ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ DEAD CAN DANCE ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΝΤΕΛΙΡΙΟ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ. ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ 23.09.2012


Ισοπέδωση, “Anastasis”, λύτρωση. Ο Brendan Perry εξαγνίζει ψυχές τραγουδώντας “We are children of the Sun, our journey’s has begun”. Στο κατάμεστο θέατρο του Λυκαβηττού δεν ακούγεται άχνα. Ιεροτελεστεία στο τέμενος των Dead Can Dance…
Από τον Γιάννη Γεωργόπουλο
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου
Ένα μαγευτικό ταξίδι σε παράλληλες διαστάσεις, μυθικούς κόσμους αρχίζει δίχως να γνωρίζεις τον προορισμό. Η μουσική των Dead Can Dance δημιουργεί ντελίριο αισθήσεων ή μήπως παραισθήσεων;

  Η Lisa Gerrard με την βελούδινη φωνή της και την μαύρη τουαλέτα της, μοιάζει με άγγελο της Αποκάλυψης. Απαγγέλει σαν να μην υπάρχει αύριο σε ένα κρεσέντο που μόνο καλλιτέχνιδα της δικής της κλάσης μπορεί να προσφέρει. Μοιρολόγια, ζεϊμπέκικα, ρεμπέτικα, χαμένες αγάπες, ανατολίτικες μελωδίες σε ένα οπτικοακουστικό σάουντρακ, όπου όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Ο ήχος, η σκηνική παρουσία, η ατμόσφαιρα, η συνοχή των καλλιτεχνών.

  Ο Perry ερωτοτροπεί με το μπουζούκι του, ενώ η 50χρονη «ιέρεια» με τεράστιες διακρίσεις στην καριέρα της (Χρυσή Σφαίρα, υποψηφιότητα για Oscar με τον «Μονομάχο» κτλ.) χαϊδέψει την ψυχή σου παίζοντας παράλληλα με μοναδική απλότητα το κινεζικής προέλευσης yangqin. Ένα πραγματικό φροντιστήριο μουσικής, όπου παρά τα δύσβατα μονοπάτια που καλείσαι να βαδίσει κατά την διάρκεια της συναυλίας είναι βέβαιο πως στο τέλος θα βρεις τον δρόμο σου.

  Ο Perry συνθέτει, παντρεύοντας μελωδίες από τη Μέση Ανατολή με αφρικάνικους ρυθμούς και επιρροές από ευρωπαϊκούς ήχους. Το “Anastasis” το πρώτο άλμπουμ των Dead Can Dance έπειτα από 16 χρόνια δισκογραφική ανομβρίας έχει την τιμητική του. Ένα έργο αντάξιο της φήμης και της ποιότητας του συγκροτήματος.

  Το μεγαλείο, ο λυρισμός, οι καθηλωτικές ερμηνείες σαγηνεύουν το κοινό. Η μιζέρια έχει παραμεριστεί. Η αγέρωχη και εκθαμβωτική ντίβα Lisa Gerrard με ένα συγκρατημένο χαμόγελο στα χείλη, ιχνογραφεί με το “Anabasis” έναν παράλληλο ηχητικό γαλαξία χρωμάτων, αρωμάτων πλημμυρισμένο από αντικρουόμενα συναισθήματα.

DEAD CAN DANCE -Rakim - ATHENS (Lycabetus... από eksoxiko
 
  Στην εισαγωγή του Rakim χαζεύεις την Gerrard που ερωτοτροπεί στο yangqin. Η ουράνια φωνή της με την γλωσσολαλιά υπό τη συνοδεία των κρουστών δημιουργεί μία γλυκιά μέθεξη.

  Από τους λαβύρινθους της Κέλτικης Παράδοσης, στις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας, και από εκεί στην Αναγέννηση, τον Μεσαίωνα και την ελληνική Παράδοση. Η αγγελική κοντράλτο φωνή με την απόκοσμη φυσιογνωμία της νεράιδας των Dead Can Dance μοιράζει σαν αντίδωρο στους ποιμένες της, τις μελωδίες του Agape. Ναι, «Αγάπη» αλλά με μεσανατολική μελωδία. Ένας ακόμη ύμνος που έχει ήδη αγαπηθεί από το “Anastasis”.

Dead Can Dance KIKO Live από eksoxiko
  Έχει προηγηθεί το “Kiko” από το «Ζεϊμπέκικο» όπου τα keyoards σε συνδυασμό με τα αιθέρια φωνητικά της Gerrard και το μπουζούκι του «θρυλικού» Perry σε απογειώνουν…

  Οι ρόλοι εναλλάσσονται. Η αίσθηση του χρόνου και του χώρου έχει χαθεί. Ο Perry με την βαθιά φωνή και την ευγενική φυσιογνωμία επιφυλάσσει μία ακόμη έκπληξη στους μη μυημένους.
Τραγουδά στα ελληνικά “Είμαι Πρεζάκιας” (Πρέζα Όταν Πιείς)'' της Ρόζα Εσκενάζη. Χρειάζεται και άλλη απόδειξη για την λατρεία του για την Ελλάδα;

Dead Can Dance - Είμαι Πρεζάκιας (live @... από eksoxiko
  Οι Dead Can Dance παρουσίασαν στο ελληνικό κοινό και τα 8 κομμάτια του “Anastasis”, το οποίο αν και κυκλοφόρησε πρόσφατα θεωρείται ήδη κλασικό.
Παράλληλα, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει το “Νοw We Are Free” σύνθεση της Gerrard από το “Gladiator” όπου πρωταγωνίστησε ο Rachel Crow αλλά και το all time classic “Τhe Host Of Seraphim” όπου τα σπαρακτικά φωνητικά της Lisa Gerrard προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης. 

  Το γεγονός πως οι Dead Can Dance αποτελούν πρότυπα για ετερόκλητα συγκροτήματα από όλο σχεδόν το φάσμα της μουσικής, λόγω της πολυσυλλεκτικότητας τους μαρτυρά την τεράστια επίδραση τους.

  Από τον Λυκαβηττό παρέλασαν όλες οι μουσικές «φυλές» της Αθήνας. Ουδείς αποχώρησε παραπονεμένος…                                                                                                                                    ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: