ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας να πάρει η Ελλάδα..για το θέμα της ιθαγένειας

Αναρτήθηκε από http://eglimatikotita.blogspot.com/ στις 11:21 π.μ.


Στην Ιρλανδία έγινε δημοψήφισμα για την αλλαγή του Κώδικος Ιθαγένειας το 2004.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 80% υπέρ της κατάργησης χορήγησης ιθαγένειας αυτομάτως, αφού η αυτόματη χορήγηση οδήγησε στο φαινόμενο του «τουρισμού ιθαγένειας», όπου ζευγάρια μεταναστών έσπευδαν στην Ιρλανδία να γεννήσουν τα παιδιά τους, ώστε να αποκτήσουν ιθαγένεια Ευρωπαικής Ένωσης.
Επομένως, υπάρχει το πολιτικό προηγούμενο δημοψηφίσματος για την αλλαγή του Κώδικος Ιθαγένειας σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://deltio11.blogspot.com



Όλο το άρθρο..
Απόδοση ελληνικής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Μία τέτοια ενέργεια θα ήταν εξαιρετικά άστοχη και θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για το μέλλον καθώς θα εξέθετε την χώρα σε περιπτώσεις αλλοδαπών οι οποίοι θα έρχονταν με οποιαδήποτε πρόφαση στην Ελλάδα λίγο πριν γεννήσουν προκειμένου να αποκτήσει το παιδί τους την υπηκοότητα κράτους-μέλους της ΕΕ. Παρόμοιο - σημαντικότατο - πρόβλημα αντιμετώπισε και η Ιρλανδία, η οποία είχε αυτήν την διάταξη στον δικό της κώδικα ιθαγένειας και συνειδητοποίησε ότι είχε καταστεί πόλος έλξης «τουριστών ιθαγένειας», ενώ και ο ίδιος ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Bertie Ahern παραδέχθηκε ότι «γινόταν ανεξέλεγκτη κατάχρηση της διάταξης αυτής»  Αξίζει χαρακτηριστικά να αναφερθεί, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, ότι το 60% όλων των αιτούντων άσυλο στην Ιρλανδία ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης όταν υπέβαλλαν την αίτησή τους. Η διάταξη αυτή τελικώς ανεστάλη με απόφαση του Ιρλανδικού λαού κατόπιν δημοψηφίσματος, όπου το 79,17% καταψήφισε την αυτόματη απόδοση της ιθαγένειας σε όσα παιδιά αλλοδαπών γεννιόνταν στην χώρα.

* ο Γιάννης Κολοβός είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Το Κουτί της Πανδώρας: Παράνομη Μετανάστευση και Νομιμοποίηση στην Ελλάδα» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πελασγός.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 16 (Απρίλιος 2007) του μηνιαίου περιοδικού «Ρεσάλτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: