Πρόσφατα η Κα Διαμαντοπούλου, υπουργός Παιδείας, σχετικά με το θέμα της αθωώσης της δασκάλας που δίδασκε σε παιδιά μεταναστών την μητρική τους γλώσσα ανέφερε: «Η δικαίωση της Στέλλας Πρωτονοτάριου, μιας Δασκάλας με κεφαλαίο Δ.
Τι θα είχε να πεί η Κα Διαμαντοπούλου υπουργός Παιδείας για την Ελένη Φωκά;
Η εγκλωβισμένη Ελληνοκύπρια δασκάλα Ελένη Φωκά που δίδασκε μικρό αριθμό μαθητών στο χωριό Αγία τριάδα, στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, από την τουρκική επίθεση εναντίον της Κύπρου το 1974, επέστρεψε πριν από μερικά χρόνια στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή για ιατρική περίθαλψη με τη βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Έκτοτε, η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει την επιστροφή της στο σπίτι της στην Καρπασία, στο βορειανατολικό τμήμα της νήσου.
Ο εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν το δικαίωμα της Ελένης Φωκά για επιστροφή στο σπίτι της στην Καρπασία. Το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την άρνηση των τουρκικών στρατευμάτων να επιτρέψουν στην Ελληνοκύπρια δασκάλα Ελένη Φωκά να επιστρέψει στο σπίτι της, μετά από την ιατρική περίθαλψη στην ελεγχόμενη από τη νόμιμη κυβέρνηση περιοχή.
Η Ελένη Φωκά έχει επίσης δεχτεί επίθεση από πράκτορες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και υπέστη μικροτραυματισμούς στην προσπάθειά της να επιστρέψει στο σπίτι της και στο σχολείο της. Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, η Ελένη Φωκά, που επέβαινε σε λεωφορείο με αριθμό εγκλωβισμένων που επέστρεφαν στα σπίτια τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, συνελήφθη από τουρκικά στρατεύματα κατοχής στο σημείο ελέγχου του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία και αναγκάστηκε δια της βίας
να επιστρέψει στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή.
Έκθεση για να αρθεί η ομηρία της δασκάλας
Η Επιτροπή Προσφύγων και Εγκλωβισμένων της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να αρθεί η ομηρία της εγκλωβισμένης δασκάλας Ελένης Φωκά από το κατοχικό καθεστώς.
Η Επιτροπή ολοκλήρωσε το προσχέδιο έκθεσης για το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελένης Φωκά, που ανέγραψαν οι βουλευτές Κατερίνα Παντελίδου και Δημήτρης Ηλιάδης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αριστοφάνης Γεωργίου ανέφερε ότι κυβέρνηση και Βουλή, σε συνεργασία με την Ελλάδα, πρέπει να καταγγείλουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κυρίας Φωκά και των άλλων εγκλωβισμένων σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα.
Εκστρατεία για την εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά
Η δασκάλα της Αγίας Τριάδας, η ηρωίδα Ελένη Φωκά, δεν έχει έρθει στις ελεύθερες περιοχές από τον Αύγουστο του 1996, γιατί αρνείται να αποδεχθεί τη λεγόμενη «ταυτότητα» του ψευδοκράτους.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ελένη Φωκά, επιχειρώντας να ενισχύσει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και άλλων παραγόντων, ξεκίνησε εκστρατεία με στόχο την επίτευξη της ελεύθερης διακίνησης και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο της εγκλωβισμένης δασκάλας αλλά όλων των σκλαβωμένων Καρπασιτών και Μαρωνιτών.
Όπως ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, έχουν τυπωθεί κάρτες με τη φωτογραφία της Ελένης Φωκά και με ένα μικρό κείμενο για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων με παραλήπτη το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
Μέχρι τώρα έχουν προσυπογραφεί χιλιάδες κάρτες και κάθε μέρα 50-100 αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, η εκπαιδευτικός Αίγλη Καμμίτση, μέλος της Ομάδας, αναφέρθηκε και στη σημαντική συνεισφορά των μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, οι οποίοι στον ελεύθερο χρόνο τους συμβάλλουν στην ενημέρωση εκατοντάδων τουριστών που κατακλύζουν καθημερινά την πλατεία Αρχιεπισκοπής.
«Η Ελένη Φωκά έχει θυσιάσει τη ζωή της για να βρίσκεται με τους μαθητές της. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν για την εγκλωβισμένη δασκάλα μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι να συμβάλουν στον αγώνα της», τόνισε η κ. Καμμίτση.
Φωκά: «Θέλω να επιστρέψω στα κατεχόμενα...»
Ζητά παρέμβαση του Προέδρου. Στην εργασία της στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα ζητά και πάλι να επιστρέψει η δασκάλα Ελένη Φωκά, η οποία καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τη βοηθήσει και να κινήσει τους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να επιστρέψει στο χωριό, στο σχολείο και στους μαθητές της. Σε σχετική επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελένη Φωκά τονίζει ότι θέλει να επιστρέψει στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα, χωρίς όρους και δεσμεύσεις που απαιτούν οι Τούρκοι κατακτητές. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κ. Φωκά ήλθε στις ελεύθερες περιοχές στις 26/5/97, μετά την επιδείνωση της υγείας της και μετά από υπόσχεση του Γλαύκου Κληρίδη ότι θα τη βοηθήσει να επιστρέψει μετά την αποθεράπευσή της. Η δασκάλα είχε προσπαθήσει να επιστρέψει μετά τη θεραπεία της, όμως οι κατοχικές αρχές την παρεμπόδισαν με βάρβαρο τρόπο, αφού την πίεσαν να επιστρέψει με τους δικούς τους όρους.
Ταυτόχρονα η κ. Φωκά παρακαλεί την κυβέρνηση να της δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που δεν της επιτρέπεται η επιστροφή της, για τη θέση της κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυτό και σε ποια διαβήματα προέβη από τις 26/5/97 μέχρι σήμερα για την επιστροφή της.
Ελένη Φωκά: Η δασκάλα των κατεχομένων
Η ηρωική δασκάλα των κατεχομένων κ. Ελένη Φωκά αγωνίζεται κι αυτή στον προμαχώνα του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλλας. Πάντα έδινε μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ελληνικότητα του νησιού. Για 23 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ήταν εγκλωβισμένη στο χωριό της, την Αγία Τριάδα. Έμενε εκεί και αρνιόταν να φύγει από τον τόπο της. Όπως μας εξιστόρησε, οι κατοχικές δυνάμεις έδειχναν πολύ συχνά τη βαναυσότητά τους και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διώξουν τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους. Εκδιώχθηκε από τον τόπο της, γιατί το κατοχικό καθεστώς ήθελε να της επιβάλει τουρκική ταυτότητα. Η ίδια αντέδρασε έντονα και αρνήθηκε να τη δεχτεί. Με αυτή της την πράξη ήθελε να προβληματίσει τον κόσμο, να θέσει τα Ηνωμένα Έθνη προ των ευθυνών τους και να μεσολαβήσουν για την απονομή δικαιοσύνης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τότε που ήρθε στις ελεύθερες περιοχές, η κυρία Ελένη Φωκά αγωνίζεται στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας. Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων τής προκάλεσε μεγάλη λύπη, γιατί αγωνιζόταν για τη μη αναγνώριση του Ντενκτάς και τη μη νομιμοποίηση της παρανομίας, και τώρα οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι νομιμοποιούν το καθεστώς. Η κυρία Ελένη δηλώνει ότι «από μια άποψη το άνοιγμα αυτό ήταν πολύ θετικό για τους Τουρκοκύπριους, που κατάφεραν να βγουν από την απομόνωση».
Ελένη Φωκά - κατοχικό καθεστώς Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)
Το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε και σήμερα στην εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά να μεταβεί στο κατεχόμενο χωριό της στην Καρπασία. Για άλλη μια φορά, η Ελένη Φωκά μετέβη στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με σκοπό να μεταβεί στο κατεχόμενο χωριό της, αλλά συνάντησε και πάλιν την άρνηση των ανδρών του ψευδοκράτους, για την επιστροφή της στο σπίτι της. Γύρω στις 11 σήμερα το πρωί, λεωφορείο του Ερυθρού Σταυρού, που μετέφερε 13 εγκλωβισμένους συμπεριλαμβανόμενης και της Ελένης Φωκά, πέρασε στη ουδέτερη ζώνη από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, για να μεταφέρει τους εγκλωβισμένους στα σπίτια τους. Οι κατοχικές αρχές όμως, απαγόρευσαν στον οδηγό να συνεχίσει την πορεία του, υποδεικνύοντας σ' αυτόν, ότι θα πρέπει να επιστρέψει στις ελεύθερες περιοχές και να αφήσει εκεί την Ελένη Φωκά. Επιστρέφοντας, η Ελένη Φωκά δήλωσε ότι επιθυμούσε να επιστρέψει στο σπίτι της και στο σχολείο όπου διδάσκει, προσθέτοντας ότι και την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε και πάλι να μεταβεί στα κατεχόμενα, αλλά αφού είχε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα της θα συζητείτο μέσω των ΗΕ, αποφάσισε να παραμείνει. Αναφορικά με το περιστατικό, η Ελένη Φωκά είπε: Όταν έφθασε το λεωφορείο άκουσα που είπαν στον οδηγό ότι δεν είναι εντάξει για μένα να περάσω και τον ρώτησαν γιατί την έφερες αυτήν". Όπως ανέφερε η κ. Φωκά, άνδρας του ψευδοκράτους ήλεγξε τις ταυτότητες των εγκλωβισμένων και στη συνέχεια άλλος άνδρας του ψευδοκράτους διέταξε τον οδηγό να επιστρέψει πίσω, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα κατεβεί κανείς από το λεωφορείο. Το περιστατικό συνέβη στην παρουσία των ανδρών των ΗΕ, οι οποίοι, όπως είπε η Ελένη Φωκά, θα μπορούσαν εφόσον έχουν τη δυνατότητα, να την βοηθήσουν. Τόνισε επίσης, ότι θα επιστρέψει και την ερχόμενη εβδομάδα στο οδόφραγμα, με στόχο να προσπαθήσει εκ νέου να μεταβεί στο σπίτι της. "Θα συνεχίσω να διεκδικώ, να έρχομαι εδώ. Θα διεκδικώ και από τα ΗΕ και από τη κυβέρνησή μας και από όπου είναι δυνατό να μου παρασχεθεί βοήθεια", είπε η Ελένη Φωκά. Τέλος η δασκάλα της Καρπασίας διερωτήθηκε "ποιά λύση θα μας προσφέρουν, όταν σε έναν άνθρωπο δεν προσφέρουν και δεν του εξασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα". Σε ερώτηση αν ανησυχεί για τη ζωή της, η κ. Φωκά είπε ότι δεν φοβάται για τη ζωή της, ενώ ανέφερε ότι "η ζωή όλης της Κύπρου κινδυνεύει, ο επίβουλος κατακτητής είναι στην πόρτα μας", κατέληξε.
Ελένη Φωκά Κοντέας 45 2114 Λευκωσία
30 Σεπτεμβρίου 2005
Διευθυντές/ντριες Σχολείων Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης
Θέμα: Προώθηση του υπό έμφαση στόχου 'Γνωρίζω Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι' του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και επιθυμώ να σας υπενθυμίσω το περιεχόμενο της εγκυκλίου, με αρ. φακ. 7.11.13.3 και ημερ. 9.10.2001, των Διευθυντών Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η κατοχή της πατρίδας μας και η παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις βάρβαρες τουρκικές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζονται από το 1974, γι’ αυτό και ο στόχος Γνωρίζω Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι παραμένει υπό έμφαση μέχρι τη δικαίωση των αγώνων μας. Εξακολουθώ να είμαι στη διάθεση όλων των διευθυντών που θα επιθυμούσαν να μοιραστώ μαζί με τους μαθητές τους τα μοναδικά προσωπικά μου βιώματα και εμπειρίες που έζησα ως εγκλωβισμένη δασκάλα για 23 ολόκληρα χρόνια. Όσοι διευθυντές ή εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να επισκεφθώ το σχολείο τους για να συνομιλήσω με τους μαθητές τους, μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου στο τηλέφωνο 22330074. Σας ευχαριστώ. με εκτίμηση, Ελένη Φωκά
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ
Μια ηρωίδα της Κύπρου βρίσκεται αυτές τις ημέρες στις Σέρρες πραγματοποιώντας σειρά ομιλιών σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για την κυρία, Ελένη Φωκά, μια εκπαιδευτικό που έχει αφιερώσει τη ζωή της στον αγώνα για την απελευθέρωση των κατεχομένων και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων που εκδιώχθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Τριάντα δύο χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα, δεν έχει σταματήσει λεπτό να αγωνίζεται και εξακολουθεί να ελπίζει.
«Έχω το καθήκον να αγωνιστώ για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μου εδώ και 32 χρόνια είναι απαράδεκτο. Είναι η μέγιστη μορφή και έκφραση της βάρβαρης εισβολής και κατοχής, η οποία έδιωξε διακόσιες χιλιάδες συμπατριώτες μου, έχει 1689 αγνοούμενους και από τις 22.000 σκλαβωμένους στην Καρπασία απέμειναν μόνο 350 άτομα, χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς ελευθερία, χωρίς ζωή. Οφείλω, εφόσον έζησα αυτή την κατάσταση και να καταγγείλω και να διεκδικήσω τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του ελληνισμού για δικαιοσύνη και ειρήνη στην Κύπρο μας». Η κυρία Φωκά είναι μια γυναίκα που έζησε την εισβολή και τον ξεριζωμό. Ακόμη και σήμερα, 32 χρόνια μετά, δυσκολεύεται να περιγράψει εκείνα τα χρόνια, εκείνα τα γεγονότα που στιγμάτισαν την κυπριακή ιστορία και οδήγησαν στην άδικη διχοτόμηση του νησιού. «Μα δεν περιγράφονται ακόμη και σήμερα εκείνες οι στιγμές. Είναι θέματα ζωής, ελευθερίας, σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τα οποία με τον πιο έντονο τρόπο εξέφρασαν οι τούρκοι κατακτητές στον πληθυσμό της Καρπασίας για να το διώξουν. Με τη βοήθεια του κατοχικού στρατού και με τους εποίκους που μετέφεραν από τα βάθη της Ανατολής, το κατόρθωσαν». Η ίδια ελπίζει και πιστεύει ότι η κατεχόμενη Κύπρος θα ελευθερωθεί και το νησί της Αφροδίτης θα παύσει να είναι χωρισμένο στα δύο. «Ελπίζω και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμε και εργάζομαι για ελευθερία. Το οφείλουμε στον εαυτό μας, στην πατρίδα μας, στους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους και θυσιάστηκαν για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε η κυρία Φωκά. Ειρ. Π.
Ευθεία Γραμμή Στο Ριζοκάρπασο...
του Σάββα Kοσιάρη
Μια από τις ακριβές στιγμές των γονιών είναι οι σχολικές γιορτές στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά τους. Πολύ περισσότερο δε, όταν η συμμετοχή δεν είναι τυπική ή συνοδεύεται με αποφοίτηση, βραβεία και επαίνους. Τούτες τις βδομάδες, λοιπόν, πολλοί είναι οι γονείς που τρέχουν στα σχολεία για να καμαρώσουν τα παιδιά τους, αφού είναι και η περίοδος της αποτίμησης της σχολικής χρονιάς για κάθε εκπαιδευτήριό μας. Η πρόσκληση που πήραμε και εμείς, αφορούσε στην τελική γιορτή των σχολείων στο Ριζοκάρπασο. Δεν φοιτά βέβαια εκεί, κανένα παιδί μας... Ωστόσο, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των εγκλωβισμένων μαθητών μας και βρεθήκαμε κοντά τους. Εκεί λοιπόν, στην κοινή αυλή του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, αλλά και στην αυλή του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, κοινωνήσαμε στιγμές συγκλονιστικές. Από τη γιαγιά που μας υποδέχτηκε, λέγοντας μας «δεν σας ξέρω γιε μου, αλλά αφού ήρτετε έσσω μας, καλωσορίσετε!», μέχρι και τους πιτσιρικάδες του νηπιαγωγείου που μας παρουσίασαν τη «Γιαλλουρού», του Δημήτρη Λιπέρτη, πήραμε ομορφιές πολλές. Ομορφιές ψυχής και καρδιάς... Ατόφιες, ανέγγιχτες, έστω κι αν γεννιούνται και μεγαλώνουν σε μια γη, η οποία ακόμη διαφεντεύεται... Στην αυλή των σχολείων του Ριζοκάρπασου, μάθαμε ακόμη πως οι σχολικές χρονιές εκεί, είναι κάτι παραπάνω από τα θρανία και τον μαυροπίνακα... Πιο δύσκολες από τα μαθήματα και τα διαγωνίσματα... Και πώς έχουν σελίδες, περισσότερες από τις σελίδες των βιβλίων... Μάθαμε, επίσης, και πως οι γονείς, οι εγκλωβισμένοι γονείς, οι οποίοι δεν είχαν μια στέγη σχολείου όταν οι ίδιοι ήταν παιδιά, ξεσκόλισαν με βραβείο την ανθρωπιά, τη λεβεντιά και το φιλότιμο. Βραβεία που κάποτε (κάποτε...), αξιωνόταν ο κάθε Κύπριος. Σήμερα όμως... Σήμερα, όμως, πρέπει να φτάσεις ίσα με το Ριζοκάρπασο για να τα συναντήσεις τόσο έντονα... Κι η γλυκιά δασκάλα, η Παναγιώτα η Φραγκούς, μάθαμε πως είχε δασκάλα της, την Ελένη Φωκά... Και δεν το έκρυψε... Το φώναξε με καμάρι! Μάθαμε και κάτι άλλο στην αυλή των σχολείων... Ότι ο Δημήτρης και η Ελένη, η άλλη Ελένη και η Λουκία, μαθητές που αρίστευσαν, θέλουν κι αυτοί να γίνουν δάσκαλοι... Για να διδάξουν, ονειρεύονται, στο σκλαβωμένο, σήμερα, σχολείο τους, αλλά σε μαθητές λεύτερους... Εκεί στο Ριζοκάρπασο, ετούτα ονειρεύονται... Εμείς εδώ, σχεδιάζουμε εξοχικά και ανέσεις, πώς να κερδίσουμε τις εκλογές και να τις χάσουν οι άλλοι... Πώς να βγάλουμε αρχιεπίσκοπο τον δικό μας... Πώς να βολέψουμε τα παιδιά μας και να βολευτούμε... Τελικά, η ελπίδα αυτού του τόπου, η αληθινή ελπίδα, μεγαλώνει μόνη στο Ριζοκάρπασο...
Σημερινή
02 Ιουλίου 2006
Ο Γιώργος Νταλάρας το 1997 στον δίσκο που έκανε μαζί με τον Bregovic, συμπεριλαμβάνεται το τραγούδι του Χάρη Κατσιμίχα «Ένα τραγούδι για την Ελένη F.» που αναφέρεται στην Ελένη Φωκά, την δασκάλα που παρέμεινε στα κατεχόμενα μετά την εισβολή για να μάθει γράμματα στα λιγοστά Ελληνόπουλα που είχαν απομείνει.
«Ελένη, όλους μας στην πλάτη σου μας έχεις φορτωθεί…»
Να υπενθυμίσουμε οτι η Τουρκία κρίθηκε Ενοχη για παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά την ελευθερία της έκφρασης από το ΕΔΑΔ μετά την προσφυγή της Ελληνοκύπριας δασκάλας Ελένης Φωκά.
Η Ελένη Φωκά, η οποία υπηρετούσε στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας στην κατεχόμενη Καρπασία, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατηγορώντας την Τουρκία ότι τον Ιανουάριο του 1995 είχε συλληφθεί και έτυχε κακομεταχείρισης από στρατιώτες του κατοχικού καθεστώτος, λόγω της εθνικής της καταγωγής, των θρησκευτικών της πεποιθήσεων και της στάσης της κατά της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
http://lyk-ekkl-kilkis.kil.sch.gr/cyprus.htm
Τι θα είχε να πεί η Κα Διαμαντοπούλου υπουργός Παιδείας για την Ελένη Φωκά;
Η εγκλωβισμένη Ελληνοκύπρια δασκάλα Ελένη Φωκά που δίδασκε μικρό αριθμό μαθητών στο χωριό Αγία τριάδα, στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, από την τουρκική επίθεση εναντίον της Κύπρου το 1974, επέστρεψε πριν από μερικά χρόνια στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή για ιατρική περίθαλψη με τη βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Έκτοτε, η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει την επιστροφή της στο σπίτι της στην Καρπασία, στο βορειανατολικό τμήμα της νήσου.
Ο εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν το δικαίωμα της Ελένης Φωκά για επιστροφή στο σπίτι της στην Καρπασία. Το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την άρνηση των τουρκικών στρατευμάτων να επιτρέψουν στην Ελληνοκύπρια δασκάλα Ελένη Φωκά να επιστρέψει στο σπίτι της, μετά από την ιατρική περίθαλψη στην ελεγχόμενη από τη νόμιμη κυβέρνηση περιοχή.
Η Ελένη Φωκά έχει επίσης δεχτεί επίθεση από πράκτορες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και υπέστη μικροτραυματισμούς στην προσπάθειά της να επιστρέψει στο σπίτι της και στο σχολείο της. Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, η Ελένη Φωκά, που επέβαινε σε λεωφορείο με αριθμό εγκλωβισμένων που επέστρεφαν στα σπίτια τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, συνελήφθη από τουρκικά στρατεύματα κατοχής στο σημείο ελέγχου του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία και αναγκάστηκε δια της βίας
να επιστρέψει στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή.
Έκθεση για να αρθεί η ομηρία της δασκάλας
Η Επιτροπή Προσφύγων και Εγκλωβισμένων της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να αρθεί η ομηρία της εγκλωβισμένης δασκάλας Ελένης Φωκά από το κατοχικό καθεστώς.
Η Επιτροπή ολοκλήρωσε το προσχέδιο έκθεσης για το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελένης Φωκά, που ανέγραψαν οι βουλευτές Κατερίνα Παντελίδου και Δημήτρης Ηλιάδης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αριστοφάνης Γεωργίου ανέφερε ότι κυβέρνηση και Βουλή, σε συνεργασία με την Ελλάδα, πρέπει να καταγγείλουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κυρίας Φωκά και των άλλων εγκλωβισμένων σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα.
Εκστρατεία για την εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά
Η δασκάλα της Αγίας Τριάδας, η ηρωίδα Ελένη Φωκά, δεν έχει έρθει στις ελεύθερες περιοχές από τον Αύγουστο του 1996, γιατί αρνείται να αποδεχθεί τη λεγόμενη «ταυτότητα» του ψευδοκράτους.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ελένη Φωκά, επιχειρώντας να ενισχύσει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και άλλων παραγόντων, ξεκίνησε εκστρατεία με στόχο την επίτευξη της ελεύθερης διακίνησης και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο της εγκλωβισμένης δασκάλας αλλά όλων των σκλαβωμένων Καρπασιτών και Μαρωνιτών.
Όπως ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, έχουν τυπωθεί κάρτες με τη φωτογραφία της Ελένης Φωκά και με ένα μικρό κείμενο για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων με παραλήπτη το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
Μέχρι τώρα έχουν προσυπογραφεί χιλιάδες κάρτες και κάθε μέρα 50-100 αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, η εκπαιδευτικός Αίγλη Καμμίτση, μέλος της Ομάδας, αναφέρθηκε και στη σημαντική συνεισφορά των μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, οι οποίοι στον ελεύθερο χρόνο τους συμβάλλουν στην ενημέρωση εκατοντάδων τουριστών που κατακλύζουν καθημερινά την πλατεία Αρχιεπισκοπής.
«Η Ελένη Φωκά έχει θυσιάσει τη ζωή της για να βρίσκεται με τους μαθητές της. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν για την εγκλωβισμένη δασκάλα μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι να συμβάλουν στον αγώνα της», τόνισε η κ. Καμμίτση.
Φωκά: «Θέλω να επιστρέψω στα κατεχόμενα...»
Ζητά παρέμβαση του Προέδρου. Στην εργασία της στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα ζητά και πάλι να επιστρέψει η δασκάλα Ελένη Φωκά, η οποία καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τη βοηθήσει και να κινήσει τους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να επιστρέψει στο χωριό, στο σχολείο και στους μαθητές της. Σε σχετική επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελένη Φωκά τονίζει ότι θέλει να επιστρέψει στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα, χωρίς όρους και δεσμεύσεις που απαιτούν οι Τούρκοι κατακτητές. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κ. Φωκά ήλθε στις ελεύθερες περιοχές στις 26/5/97, μετά την επιδείνωση της υγείας της και μετά από υπόσχεση του Γλαύκου Κληρίδη ότι θα τη βοηθήσει να επιστρέψει μετά την αποθεράπευσή της. Η δασκάλα είχε προσπαθήσει να επιστρέψει μετά τη θεραπεία της, όμως οι κατοχικές αρχές την παρεμπόδισαν με βάρβαρο τρόπο, αφού την πίεσαν να επιστρέψει με τους δικούς τους όρους.
Ταυτόχρονα η κ. Φωκά παρακαλεί την κυβέρνηση να της δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που δεν της επιτρέπεται η επιστροφή της, για τη θέση της κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυτό και σε ποια διαβήματα προέβη από τις 26/5/97 μέχρι σήμερα για την επιστροφή της.
Ελένη Φωκά: Η δασκάλα των κατεχομένων
Η ηρωική δασκάλα των κατεχομένων κ. Ελένη Φωκά αγωνίζεται κι αυτή στον προμαχώνα του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλλας. Πάντα έδινε μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ελληνικότητα του νησιού. Για 23 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ήταν εγκλωβισμένη στο χωριό της, την Αγία Τριάδα. Έμενε εκεί και αρνιόταν να φύγει από τον τόπο της. Όπως μας εξιστόρησε, οι κατοχικές δυνάμεις έδειχναν πολύ συχνά τη βαναυσότητά τους και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διώξουν τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους. Εκδιώχθηκε από τον τόπο της, γιατί το κατοχικό καθεστώς ήθελε να της επιβάλει τουρκική ταυτότητα. Η ίδια αντέδρασε έντονα και αρνήθηκε να τη δεχτεί. Με αυτή της την πράξη ήθελε να προβληματίσει τον κόσμο, να θέσει τα Ηνωμένα Έθνη προ των ευθυνών τους και να μεσολαβήσουν για την απονομή δικαιοσύνης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τότε που ήρθε στις ελεύθερες περιοχές, η κυρία Ελένη Φωκά αγωνίζεται στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας. Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων τής προκάλεσε μεγάλη λύπη, γιατί αγωνιζόταν για τη μη αναγνώριση του Ντενκτάς και τη μη νομιμοποίηση της παρανομίας, και τώρα οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι νομιμοποιούν το καθεστώς. Η κυρία Ελένη δηλώνει ότι «από μια άποψη το άνοιγμα αυτό ήταν πολύ θετικό για τους Τουρκοκύπριους, που κατάφεραν να βγουν από την απομόνωση».
Ελένη Φωκά - κατοχικό καθεστώς Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)
Το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε και σήμερα στην εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά να μεταβεί στο κατεχόμενο χωριό της στην Καρπασία. Για άλλη μια φορά, η Ελένη Φωκά μετέβη στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με σκοπό να μεταβεί στο κατεχόμενο χωριό της, αλλά συνάντησε και πάλιν την άρνηση των ανδρών του ψευδοκράτους, για την επιστροφή της στο σπίτι της. Γύρω στις 11 σήμερα το πρωί, λεωφορείο του Ερυθρού Σταυρού, που μετέφερε 13 εγκλωβισμένους συμπεριλαμβανόμενης και της Ελένης Φωκά, πέρασε στη ουδέτερη ζώνη από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, για να μεταφέρει τους εγκλωβισμένους στα σπίτια τους. Οι κατοχικές αρχές όμως, απαγόρευσαν στον οδηγό να συνεχίσει την πορεία του, υποδεικνύοντας σ' αυτόν, ότι θα πρέπει να επιστρέψει στις ελεύθερες περιοχές και να αφήσει εκεί την Ελένη Φωκά. Επιστρέφοντας, η Ελένη Φωκά δήλωσε ότι επιθυμούσε να επιστρέψει στο σπίτι της και στο σχολείο όπου διδάσκει, προσθέτοντας ότι και την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε και πάλι να μεταβεί στα κατεχόμενα, αλλά αφού είχε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα της θα συζητείτο μέσω των ΗΕ, αποφάσισε να παραμείνει. Αναφορικά με το περιστατικό, η Ελένη Φωκά είπε: Όταν έφθασε το λεωφορείο άκουσα που είπαν στον οδηγό ότι δεν είναι εντάξει για μένα να περάσω και τον ρώτησαν γιατί την έφερες αυτήν". Όπως ανέφερε η κ. Φωκά, άνδρας του ψευδοκράτους ήλεγξε τις ταυτότητες των εγκλωβισμένων και στη συνέχεια άλλος άνδρας του ψευδοκράτους διέταξε τον οδηγό να επιστρέψει πίσω, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα κατεβεί κανείς από το λεωφορείο. Το περιστατικό συνέβη στην παρουσία των ανδρών των ΗΕ, οι οποίοι, όπως είπε η Ελένη Φωκά, θα μπορούσαν εφόσον έχουν τη δυνατότητα, να την βοηθήσουν. Τόνισε επίσης, ότι θα επιστρέψει και την ερχόμενη εβδομάδα στο οδόφραγμα, με στόχο να προσπαθήσει εκ νέου να μεταβεί στο σπίτι της. "Θα συνεχίσω να διεκδικώ, να έρχομαι εδώ. Θα διεκδικώ και από τα ΗΕ και από τη κυβέρνησή μας και από όπου είναι δυνατό να μου παρασχεθεί βοήθεια", είπε η Ελένη Φωκά. Τέλος η δασκάλα της Καρπασίας διερωτήθηκε "ποιά λύση θα μας προσφέρουν, όταν σε έναν άνθρωπο δεν προσφέρουν και δεν του εξασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα". Σε ερώτηση αν ανησυχεί για τη ζωή της, η κ. Φωκά είπε ότι δεν φοβάται για τη ζωή της, ενώ ανέφερε ότι "η ζωή όλης της Κύπρου κινδυνεύει, ο επίβουλος κατακτητής είναι στην πόρτα μας", κατέληξε.
Ελένη Φωκά Κοντέας 45 2114 Λευκωσία
30 Σεπτεμβρίου 2005
Διευθυντές/ντριες Σχολείων Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης
Θέμα: Προώθηση του υπό έμφαση στόχου 'Γνωρίζω Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι' του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και επιθυμώ να σας υπενθυμίσω το περιεχόμενο της εγκυκλίου, με αρ. φακ. 7.11.13.3 και ημερ. 9.10.2001, των Διευθυντών Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η κατοχή της πατρίδας μας και η παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις βάρβαρες τουρκικές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζονται από το 1974, γι’ αυτό και ο στόχος Γνωρίζω Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι παραμένει υπό έμφαση μέχρι τη δικαίωση των αγώνων μας. Εξακολουθώ να είμαι στη διάθεση όλων των διευθυντών που θα επιθυμούσαν να μοιραστώ μαζί με τους μαθητές τους τα μοναδικά προσωπικά μου βιώματα και εμπειρίες που έζησα ως εγκλωβισμένη δασκάλα για 23 ολόκληρα χρόνια. Όσοι διευθυντές ή εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να επισκεφθώ το σχολείο τους για να συνομιλήσω με τους μαθητές τους, μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου στο τηλέφωνο 22330074. Σας ευχαριστώ. με εκτίμηση, Ελένη Φωκά
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ
Μια ηρωίδα της Κύπρου βρίσκεται αυτές τις ημέρες στις Σέρρες πραγματοποιώντας σειρά ομιλιών σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για την κυρία, Ελένη Φωκά, μια εκπαιδευτικό που έχει αφιερώσει τη ζωή της στον αγώνα για την απελευθέρωση των κατεχομένων και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων που εκδιώχθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Τριάντα δύο χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα, δεν έχει σταματήσει λεπτό να αγωνίζεται και εξακολουθεί να ελπίζει.
«Έχω το καθήκον να αγωνιστώ για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μου εδώ και 32 χρόνια είναι απαράδεκτο. Είναι η μέγιστη μορφή και έκφραση της βάρβαρης εισβολής και κατοχής, η οποία έδιωξε διακόσιες χιλιάδες συμπατριώτες μου, έχει 1689 αγνοούμενους και από τις 22.000 σκλαβωμένους στην Καρπασία απέμειναν μόνο 350 άτομα, χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς ελευθερία, χωρίς ζωή. Οφείλω, εφόσον έζησα αυτή την κατάσταση και να καταγγείλω και να διεκδικήσω τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του ελληνισμού για δικαιοσύνη και ειρήνη στην Κύπρο μας». Η κυρία Φωκά είναι μια γυναίκα που έζησε την εισβολή και τον ξεριζωμό. Ακόμη και σήμερα, 32 χρόνια μετά, δυσκολεύεται να περιγράψει εκείνα τα χρόνια, εκείνα τα γεγονότα που στιγμάτισαν την κυπριακή ιστορία και οδήγησαν στην άδικη διχοτόμηση του νησιού. «Μα δεν περιγράφονται ακόμη και σήμερα εκείνες οι στιγμές. Είναι θέματα ζωής, ελευθερίας, σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τα οποία με τον πιο έντονο τρόπο εξέφρασαν οι τούρκοι κατακτητές στον πληθυσμό της Καρπασίας για να το διώξουν. Με τη βοήθεια του κατοχικού στρατού και με τους εποίκους που μετέφεραν από τα βάθη της Ανατολής, το κατόρθωσαν». Η ίδια ελπίζει και πιστεύει ότι η κατεχόμενη Κύπρος θα ελευθερωθεί και το νησί της Αφροδίτης θα παύσει να είναι χωρισμένο στα δύο. «Ελπίζω και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμε και εργάζομαι για ελευθερία. Το οφείλουμε στον εαυτό μας, στην πατρίδα μας, στους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους και θυσιάστηκαν για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε η κυρία Φωκά. Ειρ. Π.
Ευθεία Γραμμή Στο Ριζοκάρπασο...
του Σάββα Kοσιάρη
Μια από τις ακριβές στιγμές των γονιών είναι οι σχολικές γιορτές στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά τους. Πολύ περισσότερο δε, όταν η συμμετοχή δεν είναι τυπική ή συνοδεύεται με αποφοίτηση, βραβεία και επαίνους. Τούτες τις βδομάδες, λοιπόν, πολλοί είναι οι γονείς που τρέχουν στα σχολεία για να καμαρώσουν τα παιδιά τους, αφού είναι και η περίοδος της αποτίμησης της σχολικής χρονιάς για κάθε εκπαιδευτήριό μας. Η πρόσκληση που πήραμε και εμείς, αφορούσε στην τελική γιορτή των σχολείων στο Ριζοκάρπασο. Δεν φοιτά βέβαια εκεί, κανένα παιδί μας... Ωστόσο, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των εγκλωβισμένων μαθητών μας και βρεθήκαμε κοντά τους. Εκεί λοιπόν, στην κοινή αυλή του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, αλλά και στην αυλή του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, κοινωνήσαμε στιγμές συγκλονιστικές. Από τη γιαγιά που μας υποδέχτηκε, λέγοντας μας «δεν σας ξέρω γιε μου, αλλά αφού ήρτετε έσσω μας, καλωσορίσετε!», μέχρι και τους πιτσιρικάδες του νηπιαγωγείου που μας παρουσίασαν τη «Γιαλλουρού», του Δημήτρη Λιπέρτη, πήραμε ομορφιές πολλές. Ομορφιές ψυχής και καρδιάς... Ατόφιες, ανέγγιχτες, έστω κι αν γεννιούνται και μεγαλώνουν σε μια γη, η οποία ακόμη διαφεντεύεται... Στην αυλή των σχολείων του Ριζοκάρπασου, μάθαμε ακόμη πως οι σχολικές χρονιές εκεί, είναι κάτι παραπάνω από τα θρανία και τον μαυροπίνακα... Πιο δύσκολες από τα μαθήματα και τα διαγωνίσματα... Και πώς έχουν σελίδες, περισσότερες από τις σελίδες των βιβλίων... Μάθαμε, επίσης, και πως οι γονείς, οι εγκλωβισμένοι γονείς, οι οποίοι δεν είχαν μια στέγη σχολείου όταν οι ίδιοι ήταν παιδιά, ξεσκόλισαν με βραβείο την ανθρωπιά, τη λεβεντιά και το φιλότιμο. Βραβεία που κάποτε (κάποτε...), αξιωνόταν ο κάθε Κύπριος. Σήμερα όμως... Σήμερα, όμως, πρέπει να φτάσεις ίσα με το Ριζοκάρπασο για να τα συναντήσεις τόσο έντονα... Κι η γλυκιά δασκάλα, η Παναγιώτα η Φραγκούς, μάθαμε πως είχε δασκάλα της, την Ελένη Φωκά... Και δεν το έκρυψε... Το φώναξε με καμάρι! Μάθαμε και κάτι άλλο στην αυλή των σχολείων... Ότι ο Δημήτρης και η Ελένη, η άλλη Ελένη και η Λουκία, μαθητές που αρίστευσαν, θέλουν κι αυτοί να γίνουν δάσκαλοι... Για να διδάξουν, ονειρεύονται, στο σκλαβωμένο, σήμερα, σχολείο τους, αλλά σε μαθητές λεύτερους... Εκεί στο Ριζοκάρπασο, ετούτα ονειρεύονται... Εμείς εδώ, σχεδιάζουμε εξοχικά και ανέσεις, πώς να κερδίσουμε τις εκλογές και να τις χάσουν οι άλλοι... Πώς να βγάλουμε αρχιεπίσκοπο τον δικό μας... Πώς να βολέψουμε τα παιδιά μας και να βολευτούμε... Τελικά, η ελπίδα αυτού του τόπου, η αληθινή ελπίδα, μεγαλώνει μόνη στο Ριζοκάρπασο...
Σημερινή
02 Ιουλίου 2006
Ο Γιώργος Νταλάρας το 1997 στον δίσκο που έκανε μαζί με τον Bregovic, συμπεριλαμβάνεται το τραγούδι του Χάρη Κατσιμίχα «Ένα τραγούδι για την Ελένη F.» που αναφέρεται στην Ελένη Φωκά, την δασκάλα που παρέμεινε στα κατεχόμενα μετά την εισβολή για να μάθει γράμματα στα λιγοστά Ελληνόπουλα που είχαν απομείνει.
«Ελένη, όλους μας στην πλάτη σου μας έχεις φορτωθεί…»
Να υπενθυμίσουμε οτι η Τουρκία κρίθηκε Ενοχη για παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά την ελευθερία της έκφρασης από το ΕΔΑΔ μετά την προσφυγή της Ελληνοκύπριας δασκάλας Ελένης Φωκά.
Η Ελένη Φωκά, η οποία υπηρετούσε στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας στην κατεχόμενη Καρπασία, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατηγορώντας την Τουρκία ότι τον Ιανουάριο του 1995 είχε συλληφθεί και έτυχε κακομεταχείρισης από στρατιώτες του κατοχικού καθεστώτος, λόγω της εθνικής της καταγωγής, των θρησκευτικών της πεποιθήσεων και της στάσης της κατά της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
http://lyk-ekkl-kilkis.kil.sch.gr/cyprus.htm
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_5884.html#ixzz0dubJbQrF
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου