ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Παίξαμε το παιχνίδι των Αμερικανών

Προγραμματισμένες ήταν βήμα προς βήμα όλες οι κινήσεις του Γιώργου
Ανατροπές στο ΠΑΣΟΚ φέρνουν οι κοινωνικές αντιδράσεις

Στις πλάτες της Ελλάδας οι Αμερικανοί παίξανε το παιχνίδι τους. Ο στόχος ήταν να στηρίξουν το δολάριό τους, που κινδύνευε να χάσει την παγκόσμια κυριαρχία του ως αποθεματικό νόμισμα από το ευρώ, γνωρίζοντας ότι το αποθεματικό νόμισμα «υφαρπάζει» το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Και σήμερα μπορούμε με... υπερηφάνεια να πούμε ότι η αποστολή που είχε αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου εξετελέσθη με απόλυτη επιτυχία. Με θύμα όμως την ελληνική οικονομία... Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι όλα ήταν προγραμματισμένα. Βήμα βήμα. Όλα όσα αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα το επιβεβαιώνουν.
Αν και είναι...
περιττά, αφού ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου φρόντισε να προσφέρει τις αποδείξεις με την πολιτική που ακολούθησε. Λέγοντας προεκλογικά εκείνο το... ιστορικό «Λεφτά υπάρχουν», τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, ώστε να σιγουρευτεί η νίκη και μετά, ως κυβέρνηση, με τη στρατηγική του φόβου της πτώχευσης ο κόσμος να ανεχθεί τη θηλιά του Μνημονίου και την εισβολή στην τσέπη του.

Οι Αμερικανοί πέτυχαν, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα, μια χώρα της Ευρωζώνης, να στρέψουν την επίθεση που δεχόταν το δολάριο από τα μεγάλα διεθνή οικονομικά συμφέροντα που είχαν ανησυχήσει με την κυκλοφορία πληθωριστικού δολαρίου, που σήμαινε μείωση της αξίας του, σε επίθεση κατά του ευρώ. Αποτρέποντας έτσι την τοποθέτηση κεφαλαίων στο νόμισμα της ΕΕ.

Πλάτη έβαλε και η γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ (ανταποδίδοντας μεταξύ των άλλων και την αμερικανική στήριξη στη συνένωση των δύο Γερμανιών), απαιτώντας να μπει το ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, δηλαδή να είναι μέσα και το αμερικανικό μάτι, κίνηση που ήταν ουσιαστικά κατά του ευρώ, αφού το μήνυμα που έβγαινε ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί μόνη της να στηρίξει μια χώρα μέλος της!

Αποτέλεσμα; Η ισοτιμία ευρώ και δολαρίου, που είχε πάρει την ανηφόρα υπέρ του δολαρίου, όταν επετεύχθη ο στόχος, να μη γίνει δηλαδή αποθεματικό νόμισμα το ευρώ, άρχισε την αντίστροφη πορεία. Και μαζί με αυτήν άρχισε και η αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων.

Η αποστολή, όπως και στην αρχή είπαμε, εξετελέσθη κατά γράμμα.

Αν... σκάλωνε κάπου, είχαν προβλεφθεί τα επόμενα βήματα. Τη σκυτάλη κατά του ευρώ θα έπαιρναν η Πορτογαλία και η Ισπανία...

Σκάλωσε το σχέδιο στο εσωτερικό...

Δεν είχε όμως το σχέδιο την ίδια επιτυχία στο εσωτερικό της Ελλάδας. Σκάλωσε στον κόσμο... Μπορεί η «επιχείρηση φόβος» να έκλεισε τον κόσμο στο σπίτι του, να έκανε υποτυπώδη τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις, λαϊκές κινητοποιήσεις να μην υπήρξαν, κοινωνική έκρηξη μέχρι στιγμής να μην εκδηλώθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει θυμός και οργή. Και κάποια στιγμή θα εκφραστεί, ενδεχομένως στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αλλά και η συνεχής τρομοκρατία που σπέρνει το οικονομικό επιτελείο για αυτόφωρα, φυλακίσεις, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, είχε καταστροφικές συνέπειες. Με κυριότερη συνέπεια τον ψυχολογικό παράγοντα που οδήγησε στο στέγνωμα της ρευστότητας στην αγορά. Όλοι περιόρισαν τις αγορές τους σε τρόφιμα, είδη ρουχισμού, μέχρι εξόδους, ακόμη και στο ταβερνάκι.

Φτιάξαμε τέτοιο κλίμα, που ο κόσμος μετράει πλέον και το ευρώ, δεν ξέρει τι θα ξημερώσει, έχει χαθεί η ελπίδα και όλοι έχουν μαζευτεί, φοβούμενοι για τα χειρότερα.

Κατάφεραν έτσι να κλείσουν μαγαζιά, οι απολύσεις να είναι καθημερινές, στα ύψη η ανεργία, οι τράπεζες να έχουν κόψει τα δάνεια, ενώ θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική η εικόνα της χώρας, αν οι «μαθητευόμενοι μάγοι» δεν είχαν καταφύγει στην τρομοκράτηση του κόσμου. Αν γνώριζαν ότι κατανάλωση, επενδύσεις και ανάπτυξη, σε χώρες σαν την Ελλάδα, στηρίζονται αποκλειστικά στο εσωτερικό μέτωπο.

Όταν μάλιστα όλα δείχνουν ότι οι αγορές, μετά τη βοήθεια που προσφέραμε στο δολάριο, αλλάζουν επί το θετικότερο στάση απέναντι στην Ελλάδα, με το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι, που ελέγχει όλα τα λεφτά, να κλείνει το μάτι προς τη χώρα μας και να αποκτά ξανά προσβάσεις. Η πτώση των spreads από τις 1.000 μονάδες στις 700-800 είναι η ένδειξη, σε συνδυασμό με την εκδήλωση κάποιων προθέσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα και, κυρίως, για τη μελλοντική χρηματοδότησή τους.

Το δημοσιονομικό πρόβλημα σε κάποιο βαθμό φαίνεται να ξεπερνιέται, όπως υποστηρίζουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές και χρηματιστηριακοί κύκλοι. Όμως αυτό που δημιουργείται είναι πλέον πρόβλημα πολιτικό. Οι εκτιμήσεις είναι ότι μετά τον Απρίλιο θα υπάρξουν αναταράξεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος είναι ότι πλέον η ανοχή του κόσμου εξαντλείται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Όλο και περισσότερο διαπιστώνει ότι υπήρχε και υπάρχει άλλη λύση λιγότερο οδυνηρή. Και όχι αυτή που φουντώνει την ύφεση, φέρνει λουκέτα, ακόμη και τραγωδίες. Και το πιο εκρηκτικό για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Παπανδρέου είναι ότι ο κόσμος πιστεύει ότι του είπε ψέματα, ενώ ήξερε τα πάντα, γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Αυτό το κλίμα θα οδηγήσει βουλευτές αλλά και επώνυμα στελέχη σε αναζήτηση διεξόδου, σε νέα σχήματα, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον. Και η συνέχεια από κει και πέρα θα είναι μονόδρομος και για κάποιους σημαντικούς υπουργούς, που έχουν φιλοδοξίες για ψηλά. Θα έχει μπει στις ράγες η αλλαγή πολιτικού σκηνικού...

Μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα

Οι πολιτικές ανακατατάξεις, για τις οποίες ήδη γίνονται συζητήσεις και επαφές, θεωρούνται αναπόφευκτες και νομοτελειακές, με άγνωστο ποια θα είναι η επόμενη μέρα του Γιώργου. Ενδεχομένως ως πρώτη προτεραιότητα να έχει αυτό που γράφαμε την περασμένη Κυριακή, για συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα, που όμως, τουλάχιστον δημόσια, απορρίπτουν τα ονόματα που ακούστηκαν, όπως του Φώτη Κουβέλη.
Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν –και οι οποίοι προέρχονται από την αγορά– ότι το έλλειμμα μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί μέσα στο 2011. Αρκεί να γίνουν εσωτερικά οι κατάλληλες κινήσεις. Όπως αυτό που έχουμε γράψει επανειλημμένα, ότι οι δαπάνες του κάθε νοσοκομείου δεν θα είναι παραπάνω από 20% σε σχέση με τις δαπάνες του 2004. Επίσης, να πειστεί ο κόσμος να ξεπεράσει τον ψυχολογικό παράγοντα και ν’ αρχίσει να καταναλώνει. Να ξαναρχίσει ο Έλληνας να κάνει δουλειές, να επενδύει. Να μη φοβάται ότι κινδυνεύουν οι καταθέσεις του, ότι θα μπουν στο σπίτι του και θα αρχίσουν να ψάχνουν το σεντούκι, ότι μπορεί ο γείτονας να τον καταγγείλει για να πάρει τα... εύρετρα (10% μπόνους για κάθε κατάδοση)...

Στο ερώτημα, καλά, και πού θα βρει λεφτά, από τη στιγμή που περικόπτουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, έχουμε αυξήσεις ΦΠΑ, φόρους, ακριβαίνουν όλα, τώρα ανέβηκε και το ρεύμα, η απάντηση είναι ότι το σύνολο αυτών των περικοπών ανέρχεται σε 13 δισ., δηλαδή ένα 4 με 5% του ΑΕΠ. Σημειώνουν δε ότι οι ιδιωτικές καταθέσεις στις τράπεζες ξεπερνούν τα 280 δισ. ευρώ.

Επανεκκίνηση της αγοράς σημαίνει τζίρος, κατανάλωση, έσοδα για το κράτος. Βέβαια θα πρέπει από δω και πέρα να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων, παντού, σε κάθε κατάστημα, θεσπίζοντας ακόμη και συνευθύνη του πελάτη που δεν παίρνει απόδειξη.

Υπάρχει επομένως άλλη μέρα. Καλύτερη από τη χειρότερη που οδηγούμαστε. Αρκεί να το καταλάβει, να το χωνέψει η κυβέρνηση και να πάψει να λειτουργεί σαν... παιδική χαρά. Και ο πρωθυπουργός να κάτσει και λίγο στην έδρα του... Και να έχει επαφή με τους υπουργούς του.

Παρον                                                                                                                                                     ΠΗΓΗ:citypress-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: