ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Πιέζουν για έναρξη ενταξιακών της ΠΓΔΜ


Βρυξέλλες,
H αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ζήτησε χθες τη λήψη απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της ΠΓΔΜ.
Αυτό έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης προόδου της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε καθιστά σίγουρη την υιοθέτησή της και από την ολομέλεια της Ευρωβουλής τον επόμενο μήνα.

Μπορεί η θέση αυτή να μην είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη, και να έχει περισσότερο πολιτική σημασία, οδηγεί, όμως, στην εξαγωγή ορισμένων ανησυχητικών συμπερασμάτων. Πρώτον, η έγκρισή με 76 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές, δείχνει ότι ειδικά στο σκοπιανό η επιρροή των Ελλήνων ευρωβουλευτών στους ξένους συναδέλφους τους είναι ανύπαρκτη.

Ο κ. Τάλερ δεν παρέλειψε και τις... νουθεσίες προς τη χώρα μας, ισχυριζόμενος ότι η παρούσα έκθεση συνιστά ακόμα ένα ισχυρό κάλεσμα και στην ελληνική κυβέρνηση να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το ζήτημα. «Πιστεύω ειλικρινά ότι η διατήρηση αυτού του προβλήματος δεν είναι προς το συμφέρον τη Ελλάδας».

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας ζητείται από Αθήνα και Σκόπια «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ώστε να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση», ενώ περισσότερο για να τηρηθούν τα προσχήματα ασκείται κριτική στους Σκοπιανούς για τις κατά καιρούς προκλητικές δηλώσεις και ενέργειές τους σχετικά με το ιστορικό παρελθόν της χώρας αυτής.

Τουρκία

Σε αντίθεση με τα Σκόπια, η έκθεση προόδου για την Τουρκία είναι εξαιρετική για την Ελλάδα και την Κύπρο, δεδομένου ότι καλύπτει πλήρως όλες τις επιδιώξεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Ειδικότερα, εκφράζεται η ανησυχία της Ευρωβουλής για το γεγονός ότι ο νέος τουρκικός νόμος για τις θρησκευτικές κοινότητες εξακολουθεί να μην επιλύει τα προβλήματα, καθώς επίσης και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς του, την εκπαίδευση των κληρικών του και την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ επαναλαμβάνεται η έκκληση για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Η έκθεση σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας, καλεί τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση να αποσύρει την απειλή casus belli εναντίον της χώρας μας και αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_28.html#ixzz0dubsRKVz

Δεν υπάρχουν σχόλια: