ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Η Ισλανδία δείχνει τον δρόμο



Τελικά οι «ψαράδες» της Ισλανδίας δεν παίζονται. Αφού ανέτρεψαν τη κυβέρνηση που τους οδήγησε στην οικονομική κρίση, αφού αποφάσισαν να δικάσουν τον υπεύθυνο πρώην πρωθυπουργό,  έρχονται σήμερα και ακυρώνουν τη συμφωνία της νέας κυβέρνησης με την ΕΕ, που προέβλεπε να πληρώσει ο λαός τα χρέη των τραπεζών, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να προκηρύξει δημοψήφισμα, όπου το 93% των πολιτών καταψήφισε τη κατάπτυστη συμφωνία.
Σήμερα, οι ισλανδικές τράπεζες πιέζονται να διαγράψουν τα χρέη των πολιτών, συνολικού ύψους $2 δισ. από στεγαστικά δάνεια, καθώς η κυβέρνηση μοιάζει να υποκύπτει εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων. Όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Arni Pall Arnason, «Ας είναι. Οι τράπεζες θα πρέπει σύντομα να αντιληφτούν πως τα χρέη είναι εξωπραγματικά, και χρειάζονται έγκαιρες διαγραφές τους».
Οι τελευταίες  διαδηλώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες και από εκείνες της εποχής που εκδιώχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση του Geir Haarde, τον Ιανουάριο του 2009. Σύμφωνα με τις ενώσεις οφειλετών, οι τράπεζες πρέπει να διαγράψουν χρέη από στεγαστικά δάνεια ύψους $1.8 δισ. τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν οι περισσότεροι δανειολήπτες.
Η κυβέρνηση, για να βοηθήσει τις οικογένειες, παγώνει για πέντε μήνες τις κατασχέσεις που ήταν προγραμματισμένες  για τον Οκτώβριο. Όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας κα Sigurdardott, η χώρα της ενημέρωσε το ΔΝΤ, το οποίο της δάνεισε  $4.6 δισ. πως θα αποσύρει μερικά προσωρινά μέτρα, που αποτελούσαν όρο για το δάνειο, όπως είναι οι κατασχέσεις κατοικιών. «Δεν θα επιτρέψουμε στο  ΔΝΤ να εμποδίσει τη κυβέρνηση στις προσπάθειες που κάνει να μειώσει τα βάρη των οικογενειακών χρεών» είπε.
Οι τράπεζες της Ισλανδίας είναι οι κρατικά ελεγχόμενοι διάδοχοι των τραπεζών που «κατέρρευσαν» την οικονομία της χώρας πριν από 2 χρόνια. Η διαγραφή χρεών αξίας $2 δισ. αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των συνολικών κεφαλαίων των τριών μεγαλύτερων τραπεζών, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς του 2009.
Όπως ανακοίνωσε η Arnason, «Η κύρια προτεραιότητα στην οικονομική μας πολιτική τους επόμενους μήνες θα είναι η πρόοδος στην αναδιάρθρωση των χρεών, και θα συνεργαστούμε με τις τράπεζες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες… αναμένω τη συμφωνία τους το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να δούμε απτά αποτελέσματα σε μερικούς μήνες».
S.A. (Bloomberg)                                                                                                                                        ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: