ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Εξι αγκάθια «ματώνουν» την κτηματαγορά

CLOSE WINDOW                                                                                                                                         Έξι ...αγκάθια «ματώνουν» την ελληνική κτηματαγορά που διανύει φάση ύφεσης με τους ειδικούς να προβλέπουν «ελεύθερη πτώση» των τιμών έως 30% την επόμενη διετία και να τοποθετούν την ανάκαμψη από το β΄ εξάμηνο του 2012 και μετά.


Την εικόνα της αγοράς ακινήτων σήμερα συνθέτουν η υποχώρηση στις τιμές έως και 19% (Αίγινα, Κύθηρα, κλπ.), η μείωση των αγοραπωλησιών μέχρι και 60% από τα υψηλά του 2007, η πτώση στις τιμές των ενοικίων από 20% έως 40% (ιδίως στα επαγγελματικά ακίνητα) και η αύξηση των κενών καταστημάτων στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας στο 18,7% που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.

Οι κατασκευαστές περνούν δύσκολες ώρες αφού η ζήτηση βρίσκεται στο ναδίρ ενώ οι τιμές των υλικών στο ζενίθ, με αποτέλεσμα πάνω από 800 οικοδομικές επιχειρήσεις να έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους από το μητρώο της ένωσής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το μήνα Μάιο τα υλικά οικοδομής ανατιμήθηκαν σε ετήσια βάση 3,6%. Ειδικότερα, το πετρέλαιο κίνησης ακρίβυνε 39,9%, οι σωλήνες χαλκού 31%, οι χάλκινοι αγωγοί 16%, οι πλαστικοί σωλήνες 11,5% και ο σίδηρος οπλισμού 11,2%, το τσιμέντο 1,5%, κλπ.

Οι κατασκευαστές προτρέπουν, πάντως, τους υποψήφιους αγοραστές να αγοράσουν σήμερα το ακίνητο που επιθυμούν, καθώς όπως λένε οι τιμές διαμορφώνονται σε «χαμηλά» επίπεδα.

Μεγάλη πτώση στις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων και επιστροφή στις τιμές του 2006 δείχνει εξάλλου και η ανάλυση των δεικτών της κτηματαγοράς που έγινε από την εταιρεία Propindex σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, για το έτος 2009.

Ο δείκτης Propindex δημιουργείται με βάση τις εκτιμήσεις για τα διαμερίσματα που κάνουν οι αναλυτές τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Εθνικής, Alpha , Eurobank και Εμπορικής ενώ στοιχεία από το πρώτο τετράμηνο του 2010 έδωσε και η Probank.

Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του 2010 να δούμε διψήφιο ποσοστό στην πτώση των τιμών στα ακίνητα.

Σύμφωνα με τους δείκτες:

Σημειώθηκε πτώση 7,7% στις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων πανελλαδικά το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.

Είχαμε στροφή των υποψήφιων αγοραστών σε παλαιότερα ακίνητα και περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός αγοραπωλησιών των καινούργιων (έως 5,5%).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην "Η" ο κ. Νίκος Γιανουλέλης, σύμβουλος διαχείρισης ακινήτων η εικόνα της αγοράς έχει ως εξής:

Δραματική υποχώρηση στα ενοίκια ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα. Οι τιμές υποχωρούν -ανάλογα με την περιοχή- από 20% μέχρι και 40%, ενώ την ίδια ώρα το 1 στα 5 καταστήματα (και επαγγελματικοί χώροι) παραμένει κλειστό.

Ενδεικτικό είναι ότι από τα 10 καταστήματα που ξενοικιάζονται, ενοικιάζεται μόνο το 1 και για αυτό υπάρχει αυτή η μεγάλη υποχώρηση στις τιμές των ενοικίων.

Στα διαμερίσματα τώρα τα ενοίκια «τρέχουν» με τρεις ταχύτητες. Στα εμβαδού 50-100τ.μ., τα ενοίκια δείχνουν σταθεροποιητικές προς ελαφρά πτωτικές τάσεις. Στα διαμερίσματα πάνω από 100τ.μ., σημειώνεται υποχώρηση στις τιμές ενοικίασης κατά 20%. Μικρότερη είναι η πτώση στα ενοίκια για τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια που διαμορφώνεται από 5%-10% (ανάλογα με την περιοχή).

Σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες καταγράφεται στροφή των υποψήφιων αγοραστών στα παλαιά διαμερίσματα τα οποία προτιμούν οι 8 στους 10, λόγω χαμηλότερης τιμής.

«Ο κόσμος έχει ακόμα την αίσθηση ότι οι τιμές δεν έχουν πέσει» αναφέρει ο κ. Γιανουλέλης και συνεχίζει: Το 2007 είχαμε κορύφωση στις τιμές πώλησης, εκτιμώ ότι σταδιακά μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα δούμε τις τιμές να υποχωρούν κατά 30%.

»Η πτώση των τιμών είναι αναπόφευκτη, διότι σε αντίθετη περίπτωση η αγορά δεν θα κινηθεί. Μέχρι λοιπόν το 2012 οι τιμές θα ακολουθούν καθαρά πτωτική πορεία».

Και ενώ οι τιμές άγγιξαν κορυφή το 2007, οι αγοραπωλησίες έπιασαν πάτο το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η μείωση στα συμβόλαια αγοράς είχε ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2006.

Εφεξής ο κ. Γιανουλέλης εκτιμά ότι θα έχουμε οριακή άνοδο στα συμβόλαια αγοράς εξάμηνο με το εξάμηνο, με παράλληλη πτώση στις τιμές. Και το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα επέλθει η ισορροπία στην αγορά».

  Αντίθετα, οι τιμές παραμένουν στο ύψος τους ή ακόμη εμφανίζουν αυξητικές τάσεις σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο μετρό, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και την Αττική Οδό (Χαλάνδρι, Βριλήσσια, κλπ.).
ΠΗΓΗ:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: