ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Σήμερα μιλάει ο λαός...


Του Γιώργου Δελαστίκ
Εκλογές σήμερα. Εκλογές ιδιόμορφες, είναι η αλήθεια. Μόνο κατ’ όνομα αυτοδιοικητικές. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα, ξεκαθάρισαν στον ελληνικό λαό εκ των προτέρων ότι την ψήφο του θα την ερμηνεύσουν ως ψήφο υπέρ ή κατά του Μνημονίου με το ΔΝΤ και της πολιτικής λεηλασίας των εισοδημάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων που απορρέει από αυτό. Σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, σήμερα κανένας πολίτης δεν δικαιούται να ισχυριστεί ότι εξαπατήθηκε από....
κάποιο κόμμα. «Σήμερα ψηφίζετε ναι ή όχι στο Μνημόνιο» διευκρίνισαν οι πάντες.

Ουδέποτε ο λαός υπήρξε πιο ενημερωμένος για το διακύβευμα εκλογών. Επιπροσθέτως, έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να έχει αποκτήσει ιδία πείρα των συνεπειών της πολιτικής του Μνημονίου επί ένα ολόκληρο εξάμηνο. Η ετυμηγορία επομένως των πολιτών απόψε και την άλλη Κυριακή θα είναι τεκμηριωμένη όσο ποτέ. Ουδείς έχει δικαίωμα να την αγνοήσει - είτε συμφωνεί μαζί της είτε διαφωνεί. Τα κόμματα μίλησαν. Οι υποψήφιοι μίλησαν - ασχέτως αν αυτούς δεν τους άκουσε κανείς. Σήμερα μιλάει ο λαός.

Βουλευτικές δεν θα γίνουν. Ακριβέστερα, είναι αδύνατον να προκληθούν από τα όποια αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Για να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα πρέπει ή να το έχει προαποφασίσει και απλώς να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να υλοποιήσει την ήδη ειλημμένη απόφασή του, ή να υποστεί το ΠΑΣΟΚ εκλογική πανωλεθρία τέτοιας έκτασης που να υπερβαίνει ακόμη και τις δυσμενέστερες ρεαλιστικές προβλέψεις για την έκβαση των εκλογών. Αυτό θα το δείξουν μόνο οι κάλπες.

Ακρως αμφιλεγόμενο είναι, εξάλλου, το τι ακριβώς συνιστά ήττα για το κάθε κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν π.χ. το ΠΑΣΟΚ κερδίσει επτά περιφέρειες, αλλά χάσει την Αττική, όπου ψηφίζει η μισή Ελλάδα, έχει κερδίσει; Ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελέστατα να καθορίσει πόσες περιφέρειες θεωρεί ότι πρέπει να έχει κερδίσει το ΠΑΣΟΚ κατ’ ελάχιστον ώστε να μην ηττηθεί. Είναι προφανές ότι δεν θέλει να δεσμευθεί καθόλου και να συνδέσει καθ’ οιονδήποτε συγκεκριμένο τρόπο, αντιληπτό από όλους, τα αποτελέσματα απόψε με την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Απόψε θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός αν το ΠΑΣΟΚ νίκησε ή έχασε, έχει δηλώσει στην τηλεοπτική του συνέντευξη. Μα απόψε θα εκλεγούν ένας - δύο, ίσως και κανένας περιφερειάρχης από τους δεκατρείς! Με τι κριτήριο θα αποφανθεί, με τις ψήφους; Μα το ΠΑΣΟΚ είχε πάνω από 700.000 ψήφους περισσότερες από τη ΝΔ στις περσινές βουλευτικές εκλογές και ακόμη και οι πιο άσπονδοι αντίπαλοί του δεν έχουν τολμήσει να πουν ότι η ΝΔ κάλυψε τη διαφορά στο διάστημα του ενός χρόνου που πέρασε. Φυσικά και το ΠΑΣΟΚ θα είναι συνολικά πρώτο σε ψήφους.

Το διακύβευμα των εκλογών σήμερα δεν είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου. Είναι η έκφραση ή όχι ισχυρής αντίθεσης του ελληνικού λαού στην πολιτική του Μνημονίου και τα δεινά που επιφέρει αυτή στην τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων. Αν όντως εκφραστεί και με την ψήφο αυτή η απόρριψη του Μνημονίου που οι πάντες αναγνωρίζουν ότι διακατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας μας, τότε είναι απόλυτο δικαίωμα του πρωθυπουργού να αποφασίσει τι απάντηση θα δώσει στο μήνυμα απόρριψης της πολιτικής του που θα του στείλει ο λαός.

Η αλλαγή πολιτικής είναι η πρώτη λύση - πόσω μάλλον που όσοι ψήφισαν τον Γ. Παπανδρέου στις βουλευτικές εκλογές για όσα υποσχόταν προεκλογικά θα ήταν ευτυχείς να τον έβλεπαν να υλοποιεί εκείνες τις υποσχέσεις του. Ο κόσμος δεν θέλει να διώξει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Να αλλάξει η κυβέρνηση την πολιτική της, απαιτεί.

Αν όμως το Μνημόνιο είναι η νέα ιδεολογία του Γ. Παπανδρέου και επιμένει ανυποχώρητα στην πολιτική υλοποίησής του, τότε έχει πάλι δύο επιλογές: ή θα συνεχίσει την ίδια πολιτική αδιαφορώντας για το μήνυμα των εκλογών ή θα προκηρύξει βουλευτικές εκλογές για να νομιμοποιήσει αυτή την πολιτική. Αυτός θα αποφασίσει, ο λαός θα του απαντήσει. ΠΗΓΗ:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: