόν, την εξεύρεση ενός χώρου όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται προσωρινά κάποιες έκτακτες περιπτώσεις, όπως έγκυες γυναίκες, λεχώνες και μικρά παιδιά. Επιπλέον, για την επιτέλεση των προαναφερθέντων, ο δήμος παραχωρεί το πρώην σχολικό κτίριο της Ελεούσας, για να λειτουργήσει ως βάση των ανθρωπιστικών παρεμβάσεων.Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε σύσκεψη, έπειτα από πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της νομαρχιακής και της δημοτικής αρχής Άρτας, της Εκκλησίας, της ΤΕΔΚ, της αστυνομίας, του στρατού, καθώς και εκπρόσωποι συναρμόδιων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.

Για μεροκάματα ακόμη και 5 ευρώ μιλάει ο δήμαρχος Άρτας

“Στα χωράφια της Άρτας δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά μετανάστες. Έχουμε ήδη από πέρυσι καταγγείλει το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας εδώ”, δήλωσε ο δήμαρχος της Άρτας, Πάνος Οικονομίδης και συνέχισε: “Έχουμε παρατηρήσει ότι τους ιδιοκτήτες χωραφιών πλησιάζει ένας επικεφαλής, συνήθως Έλληνας, ο οποίος έχει μια λίστα εργατών που ελέγχει. Σε κάθε λίστα αναγράφονται από 80 μέχρι 150 μετανάστες εργάτες. Ο επικεφαλής αυτός τους νοικιάζει στους γαιοκτήμονες, εισπράττει το αντίτιμο της εργασίας τους από αυτούς και στους ίδιους τους εργαζομένους δίνει περίπου 5-10 ευρώ”.Όμως το δίκτυο εκμετάλλευσης των νομάδων εργατών δεν σταματάει εκεί. Υπάρχει και το ζήτημα της ενοικίασης στέγης στους μετανάστες-εποχιακούς εργάτες. “Ιδιοκτήτες παλαιών, εγκαταλελειμμένων σπιτιών και αποθηκών, νοικιάζουν αυτά τα κτίρια, που δεν έχουν καν νερό, ρεύμα και θέρμανση στους μετανάστες, ακόμη και για 10 ευρώ την ημέρα. Όλοι βολεύονται από αυτήν την κατάσταση εδώ, γιατί πρόκειται για φθηνή και μαύρη εργασία”, κατέληξε ο κ. Οικονομίδης.

Νομάρχης: “Γκέτο προστατευόμενο με μπράβους”
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι που νοικιάζουν κτίρια και αποθήκες σ' αυτούς τους ανθρώπους και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πλησιάσει. Γκέτο και προστατευόμενο από μπράβους. Υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα. Αυτά είναι γνωστά”, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα “ΗΧΩ”, ο νομάρχης Άρτας, Γιώργος Παπαβασιλείου.

Αστυνομία: “Προτιμούν να πεινάσουν παρά να κλέψουν”

“Προτιμούν να πεινάσουν παρά να κλέψουν”, υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, για τους μετανάστες που διαβιούν στην περιοχή αυτήν την εποχή, τονίζοντας ότι η εγκληματικότητα είναι από ελάχιστη μέχρι μηδενική.

Πού ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Άρτα


Χαράματα στο γεφύρι της Άρτας και ήδη βλέπεις ουρές εκατοντάδων ρακένδυτων προσφύγων από το Αφγανιστάν συρρέει από τις γύρω περιοχές. Είναι όλοι νεαροί, 16-27 χρόνων, ενώ ανάμεσά τους βλέπεις και μερικά μικρά παιδιά. Κάποια στιγμή φτάνουν αγροτικά φορτηγά και διαλέγουν μερικούς για να τους μεταφέρουν σε χωράφια, για τη συγκομιδή πορτοκαλιών. Όσοι δεν επιλέχθηκαν για μεροκάματο, συνεχίζουν να περιφέρονται άσκοπα στους δρόμους μέχρι το βράδυ. “Περπατάω συνέχεια για να ζεσταθώ, μέχρι να νυστάξω. Είναι πολύ το κρύο τέτοιες μέρες εδώ πάνω”, μας είπε ο 19χρονος Αλί.Από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες βλέπεις κορίτσια 18-20 χρόνων να έχουν σκύψει μέχρι τη μέση σε κάδους σκουπιδιών για να διαλέξουν 2-3 σακούλες με λίγο φαγητό που περίσσεψε. Σφηνωμένες κουβέρτες ανάμεσα στους βράχους κατά μήκος του γεφυριού και άλλες σε αυλές σπιτιών προδίδουν ότι κάποιοι κοιμούνται στο ύπαιθρο.Πίσω από την ξακουστή γέφυρα της πόλης, συναντήσαμε 25 Τσιγγάνους από τη Βουλγαρία. Έστηναν σκηνές, φτιάχνοντας έναν μικρό καταυλισμό, για τους λιγοστούς μήνες που θα έμεναν στην Άρτα. Απαραίτητα εφόδια αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί και τσάντες με πορτοκάλια που μοιράστηκαν μαζί μας όταν τους αποχαιρετούσαμε.Προχωρώντας προς τη Φιλοθέη, παρατηρείς μικρές αυτοσχέδιες σκηνές από νάιλον. Ξηλωμένα στρώματα, κουβαριασμένα ρούχα αλλά και παιδικά παιχνίδια αποτελούσαν το ντεκόρ των μικροσκοπικών αυτών καταλυμάτων.Λίγο έξω από την Άρτα, στα χωριά του κάμπου, εγκαταλελειμμένα κτίρια ξεπροβάλλουν μέσα από τα χωράφια. Παλιές αποθήκες, μονώροφα και διώροφα κτίσματα, είναι οι στέγες εκατοντάδων προσφύγων από το Αφγανιστάν και ελαχίστων από το Πακιστάν. Στο σπίτι της φωτογραφίας, που συναντήσαμε στους Κωστακιούς, ζουν 12 άτομα, σε ένα δωμάτιο. Το “σπίτι” δεν έχει ρεύμα, νερό ή θέρμανση.

Κίνηση για τους Πρόσφυγες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
“Συστήσαμε την Κίνηση το 2009, εκτιμώντας ότι ήταν ανάγκη να δοθεί μια χείρα βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους ζουν σε άθλιες συνθήκες και να υπάρξει παρέμβαση για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και την εκμετάλλευση από διάφορα κυκλώματα. Εκπρόσωπος της Κίνησης συμμετείχε στη συνάντηση στο κτήριο της Νομαρχίας και δηλώσαμε την ενεργό συμμετοχή μας στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η επιτροπή που συγκροτήθηκε. Επιμένουμε στα βασικά αιτήματά μας, τη δημιουργία χώρου ανοιχτού χώρου φιλοξενίας, Στεκιού Μεταναστών στην Άρτα και τη διαμόρφωση σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης των πολιτών της Άρτας με τους μετανάστες ώστε να ενταχθούν, εφόσον το επιθυμούν, στον κοινωνικό ιστό της περιοχής. Εκτιμούμε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος και όλοι έχουν ίσα δικαιώματα”, δήλωσε η Λίτσα Κιτσαντά, μέλος της Κίνησης.

Κινητοποιήσεων συνέχεια για τους συμβασιούχους ΑμεΑ

Για «εμπαιγμό» κατηγορεί τη δημοτική αρχή ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ

Για τρίτη ημέρα συνεδρίασαν στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των 76 ΑμεΑ, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν στις 13 Ιανουαρίου.Η βούληση της δημοτικής αρχής είναι να απασχοληθούν τα άτομα με αναπηρίες στο δήμο, όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, ωστόσο η δημοτική αρχή ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί αυτό δυνατό.Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ κατηγορεί τη δημοτική αρχή για εμπαιγμό και ζητά από σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να μετατρέψει τις συμβάσεις των ΑμεΑ σε αορίστου χρόνου και να μεταφέρει τους εργαζόμενους σε προσωποπαγείς θέσεις στο δήμο.Μετά την δεύτερη κινητοποίηση, χωρίς μεγάλη συμμετοχή όμως, που πραγματοποιήθηκε χθες οι εργαζόμενοι δεν αποκλείεται να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στο σημερινό συνέδριο της ΤΕΔΚ, ενώ ήδη βρίσκονται σε επαφή με δικηγόρο προκειμένου να προσφύγουν νομικά, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Σούλα Ράπτη.Τόσο η κα Ράπτη, όσο και το μέλος του ΔΣ Χρήστος Μεντής, έκαναν λόγο για προσπάθειες «τρομοκράτησης και εξαγοράς» εργαζομένων, με στόχο να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι, ενώ το θέμα απασχολεί τα συνδικαλιστικά όργανα στην Αθήνα.Το Συντονιστικό Όργανο Εργαζομένων ΑμεΑ του πανεργατικού Μετώπου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ανακοίνωση έχει εκδώσει και το ΚΚΕ.«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων με Ειδικές Ανάγκες που χρειάζεται μπροστά στην θύελλα των νέων αντεργατικών μέτρων να αποτελέσει υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης του νομού», αναφέρεται μεταξύ άλλων.Την δημοτική αρχή κάλεσαν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η γραμματέας του Συλλόγου Λαμπρινή Παπαγιάννη, σημειώνοντας πως ήδη η αντιπολίτευση έχει καταθέσει σχετική πρόταση για τη μεταφορά των εργαζομένων στο δήμο.Μάλιστα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου εξέδωσαν χθες νέα ανακοίνωση, επιρρίπτοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή.«Η λύση που επιχείρησε να δώσει ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας αποτελεί μια κίνηση που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων χωρίς να αγγίζει την ουσία του προβλήματος και χωρίς κυρίως να δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα των συμπολιτών μας που με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής βρέθηκαν στη σημερινή κατάσταση. Η μεταφορά ευθυνών αλλά και οι αόριστες υποσχέσεις για την τακτοποίηση των 67 υπαλλήλων αντανακλούν την πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής που επιχειρεί να συντηρήσει το καθεστώς ομηρίας, την ίδια στιγμή που κλείνει τα μάτια στην πρόταση της αντιπολίτευσης για την μετά από τις απαραίτητες ενέργειες ένταξη αυτών των εργαζομένων στο δήμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.Τέλος, το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ζώης Γαλατάς άφησε αιχμές για συνδικαλιστές που λειτουργούν προς όφελος της εργοδοσίας και όχι των εργαζομένων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: