ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Πρώην πρόεδρος Βουλγαρίας: Η Ελλάδα φοβόταν τον Τίτο…


Την συμπαράστασή του προς τους Σλαβομακεδόνες και τη διατήρηση του ονόματος της πΓΔΜ ως ‘Μακεδονία΄ εξέφρασε σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων «БГНЕС» ο Ζέλιου Ζέλεφ.
Την συνέντευξη του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Βουλγαρίας παρουσιάζει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Κιρίλικα’ που έχει τον τίτλο: «Ζέλιου Ζέλεφ: Η Ελλάδα ακολουθεί επαίσχυντη πολιτική έναντι της Μακεδονίας».

Θα παρουσιάσουμε ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξής του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας, ο οποίος υπεραμύνεται της θέσης πως η πΓΔΜ δεν πρέπει να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα.
( Τα όποια σχόλια τα αφήνουμε στον αναγνώστη)

Είπε χαρακτηριστικά:
«Ο δυτικός γείτονας θα πρέπει να παραμείνει με το όνομα Μακεδονία, όπως ονομαζόταν, εδώ και μισό αιώνα, στην Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία»

Δημοσιόγραφος: Γιατί στα χρόνια του Τίτο η Ελλάδα δεν έθεσε το ζήτημα του ονόματος;

Ζ.Ζ. «Επειδή φοβόταν, και είναι τώρα άδικο να δείχνει μια τέτοια συμπεριφορά».

Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’ και σε αυτό αναφέρεται η συμβολή του Βούλγαρου προέδρου.

«Ήταν οι συνθήκες της εποχής τότε τέτοιες, που υπαγόρευαν να παρθούν αποφάσεις αργά ή γρήγορα. Ήταν η εποχή του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.
Είμαστε οι πρώτοι που αποφάσισαν να στραφούν σε όλες τις βαλκανικές χώρες, τις γειτονικές με την Γιουγκοσλαβία, για να αποφύγει, κυρίως, η πΓΔΜ να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο.
Το δεύτερο πράγμα που ζήτησα από όλες τις γειτονικές χώρες, ήταν να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως ανεξάρτητο κράτος, δηλαδή να εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Κατ’ αρχήν συμφώνησαν. Αλλά τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι»…

Η επιτροπή Robert Badanter

Την ίδια περίοδο το θέμα αυτό έπρεπε να συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ευρωπαϊκή επιτροπή», θα πεί ο Ζέλεφ, «ανέθεσε στο μεγάλο Γάλλο νομικό και συνταγματολόγο Robert Badanter να συστήσει μια επιτροπή η οποία θα ανέπτυσσε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να αναγνωριστούν οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες ως ανεξάρτητα κράτη»

Και ο Ζέλεφ θα συνεχίσει:

«Η επιτροπή αυτή παρουσίασε μια έκθεση στην οποία αναφέρονταν μόνον δύο κράτη, τα οποία είχαν επιλεχθεί να αναγνωριστούν ως αυτόνομα και ανεξάρτητα, με το κριτήριο πως στο έδαφός τους δεν σημειώθηκαν πολιτικές αναταραχές ή πολεμικές συγκρούσεις. Και αυτά τα κράτη ήταν η Σλοβενία και η πΓΔΜ»

«Παρά τη σύσταση της επιτροπής Badanter για την αναγνώριση των Σκοπίων ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα ‘Μακεδονία’, οι Έλληνες διαφώνησαν στην αναγνώριση αυτή».

«Τότε αποφασίσαμε, η Βουλγαρία να είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα ‘Μακεδονία’, μαζί με τις άλλες τρεις δημοκρατίες, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σλοβενίας και της Κροατίας»

Ο Ζέλεφ έπεισε την Τουρκία

Στη συνέχεια θα μας πει πως έπεισε την Τουρκία ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας:

«Δεκαπέντε μέρες αργότερα, έγινε ένα οικονομικό φόρουμ στο Νταβός όπου προσέγγισα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
Ο Ντεμιρέλ άκουσε προσεκτικά τα επιχειρήματά μου και μου απάντησε πως σε μια εβδομάδα η Τουρκία θα αναγνωρίσει τα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’. Και πραγματικά μετά από οκτώ ή δέκα ημέρες, δεν θυμάμαι την ακριβή ημερομηνία, ακούστηκε στα μέσα ενημέρωσης: «Σήμερα η κυβέρνηση της Τουρκίας αναγνωρίζει επίσημα τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Πως έπεισε και τη Μόσχα

Παρόμοιες συζητήσεις ο Ζέλιου Ζέλεφ είχε και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν το 1992, τον προέτρεψε μάλιστα να εκδώσει και την σχετική απόφαση από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται πως υπήρξαν αντιδράσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών Αντρέϊ Κοζίρεφ «οι Έλληνες θα θυμώσουν με την απόφαση αυτή».
Τότε, λέει, τον διέκοψε ο Γιέλτσιν « Δεν με ενδιαφέρουν οι Έλληνες, η βουλγαρική θέση είναι σωστή, να υπογραφεί το σχετικό διάταγμα!»
Έτσι έγινε και η αναγνώριση από τη Μόσχα

Ο Σκοπιανοί τον τιμούν...

Σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2010 ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόρκε Ιβάνοφ θα ανταμείψει τον Ζέλιου Ζέλεφ που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλγαρίας από το 1990 έως το 1997 με το υψηλότερο βραβείο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για τις υψηλές υπηρεσίες που προσέφερε στο σκοπιανό κράτος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: