ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

"Έτσι παραποιούσαν οι Έλληνες τους ισολογισμούς τους"

 

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της σειράς άρθρων της λαικής εφημερίδας Bild για την Ελλάδα για τον τρόπο που έγινε δεκτή στην ΟΝΕ. Την επόμενη Δευτέρα ακολουθεί το τρίτο μέρος

 
Το δεύτερο μέρος του «αποκαλυπτικού» ρεπορτάζ της για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ δημοσιεύει η σημερινή BILD, με τίτλο «Έτσι παραποιούσαν οι Έλληνες τους ισολογισμούς τους», στο οποίο αναφέρονται τα εξής :

 Γιάννος Παπαντωνίου και Γιάννης Στουρνάρας

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  To καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1998 ο Γιάννης Στουρνάρας έχει πολύ δουλειά. Ο ’νευρώδης’ αξιωματούχος είναι ο επικεφαλής σύμβουλος του έλληνα Υπ. Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου.
Ο Στουρνάρας είναι ο άνθρωπος της Αθήνας για τα στοιχεία. Απ’ αυτόν εξαρτάται αν θα πετύχει το σχέδιο Β της Ελλάδας για το ευρώ, αν η χώρα θα κριθεί κατάλληλη για το κοινό νόμισμα πριν από την έκδοση των νομισμάτων του ευρώ το 2002.
Σε συνομιλία που είχε με την BILD, θυμάται: «Έπαιρνα τα στοιχεία από τρεις διαφορετικές ελληνικές στατιστικές υπηρεσίες και τα παρέδιδα σωστά. Δεν μπορώ να πω αν τα στοιχεία των υπηρεσιών ήταν πάντοτε σωστά».
Σήμερα ο Στουρνάρας μένει σε μια αριστοκρατική συνοικία της Αθήνας και έχει ιδρύσει ένα οικονομικό ινστιτούτο.
Στουρνάρας: «Δεν κάναμε τίποτε άλλο απ’ αυτό που έκαναν και άλλα κράτη της ΕΕ».
 Ο πρώην Υπουργός του Γιάννος Παπαντωνίου δηλώνει στην BILD: «Η εφαρμογή των λογιστικών κανόνων πραγματοποιείται με βάση εγχειρίδια των 1000 σελίδων και οι οικονομικές Αρχές κάθε χώρας κοπιάζουν πολύ, για να ερμηνεύσουν αυτούς τους κανόνες με τον δικό τους τρόπο».
Εκείνη την εποχή υπήρχαν στην Ελλάδα χιλιάδες δημόσιοι φορείς, νοσοκομεία, επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, που το χρέος τους συνυπολογίζεται στο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο ενδιαφέρει τις Βρυξέλλες.
Όμως: Δεν τηρούν ισολογισμούς. Και όπου δεν υπάρχει ισολογισμός, εκεί δεν υπάρχει και έλλειμμα.
Παπαντωνίου: «Πράγματι, η ποιότητα των στατιστικών μας δεν ήταν καλή. Αλλά θα πρέπει να καταλάβει κανείς και τη νοοτροπία στην Ελλάδα. Απλούστατα, εδώ υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα με τη ‘μαύρη’ εργασία και τη συνδεόμενη με αυτήν τιμιότητα».

«45 αντί για 495 εκατομμύρια»

Ο Γιάννος Παπαντωνίου σε προηγούμενη φωτόBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ο Γιάννος Παπαντωνίου σε προηγούμενη φωτόΗ καθηγήτρια στατιστικής Ζωή Γεωργαντά είναι πιο σαφής. Δηλώνει στην BILD: «Απλώς παραδίδονταν στη Στατιστική Υπηρεσία ‘βουνά’ εγγράφων, που περιείχαν χειρόγραφα κάποια ποσά. Έτσι, προέκυπταν εντελώς πλασματικά στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων».
Ο σημαντικότερος συνομιλητής του Στουρνάρα στις Βρυξέλλες είναι ο Yves Franchet, ο γάλλος διευθυντής της Eurostat. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία φτιάχνει από τα στοιχεία που της παραδίδει ο Στουρνάρας επίσημα στοιχεία της Eurostat, χωρίς να προβεί σε ιδιαίτερο έλεγχο. Αυτά περιέρχονται στη συνέχεια στην Κομισιόν και στα κράτη-μέλη. Οι υπάλληλοι με τη σειρά τους δίνουν τα στοιχεία στους Επιτρόπους και στους Υπουργούς, που λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Αυτή είναι η υπηρεσιακή οδός.
O Franchet παραιτήθηκε το 2003 λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς και σήμερα ζει στη Γαλλία. Δεν θέλει να μιλήσει με την BILD.
Αντίθετα, ο νυν διευθυντής της Eurostat Walter Radermacher διηγείται απίστευτα, αλλά όχι ασυνήθιστα πράγματα για την αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου μερικού ελλείμματος: «Ο αριθμός που μας δόθηκε ήταν 45 εκατομ. ενώ το σωστό ποσό ήταν 495 εκατομ. Κάποια στιγμή ο ενδιάμεσος αριθμός 9 εξαφανίζεται, στη διαδρομή μεταξύ δύο υπηρεσιών. Φυσικά, τώρα είναι αδύνατον να βρεθεί αν πράγματι αυτό το 9 διαγράφηκε ή χάθηκε λόγω αδυναμιών του συστήματος. Η τηλεφωνική ανταλλαγή στοιχείων δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος».
Κατά την καθηγήτρια Γεωργαντά: «Δεν αποτελούσε εξαίρεση η αποστολή στοιχείων από τηλεφώνου. Όποιος ρωτούσε περισσότερες λεπτομέρειες, έπαιρνε την απάντηση: ‘Είναι μυστικό!’ Στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ γνήσιες στατιστικές για την κατάσταση της Ελλάδας».

«Κόλπα και από το 1980»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Στις Βρυξέλλες είναι γνωστό ότι από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ οι Έλληνες κάνουν κόλπα και έχουν αποκτήσει κακή φήμη.
Το 1980, για παράδειγμα, ο έλληνας διαπραγματευτής στο Συμβούλιο των Υπ. Γεωργίας έδωσε στοιχεία για επιδότηση αγροτικών εκτάσεων τρεις φορές μεγαλύτερων από τη συνολική έκταση της Ελλάδας. Για τον υπολογισμό των επιδοτήσεων των βαμβακοπαραγωγών κατατέθηκαν χάρτες του 1938.
Ο τότε Επίτροπος Αγροτικών Υποθέσεων Olav Gundelach αντέδρασε εκνευρισμένος.
«Έχουμε δεχτεί την ελληνική μυθολογία και την ελληνική αλφάβητο. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε και το σύστημα, με το οποίο οι Έλληνες κατασκευάζουν τις στατιστικές τους».
Ωστόσο, οι αρμόδιοι στην Αθήνα προσαρμόζονται στην εποχή τους. Το 1998 δεν είναι 1980. Τα κόλπα απαιτούν τώρα μεγαλύτερη τέχνη.
Σημαντικοί εδώ είναι οι παραδοσιακά μεγάλοι ελληνικοί εξοπλισμοί, από τους οποίους επωφελείται και η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία. Εκείνο που δεν υποπτεύονται οι Γερμανοί, είναι ότι οι έλληνες παραλήπτες συνδέουν τα όποια παράπονά τους με το κυνήγι να προλάβουν την ένταξη στο ευρώ.

Ο Υπ. Οικονομικών Παπαντωνίου περιγράφει το δημοσιονομικό κόλπο: Στην Ελλάδα παραλαμβάνουν τις εξοπλιστικές παραγγελίες, π.χ. υποβρύχια ή μαχητικά αεροπλάνα, επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Όταν διαπιστώνουν ότι δεν ικανοποιείται ένα από τα απαιτούμενα ‘πρότυπα’, το εμπόρευμα είναι μεν στην Ελλάδα, «αλλά σύμφωνα με τη δημοσιονομική νομοθεσία δεν βρίσκεται ακόμη εκεί». Γι’ αυτό οι σχετικές δαπάνες επιβαρύνουν αργότερα τον προϋπολογισμό και κατά συνέπεια το έλλειμμα εμφανίζεται μικρότερο.

«1998: ο στόχος εκπληρώνεται»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Πράγματι: Τα ελληνικά στοιχεία – που στο μεταξύ έλαβαν και τις ‘ευλογίες’ του διευθυντή της Eurostat Franchet – βελτιώνονται. Το ελληνικό έλλειμμα μειώνεται επισήμως, όπως και ο πληθωρισμός, το συνολικό ύψος του χρέους και το ύψος των επιτοκίων. Στους ‘πίνακες σύγκλισης’ της Ευρωπ. Επιτροπής τα πρώτα πεδία από ‘κόκκινα’ μεταβάλλονται σε ‘πράσινα’. Στις 12 Οκτωβρίου 1998 οι Υπ. Οικονομικών δηλώνουν: «Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι ο στόχος-προτεραιότητα του ελληνικού προγράμματος σύγκλισης έγκειται στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων της πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Το γερμανικό Υπ. Οικονομικών ωστόσο δεν εμπιστεύεται όλα τα στοιχεία. Αργότερα, σε εμπιστευτικό έγγραφο, που έχει στη διάθεσή της η BILD, αναφέρεται: «Παρά τη σύγκλιση των δημοσίων οικονομικών, το ποσοστό του ελληνικού χρέους υποχώρησε με αργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια…Αυτή η μη ικανοποιητική εξέλιξη οφείλεται σε διάφορους παράγοντες».
Δεν υπήρχαν επίσημες επερωτήσεις; Ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης της Ελλάδας στην ΕΕ κατά την κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, δηλώνει στην BILD: «Δεν μπορώ να θυμηθώ καμιά επίσημη συζήτηση για στατιστικές». Και η κατοπινή Υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επιβεβαιώνει ότι: «Στις Βρυξέλλες δεν ρωτήθηκα ποτέ ούτε εκ των υστέρων μήπως δεν πηγαίνει κάτι καλά με τις στατιστικές μας».
Ο τότε ιταλός Π/Θ (και αργότερα πρόεδρος της Κομισιόν) Romano Prodi δηλώνει σήμερα: «Ναι, οι Έλληνες εξαπάτησαν την υπόλοιπη Ευρώπη. Μπορεί να εξαπατήσει όμως μόνον εκείνος, στον οποίο επιτρέπεται να το κάνει».
Εν τω μεταξύ έχει φτάσει το φθινόπωρο, το 1998 τελειώνει. Η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς προς το ευρώ. Σε λιγότερους από 12 μήνες θα ληφθεί η απόφαση.
Και οι Έλληνες έχουν ισχυρούς βοηθούς.

Η ε/φ προαναγγέλλει για τη Δευτέρα το γ΄ μέρος του ρεπορτάζ: «Πώς η (γερμανική) κυβέρνηση του ερυθρο-πράσινου συνασπισμού παρέχει βοήθεια προστασίας – και οι ευρωπαίοι Υπ. Οικονομικών κάνουν τα στραβά μάτια»

«Φως στις μηχανορραφίες»

Money heart isolated on white background. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Money heart isolated on white background. Σχετικό με τη σειρά των ρεπορτάζ της ε/φ είναι και το σχόλιο του Nikolaus Blome, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα, με τίτλο «Όχι σε ‘πολιτικό’ νόμισμα».
Το ρεπορτάζ της BILD για την Ελλάδα ρίχνει τώρα φως στις μηχανορραφίες, που το 2000 χάρισαν στους Έλληνες το ευρώ.
Γιατί τώρα; Δέκα χρόνια μετά;
Πρώτον, το θέμα είναι πώς η ελληνική κυβέρνηση προσάρμοζε τα στοιχεία μέχρι να ‘πετύχει’ την έγκριση για το ευρώ.
Και δεύτερον, πώς οι Βρυξέλλες και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ έκαναν τα στραβά μάτια – δεν ήθελαν να ξέρουν όσα εύκολα μπορούσαν να έχουν μάθει.
Αυτή η αναδρομή στο παρελθόν είναι τόσο σημαντική, γιατί παρέχει πολλά διδάγματα για το παρόν και το μέλλον.
Αυτή τη στιγμή οι Βρυξέλλες και η Αθήνα διορθώνουν για τρίτη φορά τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009. Επομένως οι Έλληνες δεν έχουν ακόμη καθαρίσει. Σε πολλά σημεία η κατάσταση είναι εξίσου χαοτική όπως πριν από 10 χρόνια.

Και για το μέλλον ο φάκελος Ελλάδα σημαίνει ότι: Δεν πρέπει ποτέ πια να επαναληφθεί ό,τι έγινε με την ένταξη των Ελλήνων – να επιβληθεί η πολιτική ενάντια σε κάθε οικονομική πραγματικότητα.
Το ευρώ δεν επιτρέπεται να είναι ‘πολιτικό’ νόμισμα".

Bild/Ειρήνη Ανναστασοπούλου                                                                                                                ΠΗΓΗ:www.dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: