ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΛΑΚΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΠΟΣΟ ΞΕΣΚΙΣΜΑ ΘΕΣ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ;



Εγραφαν-έσβηναν μέχρι την τελευταία στιγμή τη λίστα με τα μέτρα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν στο παρά πέντε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, που πλήττουν τις οικογένειες με παιδιά και τους καταθέτες.

Μετά το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα αφορολόγητα για τα τέκνα των ελεύθερων επαγγελματιών καταργείται όπως όλα δείχνουν και το επιπλέον αφορολόγητο που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για κάθε παιδί.

Σύμφωνα με ημερήσιες εφημερίδες, για τα εισοδήματα από 5.000 ως και 12.000 ο φόρος μένει στο 10%. Για τα εισοδήματα μέχρι τις 16.000 ευρώ ο φόρος θα είναι στο 18%, όμως για τα εισοδήματα από τις 16.000 μέχρι και τις 26.000 ευρώ ο φόρος ανεβαίνει από το 25% στο 35%, ζημιώνοντας το πορτοφόλι μισθωτών και συνταξιούχων.

Σε ό,τι αφορά στην παρακράτηση φόρου σημαντική θα είναι επίσης η επιβάρυνση, καθώς από το 20% πάει στο 25%.

Παράλληλα για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που ασκούν ατομική δραστηριότητα η φορολόγηση πάει στο 35% από το πρώτο ευρώ.

Για όλους τους αγρότες μάλιστα σχεδιάζεται αυτοτελής φορολόγηση στο 6% από το πρώτο μάλιστα ευρώ. Ταυτόχρονα όμως μειώνεται και η επιστροφή του ΦΠΑ από το 11% στο 6%.

Στις αυξήσεις περιλαμβάνεται επίσης η νέα φορολόγηση με 15% από 10% των καταθέσεων.

Αύξηση προβλέπεται στη φορολόγηση των ΕΠΕ των ομόρρυθμων και των ετερόρρυθμων από το 20% στο 35%.

Για τις ΑΕ μειώνεται από το 20% στο 19% ο φόρος για τα αδιανέμητα κέρδη και από το 25% στο 19% ο φόρος των μερισμάτων.                                                                                     ΠΗΓΗ                                                                                                  Μεγάλες εκπλήξεις –για ορισμένους ευχάριστες και για άλλους δυσάρεστες- φαίνεται πως θα επιφυλάσσει η τελική σύνθεση του πακέτου μέτρων, στο οποίο καταλήγουν κυβέρνηση και κόμματα. Χθες στις Βρυξέλλες ενημερώθηκε και επισήμως η Τρόικα από τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ.Π.Τσακλόγλου για τους βασικούς άξονες των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η τελική πρόταση θα προβλέπει:

-  Περικοπές 10,5 δισ. από κρατικές δαπάνες, αντί για 11,5 δισ. που απαιτούσε το Μεσοπρόθεσμο.


-   Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα φτάσουν στα 6,5 δισ. και όχι στα 7,5. Άλλα 4 δισ. θα βρεθούν από «ήπια» μέτρα εξοικονόμησης δαπανών στο δημόσιο (συγχωνεύσεις φορέων, νοσοκομείων κλπ), αν και η Τρόικα έδειχνε να τα αμφισβητεί έντονα όσο βρισκόταν στην Αθήνα.


-   Το φορολογικό "πακέτο" θα φτάνει στα 3 δισ. αντί για 2 που σχεδιαζόταν. Εξ αυτών το 1,5 δισ. θα επιβαρύνει αυταπασχολούμενους και επιτηδευματίες εν γένει. Το υπόλοιπο 1,5 δισ. θα βρεθεί από αυξήσεις αμέσων και εμμέσων φόρων, φόρους στα ακίνητα και άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα που τώρα αρχίζουν να εξετάζονται.


Ωστόσο οι συχνά αντιφατικές πληροφορίες που έρχονται από κυβέρνηση και κόμματα δείχνουν ότι παίζεται ένα πολυεπίπεδο πολιτικό παιχνίδι. Για παράδειγμα, πληροφορίες από τα κόμματα επαναφέρουν τώρα τις περικοπές συντάξεων του ΟΓΑ, ενώ από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν πως δεν θα θιγούν οι φτωχότεροι και τα άτομα με αναπηρίες. Έτσι μέτρα μπαινοβγαίνουν και κονδύλια ανεβοκατεβαίνουν διαρκώς, γεγονός που προϊδεάζει πως μένει πολύς ακόμη χρόνος να διανυθεί μέχρι τις οριστικές αποφάσεις.


Ήδη, μετατίθεται για μετά τις 20 Οκτωβρίου η ψήφιση του πακέτου των νέων μέτρων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό, τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί στην Βουλή ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις των μέτρων και δεν θα εξειδικεύεται.


Το εξειδικευμένο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά, εκτός της έγκρισης του πακέτου των μέτρων, να πάρει έγκριση για: α) την επόμενη δόση, β) ένα αναπτυξιακό πακέτο και γ) ένα κοινωνικό πακέτο. Αν πράγματι συμβούν έτσι τα πράγματα, μετά τις 20 του ίδιου μήνα θα κατατεθεί ένας εφαρμοστικός νόμος εκτός προϋπολογισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα και ταυτόχρονα τα αναπτυξιακά και κοινωνικά.


Η έγκριση των μέτρων για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί, πλέον, το πρώτιστο μέλημα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Κουβέλης δείχνουν ιδιαιτέρως προβληματισμένοι αφού συμμερίζονται τον προβληματισμό στενών συνεργατών τους ότι «το πρόγραμμα μέτρων δεν βγαίνει» χωρίς ανάπτυξη. Οι φόβοι που αναπτύσσονται επικεντρώνονται στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τις κοινωνικές εντάσεις και τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει το πακέτο των 11,8 δις. Υψηλόβαθμο στέλεχος κυβερνητικού κόμματος μιλώντας στο protothema.gr έλεγε πως «το πακέτο αυτό είναι το τελευταίο μας χαρτί, αν πρόκειται να πάμε σε χρεοκοπία μετά από αυτό, δεν έχει νόημα». Επίσης αναγνώριζε πως χωρίς το διπλό πακέτο ανάπτυξης – κοινωνικής προστασίας η ύφεση θα αυξηθεί, η ανεργία θα καλπάσει και το κλίμα στην κοινωνία θα είναι «ασήκωτα βαρύ».


Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξουν στην «εσωτερική κατανομή» των μέτρων, δηλαδή σε ποιους πολίτες θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος ανά κατηγορία δημοσιονομικού μέτρου. Για παράδειγμα το σύνολο των περικοπών που αφορά στις συντάξεις θα είναι 3,6 δις ευρώ, όμως δεν έχει καθοριστεί η αναλογία περικοπών μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων συντάξεων. Η κατεύθυνση είναι οι περικοπές να μην είναι οριζόντιες.


Αναλυτικάτα μέτρα
Συντάξεις


Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Κλιμακωτές μειώσεις

Δώρα συνταξιούχων: Καταργούνται εκτός του ΟΓΑ

Συντάξεις ΟΓΑ: Μειώνονται κατά 30 ευρώ

Εφάπαξ: Μειώνονται κατά 20-30% σε 22 Ταμεία. Επιπλέον, επιβάλλεται εισφορά σε όσους πήραν αυξημένο εφάπαξ τα προηγούμενα χρόνια….

Όρια ηλικίας: Αυξάνεται το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65.

Έτη ασφάλισης: Αυξάνονται στα 20 από τα 15 έτη που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση.

Συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων: Πλαφόν στα 720 ευρώ.

Συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων: Μειώνονται λόγω της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων.

Συντάξεις ενστόλων: Μείωσης λόγω κατάργηση της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής

Φορολογία


Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ενιαίος συντελεστής 30-35% για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ

Αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα στο 20-25%

Αγρότες: Φορολόγηση με λογιστικό τρόπο (τήρηση βιβλίων)

Νέα φορολογική κλίμακα από 1η Ιανουαρίου 2013 με λιγότερα κλιμάκια για μισθωτούς συνταξιούχους

Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 30-35% για μισθωτούς-συνταξιούχους. Αφορά όσους δηλώνουν πάνω από 100.000 ευρώ.

Μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο

Ειδικά μισθολόγια: Μειώνονται οι αποδοχές ένστολων, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, διπλωματών κα.

Δώρα: Καταργούνται πλήρως τα δώρα (χριστουγέννων, πάσχα, επίδομα αδείας) στους δημοσίους υπαλλήλους

ΔΕΚΟ: Προχωρά η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

Εφεδρεία: Εφαρμόζεται νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους με διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων τα επόμενα δύο χρόνια

Επιδόματα: Μείωση 50% των επιδομάτων για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές

Μισθολογικές προαγωγές: Καταργούνται για τα σώματα ασφαλείας

Κοινωνικά επιδόματα

Προνοιακά επιδόματα: Θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια

ΕΚΑΣ: Θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 έτη (από 60 που είναι σήμερα).

Εποχιακά επιδόματα: Πλήρης κατάργηση και αντικατάστασή τους με ειδικά επιδόματα ανεργίας

Νεφροπαθείς: Μείωση δαπανών για τη μετακίνησή τους

Φοροαπαλλαγές: Μειώνονται διάφορες φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα. Διατηρούνται για αναπηρία άνω του 67%, τυφλούς και νεφροπαθείς

Υγεία

ΟΓΑ: Αυξάνονται οι εισφορές των συνταξιούχων του ΟΓΑ

Μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη

Δημόσιο – Δήμοι

Καταργούνται ή συγχωνεύονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου

Εισιτήρια: Αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μεταφοράς κατά 25%

ΚΑΠ: Μειώνονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ)

Μειώνονται τα επενδυτικά κεφάλαια για τους Δήμους

Παιδεία

ΑΕΙ/ΤΕΙ: Συγχωνεύονται ή καταργούνται δεκάδες ιδρύματα

Δίδακτρα: Επιβάλλονται δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

Αναπληρωτές: Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίες ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των καθηγητών

Δωρεάν βιβλία: Μειώνεται η δαπάνη για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ/ΤΕ                                                                                            
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: