ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ένας στους 10 Γερμανούς αναζητεί το νέο Χίτλερ

Με καζάνι που βράζει θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα αντιδημοκρατικά φρονήματα και ο ρατσισμός στη Γερμανία, καθώς ένας στους δέκα Γερμανούς επιθυμεί πάλι έναν Φύρερ που θα κυβερνά με πυγμή, σε περίπτωση που η οικονομική κρίση
απειλήσει την κοινωνική σταθερότητα.

Αυτό και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το προφίλ των Γερμανών προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Φρίντριχ Εμπερτ Στίφτουνγκ», που παρουσιάστηκε (13/10) στο Βερολίνο. «Οι ακροδεξιές αντιλήψεις διαδίδονται τελευταία με μεγάλη ταχύτητα», τόνισε κατά την παρουσίαση η ερευνήτρια Νόρα Λαγκενμπάχερ. Στο μεταξύ, το φαινόμενο της ξενοφοβίας, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, εκτιμάται πως τελεί σε συνάρτηση με την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς πριν από αυτή, όπως εμφανίζει ανάλογη έρευνα του 2008, η ξενοφοβία παρουσίαζε ελαφρά υποχώρηση.
«Ξενόφοβος» τότε ήταν ο ένας στους πέντε Γερμανούς, ενώ τώρα είναι ένας στους τέσσερις. «Οι ρατσιστές δεν βρίσκονται πλέον στο περιθώριο της κοινωνίας αλλά στο κέντρο της» πρόσθεσε η Νόρα Λαγκενμπάχερ. Οι αριθμοί βέβαια μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με αυτούς, το 35,6% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» στο ερώτημα «θεωρείτε ότι η Γερμανία έχει σε επικίνδυνο βαθμό πολλούς μετανάστες;».
Μάλιστα, το 30% εκτιμά πως οι ξένοι έρχονται με σκοπό να εκμεταλλευτούν το κοινωνικό κράτος και σε περίπτωση «αυξημένης ανεργίας θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».
Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό του 58,4% που δηλώνει ότι επιθυμεί περιορισμό στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των Μουσουλμάνων, ποσοστό που στην Ανατολική Γερμανία, όπου ζουν ελάχιστοι Μουσουλμάνοι, ανέρχεται σε 75,7%.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τέτοιες ρατσιστικές απόψεις συμμερίζεται και το 55,5% των ατόμων με δημοκρατικές πεποιθήσεις. «Πρόκειται για μοντέρνο ρατσισμό που λαμβάνει υπόψη τις πολιτιστικές, και όχι, όπως ο κλασικός, τις γενετικές διαφορές» τονίζει η ΝόραΛαγκενμπάχερ.
Βάσει της έρευνας, η ξενοφοβία «μολύνει» όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά κυρίως τα ηλικιωμένα και λιγότερο μορφωμένα άτομα. Ταυτόχρονα «χτυπά» και τα κόμματα. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ξενόφοβων (24,2%) βρίσκεται σε ένα παραδοσιακά «διεθνιστικό» κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό, ακολουθούμενο από το Χριστιανοδημοκρατικό (23,5%), την Αριστερά (20%), τους Ελεύθερους Δημοκράτες (16,2%) και τους Πράσινους (12,7%).
Η έρευνα καταδεικνύει επίσης το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού δυσανασχετεί με το σημερινό δημοκρατικό σύστημα, αφού μόνο το 46,1% δηλώνει ευχαριστημένο από τη λειτουργία του.


cosmo.gr                                                                                                                                                 ΠΗΓΗ:katse-kala.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: