ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Έφτασε και ο θάνατος των επαγγελμάτων



Μιλώντας προχθές στη συνεδρίαση της ΚΟ, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε  να κατευνάσει τους φόβους των βουλευτών του από την ογκούμενη λαϊκή αγανάκτηση για τα μέτρα που πέρνει. Και για να αποδείξει πόσο συνεπής είναι σε αυτά που λέει προχωρά αμέσως στο άνοιγμα ενός ακόμα μετώπου που ενδέχεται να αποδειχθεί το πιό …θανατηφόρο για την κυβέρνηση.
Μετά την χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Το σχέδιο νόμου για τα κλειστά θα είναι το πρώτο που θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο έτος, όπως επέβαλε το ΔΝΤ
Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου θα περιγράφεται η διαδικασία απελευθέρωσης για τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή. 

Βάσει μνημονίου, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει ως το τέλος Φεβρουαρίου 2011 και το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το οποίο θα προωθηθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Λοβέρδος.
Στο δεύτερο μέρος θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών και εμποδίων που θα αρθούν για το άνοιγμα συνολικά 150 επαγγελμάτων. Θα παρέχεται ωστόσο περιθώριο τεσσάρων-έξι μηνών σε κάθε υπουργείο για να καθορίσει (με προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση) ποια επαγγέλματα δεν πρέπει να ανοίξουν επειδή συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Για όσα επαγγέλματα δεν κινηθεί η σχετική διαδικασία εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίγουν αυτόματα.
Είναι προφανές ότι η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση από την τρόικα, για διαρθρωτικές αλλαγές θα οδηγήσει σε νέες τριβές με τους αντιφρονούντες βουλευτές της κυβέρνησης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και με τις άμεσα θιγόμενες επαγγελματικές ομάδες.
Τα επαγγέλματα που οδηγούνται «σε άρση περιττών περιορισμών σύμφωνα με τις ορθές νομικές πρακτικές», όπως αναφέρει το Μνημόνιο Νο 3, είναι μεταξύ άλλων αυτά του αρτοποιού, του εκσκαφέα, του μεσίτη, του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού, του ταξιδιωτικού πράκτορα, του τεχνικού υπολογιστών και του κομμωτή. Κοινή συνισταμένη για τα περισσότερα θα είναι η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής.
Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πολυνομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο όμως δεν θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η τρόικα προσφέρει προθεσμία λίγων εβδομάδων για να συζητηθεί. Κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση που θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου η τρόικα θα ελέγξει σε πρώτη φάση την πρόοδο των εργασιών και με βάση αυτή θα εγκρίνει τον Φεβρουάριο την τέταρτη δόση του δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτιο.
(Βήμα, Έθνος, Ελευθεροτυπία, ΑΠΕ)
ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: